هر سال ویژهبرنامههای صداوسیما برای دهه محرم چیزی برای عرضه دارد که نقل محافل و دلیل صحبت جمعهای مردمی باشد. امسال هم بهمانند چند سال اخیر، حسینیه معلی رتبه نخست توجه افکار عمومی را در این برنامهها داشت؛ برنامهای که بهمعنای واقعی کلمه حسینیه است، هم منبر دارد، هم مداحی و روضهخوانی، هم نقش تربیت اسلامی شیعی را بهدوش میکشد و هماینکه همه اعضا در آن دور هم مینشینند و بر مصیبت اهل بیت(ع) میگریند. حسینیه معلی با برنامه و هدفمند طرحریزی شده است، شاید قصد و هدف این نبوده امام دکور آن بهمانند همان کشتی است که بهنام حسین(ع) نجاتبخش است.
این حسینیه امسال هم بیشترین اعضا را داشت، هر شب وقتی سیاهپوشان از هیئتهای خود به خانه برمیگشتند، تلویزیونها را روشن میکردند و با حضور در شبکه سه سیما، در حسینیه معلی مینشستند و یک مراسم و یک هیئت دیگر را درک میکردند.
در تلوبیون بیشترین بازدیدهای برنامههای مناسبتی ویژه دهه اول محرم برای حسینیه معلاست. در فضای مجازی هم بیشترین ویدئوهای کوتاه وایرال شده از اجراهای مداحی برای این حسینیه است، انگار حسینیه معلا ساخته شده تا در تمام ساعات شبانهروزی که در سال پشت سر میگذاریم، دسترسی به غنیترین عزاداریهای چهار گوشه کشورمان داشته باشیم.
جالب است بدانید که حسینیه معلی در تولید از کمترین میزان هزینه استفاده میکند و دستمزد آنچنانی به عوامل خود نمیپردازد. ساخت و پخش این برنامه نشاندهنده مدیریت قوی برنامهسازی با کمترین تحمیل بار مالی و کسب بیشترین اقبال مخاطب است؛ البته الگویی برای دیگر شبکهها که به خصوص در شبکه نسیم، استفاده از این روش را سرلوحه ساخت برنامههای مناسبتی ویژه محرم کرد.
شبکه نسیم از زمان تولید و پخش آن از حدود 10 سال قبل، بهنوعی سوگولی شبکههای تلویزیونی بوده، آن هم به دلیل ذهنهای خلاقی که این شبکه را بالا آوردند و ایدههای نوین برنامهسازی را اجرا کردند. رویهای که یکی از نمودهای آن در دیگر شبکهها، همان حسینیه معلاست که در یک تعامل دوجانبه خودش الان شده الگوی بسیاری از برنامهسازان.
اما شبکه نسیم فقط یک، برنامه محرمی نداشت، در ساعات روز مخاطبین میتوانستند برنامهای با سبک و سیاق مختلف و فرمهای متفاوت با محتوای عاشورایی ببینند.
شبکه نسیم از شانزدهم تیرماه و یک روز قبل از شروع ماه محرم، جدول پخش خود را عوض کرد و برنامههای تولیدی جدید از جمله سری جدید «از سرگذشت»، «مجلس واقعه»، «باب الحسین(ع)»، «آن لحظه»، «من حسین(ع) را دوست دارم»، «نسیم آوا» و «با حسین(ع) حرف بزن» به مخاطبانش ارائه داد.
«از سرگذشت» به این صورت بود که در قسمت اول داستان سوژه اجتماعی مطرح میشد و در قسمت دوم یک سلبریتی حضور مییافت تا آن بخش از زندگی خودش را تعریف کند که نقطه عطفی با سوژه اجتماعی دارد.
«مجلس واقعه» هم اجرای مجالس تعزیه و شبیهخوانی بود و در هر قسمت آن یک مجلس تعزیه برپا شد.
«باب الحسین(ع)» بنای خود را بر روضع و مداحی و گفتوگو با حال و هوای عزاداری گذاشته بود. بینندگان این برنامه پای مداحی مداحان معروف، صحبت کارشناسان مذهبی و گفتوگوی با مادران شهید مینشستند و در آخر سر هم شریک روضهای میشدند که توسط مداحانی خوانده شده بود که دیگر در قید حیات نیستند.
«آن لحظه» هم بعد از توفیق پخش فصل نخست آن در ماه مبارک رمضان، یکی از ویژهبرنامههای ماه محرم شبکه نسیم بود. این برنامه با سبکی متفاوت و تلفیق تئاتر، مستند و گفتوگو با کارشناس با آن فضای دکور ویژه و خاص، به مسایل تاریخی و زنان تأثیرگذار پرداخت و محور مطالعات هم قیام عاشورا بود، اینکه چه شد دوستداران امام حسین(ع) قبل آنکه عاشورا بیاید از ایشان جداشدند و چه شد کسانی درست در آخرین روزهای قبل از عاشورا به سیدالشهدا(ع) پیوستند.
شبکه نسیم برنامههای دیگری هم داشت، برای سلایق مختلف و برای عرض ارادت به امام حسین(ع). پس بهمانند کار در هیئت، همه دستاندرکار بودند و پای کار. بهترین نظم را به کار بستند و هر آنچه در چنته داشتند، از ایدههای جدید تا آثار نوستالژیک را در سبد پخش خود گذاشتند تا در ساعات مختلف روز برنامهای مناسبتی در دسترس مخاطب باشد.
این مهم محقق نشد مگر با مدیریت درست هزینه، برنامهریزی و بستن کنداکتور مناسب، توزیع درست و اصولی در فضای مجازی و بسیار دلیل دیگری که سالهاست شبکه نسیم به واسطه آنها در صدر فهرست انتخاب مخاطبان تلویزیون است.
امسال هم طبق نظرسنجیهایی که از سوی رسانهها و شهروندخبرنگارها انجام شده است، حسینیه معلی و شبکه نسیم در صدر برنامههای مناسبتی و عاشورایی تلویزیون قرار دارند که باید به متولیان آن دست مریزاد گفت.