اقتصاد۲۴ نوشت: بیتردید سال ۱۴۰۳ را باید بدترین سال به لحاظ حفظ ارزش پولی ملی دانست، به طوری که قیمت دلار به مرز ۱۰۰ هزار تومان هم رسید. به تبع این نابسامانی، شاهد تورمهای پی در پی و بیرنگشدن سفرههای مردم بودیم که اگر این روال در سال ۱۴۰۴ هم ادامه پیدا کند، به احتمال فراوان فارغ از پیامدهای منفی اقتصادی میتواند خسارتهای بیشتر اجتماعی را هم بر جامعه تحمیل کند.
در همین رابطه، احمد انارکیمحمدی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس به اقتصاد۲۴ گفت: وضعیت و حال و روز کشور را همه میبینیم و از آن خبر داریم. شاید در این بین، اقلیتی باشند که بگویند تحریمها خیلی مشکلی برای کشور نیست و یا مثلاً فشارهای اقتصادی و معیشتی خیلی ریشههای تحریمی ندارد، ولی انصاف این است که بگوییم خدا وکیلی تحریمها فشار زیادی به اقتصاد مملکت و معیشت مردم تحمیل کرده است.
وی افزد: اینکه قیمت دلار به ۱۰۰ هزار تومان میرسد، مشکل امروز و دیروز نیست، یعنی حاصل یک رویه بلندمدت است که به مرور عمق پیدا کرده و ابعاد آن بیشتر بر همگان روشن شده است. وقتی علیه اقتصاد یک کشور، فشار حداکثری تحمیل میشود، قرار نیست در سال اول و دوم، اثرات منفی آن با سال سوم و چهارم برابر باشد. قطعاً زمانی که محاصره اقتصادی، زمان بیشتری ادامه پیدا کند، شرایط سختتر و سختتر خواهد شد و تولید کشور و معیشت مردم روز به روز با چالشهای بیشتری روبهرو خواهد شد و اکنون حال و روز این ایام اقتصاد ایران، گویای ادامهدار بودن تحریمها و فشارهای ناشی از آن است.
نماینده رفسنجان و انار تصریح کرد: ترامپ برای بار دوم رییسجمهور آمریکا شده است و ما یک بار تجربه ترامپ و تاثیرات او بر اقتصاد کشور را دیده و چشیدهایم. بخش عمدهای از مشکلات اقتصادی ایران به خروج آمریکا از برجام و بدعهدی طرفهای دیگر آن توافق بینالمللی برمیگردد. حال شاید ما نتوانیم مسیر تصمیمگیری ترامپ و یا طرفهای اروپایی را تغییر دهیم، اما کمترین کار این است که با بهرهگیری از تجربه گذشته، نقشه راه اقتصاد کشور را ترسیم کنیم.
انارکیمحمدی اظهار داشت: زمانی ۱۲۰ میلیارد دلار براساس فروش نفت به خزانه کشور واریز میشد که ۱۴ درصد آن را خرج میادین نفتی و توسعه زیرساختها میکردیم و بخش قابل ملاحظهای از آن در صندوق ذخیره ارزی کشور میرفت و اکنون این رقم به حدود یک پنجم رسیده است. واضح است که در این شرایط سخت، اقتصاد مملکت با چالش بیشتر روبهرو شود و به تبع آن، نرخ ارز افزایشی باشد.
وی یادآور شد: چه خوشمان بیاید و چه بدمان بیاید، اقتصاد ما، شرطی است. هر روز که از خواب بیدار میشویم، فضا متفاوت از روز قبل است و این رویه، سیستم برنامهریزی را از ما گرفته است. خواسته همگان از مسئولان ارشد کشور این است که در ابتدا، روی تثبیت نرخ ارز، کار جدی داشته باشند. در حال حاضر، قیمت ارز موضوع اصلی نیست، یعنی همه میخواهند بدانند نرخ واقعی آن چقدر است که روز به روز افزایش آن و گرانیها را شاهد نباشد. لااقل در این فضا میتوان روی به برنامهریزی آورد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: اینکه نرخ ارز ثابت شود، به حرف کاری سادهای است. شک نکنید بدون مذاکره با دیگر کشورها و دیپلماسی سیاسی قوی، ثابت شدن نرخ ارز، دور از انتظار است. ثبات در نرخ ارز، کاری چندوجهی است که با اوضاع و احوال این روزهای کشور، بخش عمده آن، به سیاست و روابط بینالملل ربط پیدا میکند.
انارکیمحمدی تصریح کرد: مگر میشود با دنیا مذاکره نکنیم و از طرفی، FATF را نپذیریم و منتظر باشیم روزهای خوب اقتصادی به سراغمان بیاید؟ ما در کمیسیون اقتصادی مجلس، آمادگی همکاری همهجانبه با دولت را داریم، اما خیلی نباید از ما انتظار داشته باشید که فضا را تغییر دهیم، زیرا زمانی که دولت با کارِ کارشناسی، موضوعی را به ما ارجاع میدهد، پشتوانه آن قویتر است و به باور من، بهتر است ما در بخش کمک فکری، چکشکاری لوایح و نظارت بیشتر نقش ایفا کنیم.
وی در پایان گفت: امیدوارم در سال جدید، اوضاع اقتصادی کشور، بهتر و شاهد ثبات نرخ ارز باشیم، اما یادمان باشد با ادامه دستفرمان چند سال اخیر، نباید انتظار بهبود اوضاع را داشت که انشاا... اینگونه نباشد.