یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۶:۱۵
نظرات: ۳۴
۰
-
تاجیک‌ها به جای طالبان آب به سوی ایران می‌فرستند؟

تاجیکستان ششمین منابع آبی جهان را دارد. انتقال آب از مسیر تاجیکستان - افغانستان و تاجیکستان - ترکمنستان به ایران بزرگترین خدمتی است که دولت میتواند انجام دهد.

تاجیکستان کشور کوهستانی و پر آب است و از جمله کشورهای آسیای میانه است که مازاد آب دارد. از حدود ۲۰ سال پیش نمایندگان ادوار استانهای خراسان سیستان و بلوچستان کرمان و سمنان به دنبال انتقال آب از تاجیکستان به ایران بودند. این پروژه تا آنجا پیش رفت که مجلس برای این کار ردیف بودجه تعیین کرد و تعدادی از نمایندگان مجلس به دوشنبه رفتند و با امامعلی رحمان دیدار و گفتگو کردند. نکته مهم اینکه رحمان به طرف ایرانی گفته بود شما به ما نفت بدهید و ما هم به شما آب می دهیم.

تاجیک‌ها به جای طالبان آب به سوی ایران می‌فرستند؟

در ارتباط با روابط ایران و تاجیکستان ستاره صبح در ویژه نامه نوروزی خود گفت و گویی با عبدالرضا فرجی راد سفیر پیشین ایران در نروژ و مجارستان انجام داده که می خوانید:

*شما ابعاد رابطه تاجیکستان و ایران را چگونه ارزیابی می کنید؟ 

کمتر کشورهایی را در جهان می توان یافت که همچون ایران و تاجیکستان تا این اندازه قرابت زبانی و فرهنگی باهم داشته باشند. تاجیکستان یک سرزمین تاریخی است که بیش از یک قرن تحت سلطه تزارها و کمونیست ها قرار گرفته بود اما پس از آزادی مردمان این کشور کوهستانی و صاحب تمدن غنی هویت دینی زبانی و فرهنگی خود را حفظ کردند. نکته قابل توجه این است که نخبگان این کشور به وجود ،دانشمندان، شعرا، ادبای فارسی و تاجیک که میراث فرهنگ و تمدن غنی ایرانی تاجیکی هستند احترام ویژه ای می گذارند. خوشبختانه در تاجیکستان کمتر کسی را می توان پیدا کرد که با نام و آثار بزرگان گذشته خود آشنا نباشد و حتی جوانها ترغیب به مطالعه هر چه بیشتر اندیشمندان خود می شوند که اثرات مثبتی داشته است. 

پس از سفر رئیس جمهور کشورمان به تاجیکستان و توافق هایی که برای همکاری در زمینه های فرهنگی، اقتصادی و امنیتی بیشتر صورت گرفت، امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان برای اجرایی کردن این توافقات به تهران آمد.

پس از وقفه چند ساله در روابط تهران - دوشنبه که دلایل چندی را می توان برای ان برشمرد، مجددا روند همکاریهای دو جانبه به جریان افتاده است. نباید اجازه داد که معدود عوامل غیر سازنده در تاجیکستان و ایران حرکت مثبتی که برای بهبود روابط بین دو کشور هم زبان آغاز شده را به شکست بکشانند.

*بسترهای همکاری بین ایران و تاجیکستان از نظر شما چیست؟ 

از نظر جغرافیایی تاجیکستان کشور بسته ای به حساب می آید که برای توسعه خود نیاز به ارتباط با آبهای بین المللی دارد. همکاری چند جانبه ایران، ازبکستان، تاجیکستان و افغانستان می تواند امکانات ایجاد راه آهن و جاده به مرز ایران و ادامه تا بنادر جنوبی را فراهم کند. 

ایران در گذشته پروژه هایی را در تاجیکستان اجرا کرده بود که بعضی از آنها با گذشت زمان به اتمام نرسیده است.این امر نیازمند بسترسازی برای بخش خصوصی شرکتهای ایران است تا با مشارکت در پروژه های جدید فعال شوند و در توسعه این کشور مشارکت نمایند. 

برای تسهیل در تجارت، کاهش تعرفه ها و جریان آزاد تجارت بین دو کشور می تواند در روابط تجاری موثر واقع شود. از سوی دیگر، گردشگری زمینه خوبی برای همکاری های دو کشور فراهم می کند. مذاکرات خوبی بین سازمان ها در دو کشور صورت گرفته است.  ایجاد پرواز از تهران به دوشنبه، تسهیل در روادید و ایجاد فرصتهایی برای سفرهای زمینی از جمله اقدامات مفید خواهد بود. در زمینه پزشکی باید همکاریهای علمی تبادل بیشتر دانشجو و ارائه بورسیه به دانشجویان تاجیک و برگزاری دوره های تخصص پزشکی برای پزشکان تاجیک در دستور کار قرار گیرد.توسعه همکاری با تاجیکستان باید مبنایی باشد.برای همکاریهای چند جانبه منطقه ای که علاوه بر توجه به امنیت و همکاری های اقتصادی و تجاری بیشتر هم منجر می شود.

برای تداوم و گسترش همکاری ها همفکری و گفتگوهای مستمر بین مقامات دو کشور در زمینه تجارت، اقتصاد و انتقال آب باید صورت گیرد. 

*با توجه به خشک سالی استانهای شرقی کشور آیا امکان انتقال آب از تاجیکستان به ایران وجود دارد؟
 تاجیکستان به علت کوهستانی بودن کشور پرآبی است این کشور ششمین منابع آبی جهان را دارد. تاجیکستان توانسته با ایجاد سد از منابع آبی استفاده کند. با توجه به مشکل کم آبی در کشور ما و پیش بینی خشکسالی های بیشتر انتقال آب از این کشور به استانهای شرقی و شمال شرقی ( خراسان رضوی، شمالی، جنوبی، کرمان و سمنان) در ازای کمک های ایران به تاجیکستان با تهاتر نفت و گاز و دیگر کالاها با آب می تواند مشکل کم آبی را از بین ببرد.

انتقال آب از مسیر تاجیکستان - افغانستان و تاجیکستان - ترکمنستان به ایران بزرگترین خدمتی است که دولت میتواند انجام دهد. کم آبی مشکل سراسری در ایران شده است و انتقال آب از تاجیکستان یک راه حل برای برون رفت از کم آبی و خشکسالی است. 


 

شما چه نظری دارید؟

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 / 400
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 17
  • نظرات در صف انتشار: 14
  • نظرات غیرقابل انتشار: 3
  • سعید IR ۰۷:۵۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
    به تاجیکستان بدهید عیبی ندارد چون آب آنجا حق طبیعی ما نبوده ولی دادن نفت بهذجای اب به افغانستان یعتی باج دهی برای حق تاریخی
  • ° IR ۰۸:۰۳ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
    افغانستان = بدترین همسایه دنیا
  • ح IR ۰۸:۱۶ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
    حق قانونی خود را از طالبان نتوانستیم بگیریم
  • مصطفی IR ۰۹:۴۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
    اینهم از همزبان و هم کیش و فرهنگتان آب در برابر نفت،😁😁😁😁😁😁
    • کرج US ۰۰:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۱
      ایرانی و تاجیکستانی ها دربرابر افغانی ها وتورک ها درود به ایرانی وفارس
  • جعفری IQ ۱۰:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
    ازمسیر افغانها بازم میدزدند.
  • جوان عاقل IR ۱۰:۲۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
    درود بر شرف و مردانگی دوست خوب همچون ملت تاجیک .امام علی رحمان تنها رییس جمهور بود که معرفت داشت و شخصا در مراسم زنده یاد رییسی شرکت کرد
  • یوسف IR ۱۰:۵۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
    تاجیکستان پاره تن ایران است ولی عده ای پان ها که وابسته به فلان کشورها هستند و درعمق حکومت ما نفوذ دارند با دستوراتی که از آن کشورهای ضدایرانی همسایه می‌گیرند مانع اتحاد و تشکیل ایرانشهر می‌شوند
  • مم IR ۱۱:۱۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
    ایران به وسیله شماها به این روز افتاده وگرنه ایران هم از شمال و هم از جنوب به آب دسترسی دارد
  • مراد IR ۱۲:۰۳ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
    بهترین گزینه است و باید اجرایی شود .
  • ناشناس IR ۱۲:۰۴ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
    تاجیکها غیرت ایرانی دارند. احساس هم فرهنگی و هم میهنی دارند اما فغانها خوب و بد دارند اما دولتشان هنوز در اول راه استبدادی است درست می شود.
  • رصا IR ۱۲:۰۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
    چه اشکال داره به تاجیکستان نفت بدیم در ازای آب. ما ملت مهربانی هستیم مثلا از ابتدای انقلاب به برادرانمان در سوریه ولبنان نفت دادیم
  • کوروش بزرگ IR ۱۲:۲۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
    بله تاجیکستان جزئی از خاک ایران بود، ولی تاجیکستان کجا ایران کجا، تاجیکستان ایرانی اصیل و تاریخی باقیمانده ولی شما از اعراب و تاریخ اعراب دم می‌زنید کا هیچ ارتباطی با ما ندارن جز دشمنی
  • رضا IR ۱۷:۰۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۰
    تاجیکستان منابع واقعا خوب آبی دارد یک‌ بخش از خجند سرازیر میشه بنام غرق آب اگر بتوان از قسمت شمالی هم‌ مرز افغانستان مردم تاجیک بسمت ترکمنستان سپس وارد مرز ایران بشود یک گارد حفاظتی مستقر باشد راهگشا خواهد بود برای آشامیدن شهر مشهدو تمام کویر سمنان را میشود بصورت کاشت قطره ایی پسته کرد
  • مسلم IR ۰۵:۲۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۱
    دلخوش به همسایه نباشیم حتی اگر از جنوب به تمام شهرهای شرقی آبرسانی کنیم
  • ناشناس IR ۰۶:۰۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۱
    طرح خوبی برای بی آبی
  • جاوید احمدی AF ۰۷:۰۴ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۱
    سلام بر همه من شخصا خودم در حوضه ابی امودر یا انجنر ساروی کانال قوشتپه هستم از اب امو دریا ۳۵ فیصد مربوط کشور افغانستان میشود وخود ۲۰ فیصد برای مون کافیه اگر دولت طالبان بتونه ۵ فیصد اب شون به مردم عزیز ما ایران بدهد مشکل کم ابی ۵ استان شرقی حل خواهد شود البتا اب اشامیدنی با رسیدن کال قوشتپه به نزدیک های این خودش راحت تر شدن کار هست ما همه دنیا انسان هستیم اب کا در ریگستان ترکمنستان بی هودخ جزب

پربازدیدترین

پربحث‌ترین

آخرین مطالب

بازرگانی