جمعه ۶ مهر ۱۴۰۳ - ۱۶:۵۶
نظرات: ۳۷
۴
-
توضیحات خبرگزاری دولت درباره افزایش حقوق بازنشستگان

در قانون برنامه هفتم توسعه کشور به همسان سازی حقوق بازنشستگان اشاره شده است، بازنشستگان هنوز چشم انتظار افزایش حقوق خود نسبت به تورم و گرانی در کشور هستند.

ایرنا نوشت: در بند الحاقی ماده ۲۹ قانون برنامه هفتم پیشرفت آمده است: به منظور عدالت در پرداخت حقوق شاغلان و بازنشستگان و نیز متناسب سازی حقوق بازنشستگان با ۹۰ درصد حقوق و فوق العاده های مستمر مشمول برداشت کسور شاغلان مشابه و همتراز، دولت مکلف است تا پایان سال سوم برنامه اقدام لازم را به عمل آورد؛ این افزایش از سال ۱۴۰۳ در سال اول معادل ۴۰ درصد و در سال های دوم و سوم هرکدام ۳۰ درصد مابه التفاوت ۹۰درصد یاد شده خواهد بود.

درباره این بند از قانون برنامه هفتم پیشرفت، خبرنگار حوزه رفاه و تامین اجتماعی ایرنا در گفت‌وگویی تفصیلی با علی حیدری کارشناس رفاه وتامین اجتماعی به مباحث مطرح شده در حوزه متناسب سازی حقوق بازنشستگان پرداخت.

وی معتقد است صندوق‌های بازنشستگی در همه جای دنیا صندوق های بین نسلی هستند و می بایست علاوه بر تامین منافع نسل کنونی، منافع نسل های آتی را هم تامین کنند؛ تاثیر مسایل اقتصادی و مالی نظیر تورم بر حقوق بازنشستگان، تاثیر متناسب سازی بر سطوح مختلف مستمری بگیران از دیگر مباحثی بود که در این گفت‌وگو مطرح شد که به شرح زیر است:

متناسب‌سازی؛ مساوات در پرداخت یا عدالت در اصول

این کارشناس رفاه و تامین اجتماعی گفت: یکی از مطالبات و انتظارات بازنشستگان و تشکل‌های مرتبط با این قشر نحوه افزایش سنواتی حقوق بازنشستگان در سطوح مختلف تصمیم‌گیری و اجرایی کشور بوده که در سال های اخیر مورد توجه افکار عمومی و رسانه ها نیز قرار گرفته است.

حیدری با بیان اینکه این انتظار جامعه بازنشستگی هر بار با اصطلاحات مختلفی از جمله یکسان‌سازی، همسان‌سازی و یا هم ترازی مطرح شده است، افزود: به تازگی نیز شاهد آن هستیم که از عبارت «متناسب سازی» استفاده می شود که همه این عبارات یک مفهوم و بیان یک مطالبه یعنی افزایش سنواتی حقوق بازنشستگان است.

وی با تاکید بر اینکه در موضوع افزایش حقوق بازنشستگان باید بین «مساوات و عدالت» تفاوت قائل شد، اظهار داشت: عده‌ای معتقدند افزایش سنواتی حقوق بازنشستگان مختلف با هر نوع و نحوه و میزان پرداخت حق بیمه بایستی با یکدیگر مساوی باشد یعنی مساوات و برابری رعایت شود؛ در مقابل برخی معتقدند بایستی افزایش سنواتی حقوق بازنشستگی براساس قاعده عدالت و اصول، قواعد و محاسبات بیمه‌ای و متناسب با میزان سنوات و مبلغ پرداخت حق‎ بیمه انجام پذیرد.

حیدری ادامه داد: به تازگی نیز یک مطالبه جدید در حوزه حقوق بازنشستگان مطرح شده و آن اینکه حقوق بازنشستگی باید با حقوق شاغل فعلی در پست مشابه، برابر باشد که البته باید یادآور شد که این موضوع با قواعد نرخ جایگزینی در صندوق های بیمه مغایر است.
وی در ادامه به عوامل موثر بر تعیین حقوق بازنشستگی افراد اشاره کرد و گفت: سطح بندی بیمه (پایه، مازاد و مکمل) نوع تأمین مالی طرح، نوع مالکیت و مدیریت صندوق بیمه ای (دولتی، عمومی غیردولتی، خصوصی) و نوع شرکای اجتماعی صندوق یعنی دوجانبه (کارمند + دولت) یا سه جانبه (کارگر+ کارمند + دولت) و بویژه نوع نگاه دولت ها از مولفه های تاثیرگذار بر این موضوع به شمار می روند.

این کارشناس حوزه رفاه و تامین اجتماعی خاطرنشان کرد:‌ یکی از عوامل موثر بر پرداخت حقوق بازنشستگان که البته مهمترین عامل نیز هست، وجود زیرساخت‌های ملی لازم برای تامین و تضمین حداقل زندگی است یعنی خط فقر مطلق یا نسبی برای اقشار و گروههای هدف ترسیم شود زیرا در غیر این صورت، از سازمان ها و صندوق های بیمه گر توقع تضمین و تامین حداقل زندگی بوجود می آید.

نقش پررنگ تورم در تعیین دستمزد

حیدری با بیان اینکه متناسب سازی حقوق و دستمزد با توجه به شرایط اقتصادی، سیاسی و اجتماعی جامعه متفاوت است، گفت: رابطه نرخ تورم با میزان افزایش حداقل دستمزد دولتی و کارگری و همچنین میزان و نوع افزایش سایر سطح دستمزدی با نرخ افزایش مستمری های بازنشستگی بر کسی پوشیده نیست.

این کارشناس حوزه رفاه اجتماعی بیان داشت: متغییرهای اقتصادی نظیر ارزش پول ملی و قدرت خرید مردم، وضعیت اشتغال و ازدواج جوانان از دیگر عواملی است که بر درآمد و هزینه خانواده های تحت پوشش صندوق های بازنشستگی اثرگذار است.

وی در مورد اینکه آیا بازنشستگان می توانند از امکانات و مزایای برابر با شاغلان برخوردار باشند، توضیح داد:‌ در دستگاههایی که صندوق بیمه و بازنشستگی خود را دارند، این امور قابل انجام است که در این زمینه می توان به بازنشستگان لشکری، نفت، مس، فولاد، بیمه ها و بانک ها، شهرداری و حتی صدا و سیما اشاره کرد.

وی ادامه داد: در خصوص سایر صندوق هایی که در آنها ارتباط سیستماتیک بیمه شده (کارمند و کارگر) پس از بازنشستگی با سازمان و یا کارگاه محل کار قطع می‌ شود، در عمل این امر میسر نیست.

متناسب سازی یکسان نخواهد بود

این کارشناس حوزه رفاه و تامین اجتماعی درباره اینکه باید چه روش‌هایی را در متناسب سازی حقوق بازنشستگان مدنظر قرار داد، گفت: در متناسب سازی شاخص‌هایی چون نرخ تورم مورد تایید بانک مرکزی، متوسط هزینه خانوار، حقوق شاغلان مشابه و حداقل یا حداکثر دستمزد مورد توجه قرار می گیرد.

حیدری ادامه داد: صرف نظر از شاخص‌های مبنایی در متناسب سازی، نحوه اعمال آن در بین بازنشستگان نیز متفاوت است زیرا سنوات خدمت بازنشستگان و سطوح دریافتی آنان با یکدیگر تفاوت دارد.

وی این نکته را نیز یادآور شد: در حقوق بازنشستگی برخی اقشار همچون اساتید دانشگاه و یا قضات، علاوه بر شاخص های بیمه‌ای، مباحثی چون حفظ احترام و منزلت آنان بعد از بازنشستگی نیز در نظر گرفته می شود که باید بار مالی آن از سوی دولت پذیرفته شود.

متناسب سازی و یک مسئله چندوجهی
این کارشناس رفاه و تامین اجتماعی با بیان اینکه موضوع متناسب سازی حقوق بازنشستگان مسئله‌ای پیچیده، دشوار و چندوجهی است، اظهار داشت: درباره این متناسب سازی و روش های انجام آن مباحث متعارض و متضاد زیادی وجود دارد زیرا صندوق های بازنشستگی در همه جای دنیا صندوق های بین نسلی محسوب می شوند که سه گروه یعنی نسل قبلی، نسل فعلی و نسل آینده در آن سهیم هستند.

حیدری تصریح کرد: برای تصمیم گیری درباره منابع و مصارف صندوق های بازنشستگی نمی توان منافع و یا توقعات یک نسل را در نظر گرفت و مصالح نسل های دیگر را به خطر انداخت.

وی در این ارتباط به تعیین افزایش حداقل مستمری بازنشستگان اشاره کرد و گفت: اگر افزایش حداقل مستمری بازنشستگان از افزایش حداقل دستمزد شاغلان بیشتر شود، صرف‌نظر از اثر ضد اشتغال آن، مورد اعتراض کارفرمایان قرار خواهد گرفت.

حیدری در پاسخ به اینکه آیا کسر مالیات و حق بیمه از حقوق کارگر می‌تواند موجب کاهش میل به کار شود؟ توضیح داد: اگر دریافتی کارگر ساده به علت کسر مالیات و حق بیمه از یک بازنشسته حداقل بگیر کمتر باشد، می تواند منجر به کاهش میل به اشتغال و فعالیت شود.

این کارشناس حوزه تامین اجتماعی اظهار داشت: البته باید گفت که دولت‌ها در ادوار مختلف بخاطر افزایش حقوق کارمندان شاغل خود و بویژه برای پایین نشان دادن نرخ تورم مایل به افزایش بیش از حد مستمری نیستند زیرا این کار سبب افزایش بار مالی هزینه‌های عمومی دولت نیز می شود.

معضلی به نام میل به بازنشستگی زودرس

این کارشناس حوزه صندوق های بازنشستگی به شرایط حاکم بر تامین منابع مالی مورد نیاز صندوق‌ها اشاره کرد و از بازنشستگی پیش از موعد به عنوان یکی از مشکلاتی نام برد که سبب می شود تا نرخ جایگزینی در صندوق ها با تحدید روبرو شود.

حیدری در این باره اظهار داشت:‌ نوع افزایش مستمری ها می تواند در فرار بیمه ای و بویژه در میل به بازنشستگی زودرس (سخت و زیان آور، نوسازی صنایع، با ارفاق و بدون ارفاق ) نیز موثر باشد و اگر نرخ جایگزینی نزدیک به ۱۰۰ و حتی بالاتر از آن باشد، همه به دنبال بازنشستگی خواهند بود

وی افزود: اگر این افزایش در سطوح پایین دستمزدی بیشتر باشد، تمایل به بازنشستگی نیز بیشتر می شود زیرا مستمری دریافتی آنان از حقوق دریافتی آنان بیشتر است.

بی عدالتی در محاسبه ۲ سال پایانی خدمت برای مستمری بازنشستگان

این کارشناس رفاه و تامین اجتماعی گفت: اگر محاسبه مستمری براساس تمام شماری (سنوات خدمت ) انجام شود، رعایت عدالت در نظام پرداخت مستمری، میسر خواهد بود ولی وقتی فقط میانگین ۲ سال آخر بیمه پردازی ملاک محاسبه باشد، عملا بی عدالتی زیادی اتفاق می افتد.

حیدری توضیح داد: تصور کنید که یک نفر طی ۲۸ سال در سطوح پایین دستمزدی حق بیمه پرداخت کرده و در سال‌های انتهایی آن را افزایش می‌دهد و یا فردی طی ۲۸ سال با مدرک دیپلم کارکرده در سال های انتهایی مدرک دکترا ارائه می‌کند و مبنای حقوقش بالا می رود و یا فردی ۲۸ سال کارشناس یا کارمند ساده بوده ولی در سال های انتهایی به هر دلیلی پست اجرایی می گیرد و مدیرکل یا معاون می‌‎شود تا مستمری او در دوران بازنشستگی افزایش یابد.
وی افزود: وقتی مبنای حقوق فرد بالا می رود، مستمری بیشتری برای او در زمان بازنشستگی در نظر گرفته می شود.

وی در عین حال این نکته را هم گفت که ممکن است عکس این اتفاق بیفتد و فردی ۲۸ سال مبنای دستمزد بالایی داشت، در سال های آخر خدمت به دلیل تغییر شغل و یا از دست دادن پست، دریافتی‌اش کاهش می یابد و به دنبال آن مستمری کمتری را در دوران بازنشستگی دریافت خواهد کرد.

حیدری گفت: اکنون قانون ملاک برقراری مستمری، میانگین ۲ سال آخر بیمه پردازی است و تغییر آن به تمام شماری (طول خدمت) در کوتاه مدت میسر نیست.

چاره چیست ؟

این کارشناس رفاه و تامین اجتماعی با ارایه راهکاری برای رفع مشکلات کنونی در متناسب سازی اظهار داشت:‌ می‌توان برای متناسب سازی، یک افزایش عمومی با نرخ ثابت لحاظ کرد و سپس برای افرادی که سابقه بالاتر از ۲۰ یا ۳۰ سال دارند و برای افرادی که در طول بیمه پردازی مبنای کسر حق بیمه بالاتری داشته اند، درصدهای افزایش جداگانه‌ای لحاظ کرد تا عدالت رعایت شود.

حیدری تاکید کرد: راه حل نهایی در موضوع متناسب‌سازی، اصلاح قوانین و مقررات، پیاده سازی نظام چندلایه و چندسطحی تامین اجتماعی و اعمال اصلاحات سیستماتیک، پارامتریک و مهندسی مجدد و بکارگیری مکانیسم های تمام شماری کل سنوات بیمه پردازی برای محاسبه مستمری است.

وی ادامه داد: تا زمان تحقق این موارد می توان در متناسب سازی و روزآمدسازی سنواتی مستمری ها بر اساس میزان مشارکت فرد (سنوات بیمه‌ پردازی و مبنای محاسبه حق بیمه) کوشید و بدین ترتیب عدالت را در این زمینه رعایت کرد.

شما چه نظری دارید؟

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 / 400
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 25
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 12
  • U IR ۱۸:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۶
    خداشمامسئولین لعنت کند که دارید بازنشسته را اذیت میکنید ..شمامظلوم تر ازبازنشسته ها ندید
  • نا شناس IR ۱۹:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۶
    همش دورغ چند سال میخوان طبق قانونی که خودشون تصویب کردن ولی تمکین نمی کنند ولی اگر مال مقامات یا هست علمی بود شبانه انجام می شد یا اگر مال حزب الله یا حماس بود درعرص۲۴ ساعت توی حسابشان بود .......
  • حمید IR ۱۹:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۶
    بخداقسم سرتاپایتان دروغ ودروغگو است لعنتتان کنه
  • بازنشسته IR ۲۰:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۶
    بازنشستگان دست بردند بر دارن ولی رئیس بانک مرکزی دست گذاشت روشون گفت نه نمیشه قیمتا بالا میرن .
  • عباس IR ۲۰:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۶
    حرف ازاین داستان‌ها گذشته سال تمام شد زندگی ملت به فنا رفت شما می خواهید سرملت شیره بمالید سر ملت دیگر جا ندارد
  • مسعود IR ۲۰:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۶
    این چه وضعی هست که برای مردم درست کردید بانک رفاه که متعلق به خود کارگر وبازنشسته هست یک روز از تاخیر دیر کرد نمی گذره حق مردم را ۴۵ ساله که بالا کشیدید قوانینی هم بعد از خوردن ها ی خودتون درست کردید که تتمه مردم را از جیبتون بکشید بیرون که شفاف سازی بکنیم لعنت بر همتون
  • Hasan IR ۲۰:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۶
    ای داد بزک نمیر بهار میاد باحلواحلوا گفتن دهان شیرین نمیشود دوصدگفته چون نیم کردار نیست فقط حرف حرف......
  • عباس IR ۲۰:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۶
    واردماهه ۷شدیم هنوز یک میلیون الحساب دادن به بازنشسته هادرصورتی که مقدارقطعی ۴۰درصداست هنوزبراساس ۱۴۰۳ پرداخت نشده معمولا آخرسال نیز کسری بودجه دارند
  • مهندس CA ۲۰:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۶
    همش حرف زده میشه عمل هیچ افتابه لگن صد دست شام و نهار هیچ
  • عبدالله IR ۲۲:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۶
    شما رو بهجان پدر و مادرتان قسم میدم اینقدر دروغ ننویسید و بازنشستگان را دل آزرده نکنید
  • گدای بی پول IN ۲۲:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۶
    مگر نظر ما براتون مهمه هر چه بگیم اثری نداره پس خفه میشم که بهتره
  • محمد فرهادپور IR ۲۲:۳۶ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۶
    خدا لعنت کند برای اینهمه دورغگو که هر روز با قول‌های سرخرمانی بازنشستگان را سرکار می گذارد الان حدود هفت ماه ازسال گذشت شماها هیچ کاری بنام متناسب سازی وهمساسازی را اجرای نکردی حال چطوره می توانی بعدها انرا اجرا کنی
  • ا.م IR ۲۲:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۶
    قانون را که نمی‌شود تفسیر کرد ،قانون مقرر کرده حقوق بازنشستگان طی ۳سال ۹۰ درصد شاغلین همردیف آخرین پایه بازنشسته ،متناسب سازی شود و هزینه آن از محل یک درصد مالیات ارزش افزوده که به آسانی قابل تامین است، تامین گردد
  • کاظم ابرنجین IR ۲۲:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۶
    بزک نمیر بهار میاد کنبوزه با خیار میاد
  • محمد IR ۲۲:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۶
    سلام البته این وعده قانونی و پوچ که از ابتدا معلوم شد که اصلا هیچ ضربدر هیچ بوده و هست و در اوضاع اقتصادی کشور از محالات است و. البته از ابتدای انقلاب وهر وقت نوبت به کارگر و بازنشسته و مستضعف رسید عقلا قوم. با هزاران دلیل و .... فرمودند که این قشر آسیب پذیر با افزایش حقوق گرانی میاد پس ما برایشان ملزومات زندگی را ارزان ومیکتنیم که هیچ وقت نشد و نشد و ..... پس الفاظ بازی نکنید و من باز ن
  • بازنشسته .بیچاره بدبخت IR ۲۳:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۶
    سلام. روزشب نیست درتیترخبری حرف های قشنگ قشنگ ودلگرم کننده درمدت ۵ سال ازافزایش حقوق همترازی وهمسان سازی پرداخته نشود ولی روزبروز گرانی زندگی بدبختی ما بیشتربیشتر میشه من ازسال ۶۸ رفتم توجهاد تاسال۱۴۰۱ بامدت ۳۲ ماه سنگرسازبیسنگر بادشمنی های که باهم شده درمنطقه بومی خودم نبودم فرستادنم دراستان های مرزی سیستان بلوچستان چه ها که نکشیدم حالا با حقوق ۸ میلیون با دنیای وام ووچکارکنم والان هم بابدنی مریض
  • سعید US ۰۱:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۷
    سلام راحت میشود کلیه بازنشستگان را سروسامان دادبایکپارچه کردن صندوق ها هم هزینه کمتر می‌شود و عدالت رعایت میشود الان سازمان تامین اجتماعی هست صندوق کشوری هم هست هر بودجه یا رفاهی باشد برای همه هست الان کشوری حق ایثارگران را میدهد ولی تامین اجتماعی نمی‌دهید یک نمونه درصورتیکه بازنشسته فرقی ندارد
  • بازنشسته متاسف DE ۰۲:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۷
    آنقدر چند ساله در مورد متناسب سازی مطلب ارائه میدین و اجرایی نمیشه که دیگه کسی میلی به باز کردن این خبر ها نداره یعنی از اول معلومه که این هم فقط خبری برای جلب توجه و گرفتن ویوو هست ما را به خیر تو امید نیست شر مرسان
  • امیر IR ۰۲:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۷
    لعنت خدا بر شما دروغگویان
  • عزیز IR ۰۲:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۷
    خبر جدیدی نبود انقدر همسانسازی دنبال کردیم ومیدانیم میگن منابع کم است ولی یک درصد افزایش ارزش افزوده کجا رفت از گلوی کدام اختلاسگر پایین رفت ،این یک درصد از اول سال اجرا شده ولی خبری از همسانسازی نیست ،هر روز درموردش خبر می زنند اجرا میشود ،لطفا خبر تکراری دروغ را تکرار نکنید هرموقع قطعی شد خبر واقعی را تیتر کنید
  • حسن استیری IR ۰۲:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۷
    شرم بر همه مسئولان اعم از دولتی و مجلسی که باعث شرمندگی بازنشستگان در نزد زن و بچه و.... شده اند همش حرف مفت، ۷ ماه از سال گذشته هنوز اندر خم یک کوچه اند.
  • ..... IR ۰۷:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۷
    دروغگوترین مسئولین در دنیا که هیچ کشوری به خود ندیده..اون از همسانسازی اونم از مطالبات احکام ۱۵ درصدبازنشستگان وزارت بهداشت..چه ملت بدبختی هستیم ما.انگار دارند به گدا نون میدن
  • محمد CH ۰۸:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۷
    هزار حرف به یک عمل نیرزد
  • یاسینی IR ۱۶:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۲
    آقای حیدری کارشناس محترم کدام عدالت ،کدام تبصره ماده ،شماداستان سهراب پرستم رانقل می‌کنی ،همه می دانند براثر فقر وبی عدالتی مسولان تاروپود زندگی بازنشستگان اعم از کارمندان و کارگران پوسیده همه بازنشستگان بارنج آه ناله زندگی می کنند مگر قالیباف در اسفند ماه 402در شبکه 6سیما اعلام نکرد از فروردین 403همسانسازی اجرا میشه حالا 7ماه ازسپری شده شما بزرگوار دم از همسان سازی می زنی،شرم آور است واقعا
  • امیری IR ۰۲:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۶
    قانون است همسان‌سازی بایداجرابشه وتخلف ازقانون جرم است ومجرمین بایدجریمه هفتماه گذشته بازهم باماده وتبصره ونظرات مختلف.اجراکنیدتمام بشه وخداوندراضی باشه وبرکت به منابع مالی تان بدهدیاعلی مدد

پربازدیدترین

پربحث‌ترین

آخرین مطالب

بازرگانی