رامین مهمانپرست، سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفتوگو با «شرق» با تأکید بر اهمیت گشودن باب تعامل سازنده با جهان، گفت که مذاکره و توافق تنها میتوانند شرط لازم برای بهبود اقتصادی محسوب شوند؛ حال آنکه تحقق شرط کافی، در گرو اصلاحات عمیق در حوزه تصمیمسازی اقتصادی کشور است.
به گفته او تا زمانی که درک دقیقی از الزامات رشد اقتصادی در زمینه داخلی شکل نگیرد و عزمی جدی برای بازنگری در رویهها و ساختارهای ناکارآمد اقتصادی وجود نداشته باشد، حتی موفقترین توافقها نیز نمیتوانند نقش درخور توجهی در بهبود معیشت مردم ایفا کنند.
مهمانپرست تأکید کرد که بهرهگیری از فرصتهای ناشی از دیپلماسی خارجی، نیازمند همافزایی با عقلانیت اقتصادی و تغییر در رویکردهای مدیریتی در سطح کلان است؛ مسیری که در صورت طیشدن، میتواند به نقطه عطفی در بازسازی اعتماد عمومی و رونق اقتصادی بدل شود.
وی با تأکید بر فرصتهای موجود در فضای سیاسی امروز، شرایط را بیش از آنکه نگرانکننده باشد، مهیای دستیابی به یک تفاهم مطلوب میان ایران و آمریکا توصیف کرد و افزود: مسئله ثبات و امنیت منطقهای محور کلیدی هرگونه تفاهم معنادار میان ایران و آمریکا است. این دغدغه مشترک میتواند بهعنوان نقطه آغاز گفتوگوها قرار گیرد.
به گفته او، جمهوری اسلامی همواره به دنبال ثبات در غرب آسیا و خاورمیانه بوده است. اگر طرف آمریکایی نیز واقعا تمایلی به ورود به جنگ و درگیری ندارد، این موضوع میتواند زمینهای برای تفاهم باشد. از دل همین اشتراکات، امکان طراحی سازوکارهای همکاری اقتصادی نیز فراهم میشود
سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه افزود: بسیاری از افراد تصور میکنند اگر ایران با ایالات متحده به توافق برسد و تحریمها برداشته شوند، یکباره تحولی عظیم در وضعیت اقتصادی کشور ایجاد خواهد شد؛ گویی که معجزهای رخ خواهد داد و همه چیز از نو ساخته میشود، اما من با این دیدگاه موافق نیستم. البته بهبودهایی به وجود خواهد آمد، اما این بههیچوجه به معنای تغییرات فوری و بنیادین در وضعیت اقتصادی مردم نیست.