هدایتاله خادمی نماینده ادوار مجلس در گفت وگو با آرمان ملی در واکنش به ناترازی های انرژی و بحران انرژی در کشور گفت: این موضوعی است که باید در کانون توجه قرار گیرد و پاسخگویی واقعی در نظام مدیریتی کشور را به چالش بکشد. ما بر اساس برنامه از پیش تعیین شده باید سالی حدود ۵۰۰۰ مگاوات برق تولید میکردیم که تا سال ۱۳۸۲ این اتفاق افتاد و در این راستا مشاهده میکنیم که تا حدود ۱۴ سال قبل با کمبود برق روبهرو نبودیم و حتی موفق به کسب درآمد ارزی ناشی از صادرات حدود ۱۵ هزار مگاوات برق نیز شدیم، اما روند تولید مطلوب برق از سال ۱۳۸۹ به بعد متوقف شد تولید برق کاهش یافت میتوان گفت وزارتخانههای انرژی طی ۱۳ سال اخیر هیچ اقدامی برای ساخت پالایشگاه و بهبود وضعیت تولید انرژی اعم از برق و... انجام ندادند، این در حالی است که در همان سالها که من خود در مجلس بودم تذکرات زیادی به دولت وقت داده شد و طی مذاکرات صورت گرفته با وزرای آن زمان، مقرر شد که شرکتهای خارجی به منظور ساخت و توسعه پالایشگاه در کشور حضور یابند.
وی افزود: در کشور ما تاکنون وزراء و مسئولان در سطوح خرد و کلان قوای سهگانه، بدون اهتمام و ضرورت پاسخگویی به عملکرد خود فقط در بازه زمانی فعالیت خود در هر نهاد و سازمانی در فکر گذراندن مدت زمان حضور خود هستند و هیچ دغدغهای نیز برای پاسخگویی ندارند و حتی خیالشان نیز راحت است که بعد از پایان دوره در یک نهاد دیگر تحت عنوان دیگر از حقوق و مزایای خوبی بهرهمند میشوند و کسی نیست که از آنها سوال کند که چرا این کوتاهی و اِهمال را در زمان خود انجام دادهاند؟ به این ترتیب هدررفت انرژی و مشکلات به همان شکل اولیه باقی میمانند، در حقیقت این امر به شکل عادتی مرسوم تبدیل شده است که برخی از نامزدها و کاندیداها در مجلس یا دولت، برنامهای را همچون گذشتگان خود بدون توجه به ظرفیتهای موجود در کشور در بخشهای مختلف ارائه میکنند و نمایندگان مجلس نیز آنها را بدون دغدغهمند بودن در بخش اقتصادی با لحاظ کردن حاشیههای سیاسی، آنها را تایید میکنند و بعد باز هم با همان دغدغههای سیاسی، وزیری را استیضاح میکنند یا به زعم خود فرصتی میدهند که شاید اصلاحی صورت گیرد.
این نماینده ادوار مجلس گفت: دولت ها و مجلس میآیند و میروند و کسی هم نیست که بگوید چرا این چنین شد؟ از آن بدتر اینکه در رویهای جدید ناکارآمدی خودمان را به گردن مردم میاندازیم و مثلاً درباره ناترازی مصرف انرژی اعلام میکنیم مصرف زیاد گاز ایران بیشتر از اروپاست، در حالی که اینها اطلاعات غلطی است که از سوی برخی از مسئولان تاکنون داده شده است، در حالی که اینگونه نیست و اولاً اروپا بیشتر از ایران گاز مصرف میکند، درثانی اروپا سبد متنوع انرژی دارد و برق را بیش از گاز در بخشهای مختلف استفاده میکنند یا برای تولید برق از انرژی نو استفاده میکنند و البته فرهنگسازی مناسب برای مصرف بهینه انرژی هم دارند.
وی افزود: ساخت پالایشگاه یکی از اقداماتی است که میتوانست ما را از بسیاری از مشکلات رها کند، اما انجام نشد و تامین بنزین و گازوئیل در حال حاضر به یکی از بزرگترین دغدغههای کشور تبدیل شده است که باعث شده ثروتمندترین کشور دارنده منابع نفت و گاز با بحران بیگازی و برقی روبهرو باشد.
خادمی با اشاره به انتشار اخباری مبنی بر خرید سوخت از قاچاقچیان از سوی وزارت نفت گفت: اینکه دولت برای رفع ناترازی و تامین نیازهای خود مجبور به خرید سوخت از قاچاقچیان شود، واقعاً عجیب است و نشان دهنده این است که سرقت سوخت در سطح خُرد انجام نمیشود. در حقیقت این خبر نشان از این دارد که قاچاق در این ابعاد و اندازه حاصل پروسهای چندماهه نیست، بلکه حاکی از این است که قاچاق سوخت نظام یافتهای در جریان است که قطعاً در سایه فسادی گسترده رخ داده است. در حالی که به گفته مسئولان، فروش تعداد نان به افراد در نانواییها با ایجاد سختافزار و نرمافزار مرتبط مشخص است، چگونه میزان تولید و توزیع غیرمرتبط سوخت از نگاه مسئولان دور میماند؟ وقوع این اتفاقات به معنای آن است که هنوز تصمیمی برای کار درست کردن گرفته نشده است.