دوشنبه ۱۰ دی ۱۴۰۳ - ۰۷:۱۱
نظرات: ۰
۰
-
ریزش قیمت‌ها در بازار ارز و دلار ادامه می‌یابد؟

فعالان بازار از کاهش تقاضا برای خرید ارز سخن می‌گویند و این موضوع را در کنار افزایش مداخلات ارزی، عامل مهمی برای شروع کاهش قیمت‌ها در بازار ارز می‌دانند.

اطلاعات نوشت: قیمت ارز در بازار آزاد از بعدازظهر دیروز کاملا ریزشی شد؛ به طوری که بهای هر دلار آمریکا که پریشب در مراکز عمده معاملات ارزی تهران تا ۸۲ هزار و ۳۰۰ تومان افزایش یافته بود، دیروز به ۷۸ هزار و ۵۰۰ تومان سقوط کرد.

ناظران بازار و فعالان معاملات ارزی بخشی از این ریزش قیمت را به مداخلات بازارساز ربط دادند که از صبح دیروز در مرکز مبادله ارز و طلای ایران آغاز شد. از سوی دیگر با آغاز تعطیلات سال نو میلادی در کشورهای مختلف و اتمام زمان تسویه مالی، بخشی از تقاضا در بازار هم فروکش کرده است.

در همین حال، فعالان بازار همچنین از کاهش تقاضا برای خرید ارز سخن می‌گویند و این موضوع را در کنار افزایش مداخلات ارزی، عامل مهمی برای شروع کاهش قیمت‌ها در بازار ارز می‌دانند.

 این گزارش حاکیست: در این میان برخی از کسبه بازار تهران هم دیروز به روند افزایش قیمت ارز در روزهای اخیر و بالارفتن هزینه جایگزینی کالاهای فروخته شده و کاهش قدرت خرید مردم که منجر به تشدید رکود شده است، گلایه کردند.

 به موازات این اقدامات، معاملات ارز در بازار آزاد که صبح دیروز با صعود قیمت ها آغاز شده بود، روندی کاهشی به خود گرفت، چنانکه ریزش نرخ ها در بازار محدود به دلار نبوده وسایر ارزها را هم دربرگرفته است به طوری که بهای هر یورو اتحادیه اروپایی هم که پریشب در تهران به ۸۵ هزار و ۶۰۰ تومان رسیده بود، دیروز با شروع ریزش قیمت ها به کمتر از ۸۴ هزار تومان رسید. 

از سوی دیگر، پایان مهلت تسویه مالی شرکت ها هم موجب افزایش عرضه ارز صادرکنندگان در بازار توافقی شد و روند قیمت ها را معکوس کرد، به گونه ای که بهای هر دلار آمریکا(اسکناس) با کاهش ۶۹ تومانی نسبت به روز قبل به ۶۶ هزار و ۳۳۵ تومان و قیمت توافقی حواله دلار با ۶۶ تومان کاهش به ۶۴ هزار و ۵۲۹ تومان رسید.

در همین حال قیمت توافقی هر اسکناس یورو دیروز در مرکز مبادله ایران با کاهش ۶۲ تومانی نسبت به روز کاری قبل به ۶۹ هزار و ۱۵۴ تومان و نرخ حواله یورو با کاهش ۶۰ نسبت به شنبه به ۶۷ هزار و ۲۷۰ تومان رسید.

به دنبال ریزش قیمت ارز، در بازار طلا  و سکه هم قیمت ها کاهشی شد به گونه ای که هر گرم طلای ۱۸ عیار (بدون مزد ساخت) با ۸۶۰ تومان کاهش نسبت به قیمت قبلی ۵ میلیون و ۱۲۰ هزار تومان معامله شد. بهای سکه تمام بهار آزادی (طرح جدید) هم از قله ۵۸ میلیون و ۲۳۰ هزار تومان روز شنبه به کمتر از ۵۶ میلیون و ۶۰۰  هزار تومان کاهش یافت که البته اعلام خبر حراج جدید انواع سکه ضرب ۱۳۸۶ هم بر بازار تاثیر داشت.

 در همین زمینه یک عضو اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران دیروز در واکنش به شروع روند ریزش قیمت ارز و طلا در بازار تهران به ایسنا گفت: ادامه این روند بستگی به تصمیمات و اراده دولت دارد. اگر دولت بتواند امنیت اقتصادی نسبی را به جامعه و سیستم‌های اقتصادی بازگرداند، امکان کاهش نوسانات و بازگشت نسبی قیمت‌ها به وضعیت متعادل وجود دارد. هرچند این بازگشت ممکن است به سطح اولیه نرسد، اما می‌توان به نقطه‌ای متعادل و نسبتا مطلوب دست یافت.

مسعود قاسمی گفت: اقتصاد ما همواره تحت تأثیر هیجانات قرار داشته و این هیجانات به‌خصوص در بازار ارز و طلا بیشتر دیده می‌شود و همین موضوع باعث شده که بازار ما همواره چه در شرایط مثبت و چه در شرایط منفی تاثیر بپذیرد.

وی با اشاره به اقتصاد نفت‌محور و محدودیت‌های ارزی تأکید کرد: اقتصاد ما همچنان مبتنی بر نفت و گاز است و ارز مورد نیاز کشور از محل صادرات این منابع تأمین می‌شود. البته به دلیل تحریم‌ها، ورود ارز به کشور با چالش‌های فراوانی مواجه است؛ بنابراین یک بخشی از عرضه ارز و مدیریت آن عمدتاً در اختیار دولت نیست و این مسأله بر نوسانات بازار تأثیر مستقیم دارد. 

 یک عضو هیأت علمی پژوهشکده پولی و بانکی هم در واکنش به تحولات اخیر بازار ارز گفت: نظام پولی کشور به واسطه تحریم ها چند نرخی است. از طرف دیگر منابع ارزی کشور محدود است و نمی توانیم برای توزیع آنها به شکل نامحدود رفتار کنیم.

به گزارش ایرنا،  حمید زمان‌زاده ادامه داد: باید بتوانیم بهترین استفاده را از منابع محدود ارزی داشته باشیم تا از یک سو صادرات توسعه پیدا کند و از سوی دیگر واردات غیر ضروری با افزایش نرخ ارز تعدیل شده و رانت ها هم حذف شود.

وی با تاکید براینکه این بازار ارز باید بازار واقعا توافقی باشد، ادامه داد: نباید در این بازار همان سیاست های نرخ گذاری دستوری اجرا شود و باید سازوکار نیما با سطحی بالاتر در بازار اجرا شود. اگر این اتفاق رخ داد، بازار تجاری هم به صورت تدریجی نرخ گذاری خود را براساس نرخی که از دل این بازار خارج می کند، تنظیم کرده و عملا بازتولید سامانه نیما در یک سطح بالاتر خواهد بود .

زمانزاده درباره افزایش نرخ ارز در روزهای اخیر افزود: مشکلات سیاست خارجی و تحریم ها، سیاست های پولی و دیگر سیاست های داخلی در این بازار تاثیر گذار بوده است. معاون اسبق ارزی بانک مرکزی هم در واکنش به تحولات اخیر بازار ارز به ایلنا گفت: به طور قطع اگر نرخ بازار توافقی هم افزایش پیدا نمی‌کرد باز هم نرخ دلار بازار آزاد بالا می‌رفت، چراکه اثرگذاری فضای سیاسی در منطقه بیشتر از سیگنال بازار توافقی بوده است.

سید کمال سیدعلی با اشاره به اینکه تنش‌های اخیر و خروج ایران از سوریه، همچنین سیاست‌های ترامپ از علامت‌های منفی به بازار ارز ایران بوده است، گفت: ناترازی اخیر در بازار ارز به دلیل عدم تمایل صادرکنندگان به برگشت ارز صادراتی بود ولی بازار توافقی باعث خواهد شد که وضعیت صادرکننده‌ها بهتر شود.

وی ادامه داد: میزان تورم کوتاه مدت واردات کالا با دلار توافقی به نرخ بالای ۶۰ هزار تومان کمتر از ۱۰ درصد نخواهد بود.

همچنین بهمن عبداللهی رئیس اتاق تعاون ایران و عضو هیات انتظامی بانک مرکزی هم با بیان اینکه عمده دلیل افزایش نرخ ارز غیر واقعی و ناشی از هیجانات و سنگ اندازی‌های دشمنان است، به تسنیم گفت: نرخی که در چهار راه استانبول و کانال‌های تلگرامی تعیین می‌شود، نمی‌تواند ملاک نرخ ارز برای تولیدکنندگان و مردم باشد.

شما چه نظری دارید؟

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 / 400
captcha

پربازدیدترین

پربحث‌ترین

آخرین مطالب

بازرگانی