سرانجام یک ماه پس از ترور و شهادت سیدحسن نصرالله دبیر کل حزبالله لبنان توسط رژیم صهیونیستی، شورای این حزب شیخ نعیم قاسم را به عنوان دبیر کل جدید حزبالله لبنان انتخاب کرد. اگرچه این انتخاب باز هم رژیم صهیونیستی را وادار به واکنشهایی از سر کینه و انتقام میکند اما نشان میدهد حزبالله فارغ از فقدان شهادت سیدحسن نصرالله از تشکیلاتی منسجم برخوردار است که میتواند به خوبی خود را بازسازی کرده و راه و هدفی که در نظر گرفته است را ادامه دهد.
شیخ نعیم قاسم کیست؟
نعیم قاسم از سال ۱۹۹۱ معاون دبیرکل حزبالله بود و به همراه امام موسی صدر در تشکیل جنبش «امل» یا «حرکه المحرومین» و نیز در تأسیس حزبالله لبنان مشارکت فعال داشت. قاسم مقطع لیسانس و فوق لیسانس را در رشته شیمی به زبان فرانسه در دانشگاه لبنان خواند.
او در سال ۱۹۵۳ در یک خانواده شیعه در کفر فلا به دنیا آمده، متاهل و دارای شش فرزند از جمله چهار پسر است. نعیم قاسم در رشته علوم دینی تحصیل کرده و همزمان برنامههای درسی حوزوی را زیر نظر علمای برجسته شیعه در لبنان، بهویژه عباس موسوی، حسن طراد و علی الامین دنبال کرد. اما استاد درس خارج فقه او علامه شیخ محمدحسین فضلالله بود. علامه فضلالله که به عنوان پدر معنوی حزبالله شناخته میشود، از مراجع تقلید شیعیان در لبنان بود و یک بار در سال ۱۹۸۴ میلادی از طرف آمریکا با عملیات ترور ناموفقی روبهرو شد. شخصیتی که هیچگاه مسئولیت سیاسی در احزاب را بر عهده نگرفت، اگرچه از حامیان انقلاب ۵۷ ایران بود و آن را به دیده عزت مسلمانان نگاه میکرد.
اما او در همان روزهای حضور در دانشگاه، یکی از اصلیترین بنیانگذاران اتحادیه دانشجویان مسلمان لبنان بود که در دهه هفتاد میلادی تأسیس شده بود و زمانی که جنبش امل به رهبری امام موسی صدر هدایت میشد، به جنبش امل پیوست. همان سالها، نعیم قاسم به عنوان معاون مرکزی فرهنگی جنبش امل منصوب شد، سپس به شورای رهبری جنبش پیوست و به عنوان رئیس واحد دین و فرهنگ این جنبش فعالیت کرد. قاسم همچنین از سال ۱۹۷۴ تا ۱۹۸۸ ریاست انجمن اسلامی تعلیمات دینی را بر عهده داشته و در ادامه به عنوان مشاور مدارس المصطفی خدمت میکرد.
اما نعیم قاسم یک سال پس از پایان انقلاب ایران که تفکر سیاسی بسیاری از فعالان جوان شیعه لبنان را شکل داد، از جنبش امل استعفا داد و تصمیم گرفت تحصیلات خود را در حوزه علمیه به پایان برساند و با تدریس در مساجد و حسینیههای بیروت و حومه جنوبی به فعالیت مذهبی خود ادامه داد. نعیم قاسم بیش از ۱۰ سال در مساجد جنوب لبنان به صورت هفتگی تدریس میکرد. اما با افزایش فعالیتهای برونمرزی انقلاب ایران، به فعالیت سیاسی بازگشت و در کمیتههای اسلامی که در راستای فعالیتهای رسانهای انقلاب ایران فعالیت میکردند، مشارکت داشت.
همین فعالیتهای او باعث شد تا به مجلس شورای حزبالله ملحق شود و پس از آن مسئولیت فعالیتهای آموزشی در بیروت به او سپرده شد و سپس سمت نایب رئیس شورای اجرایی را بر عهده گرفت. نعیم قاسم از زمان رقابتهای انتخاباتی لبنان در سال ۱۹۹۲، هماهنگکننده کل مبارزات انتخاباتی پارلمانی حزبالله در بیروت بود. او همچنین ریاست بدنه کار دولت را بر عهده داشت که مسئول پیگیری وزارتخانههای مختلف و مطالعه ساختارها و تصمیمات آنها و همچنین پیگیری وزرای دولت است.
دیدگاه نعیم قاسم درباره شهادت سیدحسن نصرالله
شیخ نعیم قاسم در اولین سخنرانی پس از شهادت نصرالله گفت: با وجود شهادت شهید سیدحسن نصرالله و جمعی از فرماندهان ارشد مقاومت، حزبالله لبنان همچنان به عملیاتهای خود با قدرت ادامه خواهد داد و این ترورها هیچ تأثیری بر توانمندی مقاومت نداشته است. عملیاتهای مقاومت اسلامی حزبالله لبنان را زیر نظر داشته باشید و ببینید که شدت حملات حزبالله لبنان هرگز کمتر نشده است. مسیری که از سوی شهید سیدحسن نصرالله ایجاد شد، همچنان ادامه دارد و حزبالله نیز با تمام توان این مسیر را ادامه خواهد داد. رهبران حزبالله و فرماندهان آن همچنان به مسیری که شهید سیدحسن نصرالله دنبال میکرد و به آن اهتمام داشت، ادامه خواهند داد.
شیخ نعیم قاسم تاکید کرد: ما در میدان حضور داریم و ذرهای از مواضع شهید نصرالله کوتاه نخواهیم آمد. پس از شهادت سیدحسن نصرالله عملیاتهای حزبالله با همان قدرت و حتی بیشتر ادامه یافته است. این نبرد طولانی است و همه گزینهها روی میز است. ما برای هر احتمالی در زمینه ورود زمینی رژیم صهیونیستی به اراضی لبنان آمادگی داریم و در صورت ورود آنها تصمیم مناسب را اتخاذ خواهیم کرد.