ابراهیم فیاض، پژوهشگر جامعه شناسی در گفت وگو با «اطلاعات آنلاین»، درباره اولویتهایی که در وضعیت فعلی کشور و جامعه باید مدنظر قرار گرفته شود، اظهار داشت: ایران روزهای فوقالعاده حساسی را تجربه می کند. بنابراین باید با همتی همگانی و همصدایی همه سلیقه ها - و البته قرار بر فعالیت کارشناسی توأم با واقعبینی- از برهه پر خطر فعلی عبور کنیم و آرامش را حتیالمقدور به جامعه تزریق کنیم. به هرحال واقعیت این است که مردم در سالهای گذشته هزینه های زیادی را متحمل شدهاند و حالا توقع دارند، دستاندرکاران با تدبیر و چاره اندیشی مشکلات را رفع کنند. بنابراین ثبات و آرامش جامعه، به ویژه در مباحث اقتصادی باید برای مسئولان و برنامه نویسان در اولویت باشد.
استاد گروه مردم شناسی دانشگاه تهران در ادامه گفت: شرط اصلی خروج از بحران و تحقق توسعه شکل گیری اعتماد عمومی به نظام حکمرانی است. اگر تصمیمگیران نتوانند به گونهای فعالیت داشته باشند که نظر مثبت جامعه را جلب کنند، هر کاری که انجام و هر برنامهای که اجرایی شود، قطعاً به نتیجه مثبت منجر نخواهد شد. بنابراین آنهایی که در سطوح بالای سیستم تصمیمگیری و اجرایی کشور با عناوین مختلف مسئولیت دارند، همه تلاش خود را به کار بگیرند تا با اتخاذ تصمیمهای منطقی و منطبق با واقعیتهای موجود اذهان عمومی را به این تشخیص برساند که اگر مشکلات زیاد است، آن ها هم به فکر هستند و اینطور نیست که نظام حکمرانی نسبت به مصایب عمومی بیتوجه باشند.
او افزود شاخص اول هر جامعهای که ادعای پیشرفت و توسعه دارد، رونق اقتصادی و تراز بودن دخل و خرج مردم است. پس وقتی قشرهای مختلف مردم همزمان از گرانی و بیکاری رنج می برند، باید قبول کرد که مدیریت در سطوح مختلف اشکالات زیادی داشته است و به همین دلیل نهتنها ساز و کار اقتصادی به کل به هم می ریزد، بلکه امید به ترمیم فضای نامطلوب اقتصادی هم تا حد زیادی رنگ می بازد. بنابراین دولتیها با در نظر گرفتن وضعیت خطیر فعلی وفاق ملی را در عمل جدی بگیرند و با همراهی مجلس و ارگانهای دیگر دنبال حل مسایل را ریز و درشت بروند.
وی تصریح کرد: نکته مأیوس کنندهای که این روزها شاهد آن هستیم، این است که گروهی که به تمامیت خواهی عادت دارند و عملاً منافع ملی را فدای اهداف سیاسی و جناحی میکنند، بهطور شبانه روز درصدد تخریب دولت هستند و در این راستا حتی به راحتی دولتیها را قضاوت کرده و در رویکردی که ریشه در علم گریزی دارد، موضوعهای متعدد را سطحی ارزیابی میکنند تا به زعم خود از فعالیت دولت در شرایط عادی جلوگیری شود. آنهم در شرایطی که مسعود پزشکیان مورد وثوق حاکمیت قرار دارد و مورد تأیید مقامات ارشد نظام هم هست. در واقع باید به تندورها یادآوری کرد که کشور در چه شرایط خطیری قرار دارد و این کارهای شان در کنار اینکه ضرررسان هستند، در نهایت منجر به حاشیه نشینی خودشان خواهد شد.
فیاض یادآور شد: وقتی در هر جامعه ای، وضعیت فوق العاده پیش روی مردم قرار می گیرد، همه باید بدانند که در راستای اصلاح این وضعیت مسئول هستند و باید مسئولیت پذیر باشند. اینکه در چنین فضایی همچنان شاهد پیگیری منافع گروهی و سیاسی هستیم و حتی برخی از نمایندگان مجلس از تریبون قوه مقننه برای تخریب دولتمردان بهره می برند، نشان از این دارد که «نظارت» و «پیگیری مسائل» به قدر لازم توسط نهادهای ذی ربط جدی گرفته نمی شود که این جدی نگرفتن حتما تبعات هزینه سازی می تواند در پی داشته باشد.