به گزارش«اطلاعات آنلاین»،وضعیت وخیم آلودگی هوا در کلان شهرها و برخی دیگر از شهرهای ایران طی یک ماه گذشته نه تنها موجب تعطیلی گسترده در برخی از این شهرها شد بلکه عده زیادی را به دلیل بروز مشکلات تنفسی و قلبی روانه مراکز درمانی کرد.
آلودگی هوا تنها مختص شهرهای بزرگ نبوده و حاشیه نشینان را نیز بی نصیب نگذاشته است. برای مثال وضعیت آلودگی هوا در اسلامشهر به حدی به مرحله خطرناک رسید که گزارشهایی مبنی بر مراجعه مردم بر اثر آلودگی هوا به مراکز درمانی با مشکلاتی همچون سرفههای مداوم، تنگی نفس و تشدید بیماریهای تنفسی منتشر شد.
امروزه آثار مستقیم و جدی آلودگی هوا بر سلامت انسانها بر کسی پوشیده نیست. ذرات معلق و آلایندههای گازی موجود در هوا میتواند به دستگاه تنفسی آسیب رسانده و موجب بروز بیماریهایی چون آسم، برونشیت و سایر مشکلات ریوی شود.
همچنین این آلایندهها بر سیستم قلبی- عروقی تأثیر منفی گذاشته خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و سکتههای مغزی را افزایش میدهد. در گروههای حساس مانند کودکان، سالمندان و افرادی که به بیماریهای زمینهای مانند انواع سرطان ها، دیابت و فشار خون نیز مبتلا هستند، این مشکلات شدیدتر و سریعتر بروز میکند.
با توجه به اهمیت موضوع تاثیر آلودگی هوا بر سیستم قلبی- عروقی، «اطلاعات آنلاین» گفت و گویی را با دکتر مسعود قاسمی، متخصص قلب و عروق و رییس انجمن آترواسکلروز ایران انجام داده است که در ادامه با هم می خوانیم:
وی گفت: آلودگی هوا، خطر افزایش فشار خون و آسیب به سلول های قلب را به همراه دارد. آلودگی هوا به دلیل آنکه انعطاف پذیری رگ ها را کاهش می دهد، مانع انبساط رگ ها شده که این امر موجب افزایش فشار خون می شود. بر اساس آمار سازمان جهانی بهداشت ، آلودگی هوا سالانه موجب خسارت هشت تریلیون دلاری در کره زمین می شود که مهم ترین این خسارت ها ابتلا به انواع بیماری ها و در نهایت مرگ و میر است.
به گفته این متخصص قلب و عروق، آلودگی هوا همچنین سبب فعال شدن سیستم التهابی و افزایش احتمال آریتمی یا ضربان نا به جای قلب می شود که مسئله ای بسیار خطرناک است. سالمندان بالای ۶۵ سال، کودکان، بیمارانی که آنژیوگرافی یا عمل جراحی قلب باز انجام داده اند، بیماران دچار بیماری های ریوی مزمن و افراد دیابتی به شدت بایستی از قرار گرفتن در هوای آلوده پرهیز کنند.
وی در ادامه، فشار خون را یکی از عمده ترین عوامل خطرساز ابتلا به بیماری های قلبی و عروق کرونر، سکته های قلبی و مغزی و نارسایی کلیه برشمرد و اظهار داشت: آمارهای جهانی نشان می دهد از هر ۱۰ نفر انسان روی کره زمین در نهایت هشت نفر در طول عمر مبتلا به فشار خون می شوند.
دکتر قاسمی شایع ترین علامت فشار خون را بی علامتی آن عنوان کرد و افزود: بسیاری از افراد مبتلا به فشار خون از بیماری خود خبر ندارد، عده ای هم پس از مدتی با تصور اینکه درمان شده اند، مصرف داروی خود را قطع می کنند. از سوی دیگر عده زیادی از مبتلایان فشار خون بر این باورند که متوجه افزایش فشار خون شان می شوند؛ این در حالیست که حتی در مواقعی که حال شخص خوب هم هست یا حتی در هنگام خواب امکان افزایش فشار خون بدون اینکه متوجه شود هم وجود دارد و این نشان از بی علامت بودن آن است.
وی با اشاره به اینکه ۴۰ درصد افراد در جهان به فشار خون مبتلا هستند، اما از بیماری خود بی خبرند، تصریح کرد: از کل تعداد مبتلایان به فشار خون فقط ۱۴ درصد فشار خون کنترل شده دارند. در واقع فشار خون یک بمبی است که می توانیم، آن را خنثی کنیم و از خطر انفجار دور نگهش داریم یا بگذاریم که بترکد و ما را دچار آسیب کند.
رییس انجمن آترواسکلروز ایران یاد آور شد: امروزه فشار خون دیگر به عنوان یک عدد درمان نمی شود، بلکه با توجه به عواملی مانند سن، وزن، قند و فشار خون، سابقه خانوادگی و سیگاری بودن یا نبودن فرد و عوامل دیگری مانند عمل جراحی قلب و... در نظر گرفته می شود.
وی گفت: دانشمندان برای کنترل فشار خون درحال ساخت واکسن هستند که در فاز سه کلینیکال است و زمان تولید انبوه آن مشخص نیست. همچنین روش های متعدد دیگری مانند استفاده از امواج رادیویی در داخل شریان و رشته های سمپاتیک با هدف کاهش یا قطع داروی بیماران دچار فشار خون در حال بررسی است .