قاسم محبعلی، تحلیلگر مسائل بین الملل در گفت و گو با «اطلاعات آنلاین» می گوید: اینکه یک کشور در شرایطی قرار بگیرد که نتواند در با کشورهای دیگر روابط سیاسی_اقتصادی برقرار کند، محکوم به تحمل شرایط هزینه سازی است که در حال حاضر ایران دچار این مشکل شده است. بنابراین دولت چهاردهم باید تدابیر لازم را برای تعامل، مخصوصا با کشورهای همسایه بیاندیشد.
قائم مقام پیشین خاورمیانه وزارت امور خارجه در ادامه می افزاید: دکترین سیاست خارجی در ایران منوط به تشخیص سطوح عالیه حاکمیت است. با این حال اگر دولت مستقر از هر سلیقه ای و طیفی که باشد، اتکا به کار کارشناسی داشته باشد و البته از اشخاص کارنامه دار و برجسته ای در مدیریت سیاست خارجی بهره بگیرد، می تواند حتی المقدور فضا را برای داد و ستدهای بین المللی و منطقه ای فراهم کند.
به گفته وی، از آنجایی که اقتصاد تابع سیاست خارجی است، بدون بهره بردن از دیپماسی فعال تحقق اهداف اقتصادی میسر نخواهد شد. بنابراین دولت آتی باید با در نظر گرفتن پتانسیل های موجود در منطقه، رایزنی های لازم را برای ارتباط با کشورهای حاشیه خلیج فارس انجام بدهد و بداند که کشورهایی نظیر عراق، امارات، قطر و ... حتما از تجارت با ایران استقبال خواهند کرد.
محبعلی در ادامه می گوید: در سیستم سیاسی_مدیریت ایران تفکیک قوا جدی گرفته شده است. اما متاسفانه در ادوار مختلف شاهد این بودیم که دولت و مجلس به دلائلی که نمی تواند منطقی باشد، در کار هم مداخله می کردند و حتی کار به کارشکنی می کشید که اگر قرار بر تداوم چنین فضایی در رابطهِ دولت چهاردهم و مجلس دوازدهم باشیم، هر دو قوه از مسیر اصلی خود خارج شده و در نتیجه منافع ملی کشور با مغفول ماندن برنامه ها به خطر می افتد. توصیه چیزی جز این نمی تواند باشد که دولت و مجلس با در نظر گرفتن شرایط خطیری که دچارش هستیم، بنا را بر همصدایی و همراهی با یکدیگر بگذارند.
محبعلی در پایان یادآور می شود: دولت چهاردهم در شرایط سختی روی کار می آید. بنابراین به انسجام و اتحاد در داخل احتیاج داریم تا شرایط سخت در فضای آرام مدیریت شود.