چهارشنبه ۱۵ فروردین ۱۴۰۳ - ۱۰:۴۵
نظرات: ۰
۰
-

اولین کار کشاورزان مازندرانی در سال جدید آماده‌سازی زمین برای نشاکاری برنج است. عملیات شخم و شیار اراضی کشاورزی از اواخر بهمن‌ماه در مازندران آغاز و تقریباً اکنون به پایان رسیده است

ایران نوشت: به گفته محمدعلی رمضانی مسئول برنج سازمان جهاد کشاورزی مازندران، عملیات بذرپاشی از دهه دوم اسفند سال گذشته در خزانه‌ها آغاز شده و باتوجه به سپری شدن ایام سرد سال پیش‌بینی می‌شود سطح زیادی از خزانه‌ها بذرپاشی شود.

مسئول برنج جهاد کشاورزی مازندران به استقبال شالیکاران به کشت مکانیزه در سال زراعی جاری اشاره کرد و افزود: با حمایت دولت در تأمین و عرضه دستگاه‌های تست کار و گسترش بانک نشا، کاهش هزینه تولید و افزایش میزان تولید در کشت مکانیزه برنج سبب شد تا هر ساله سطح کشت نشا مکانیزه بیشتر شود.

۱۱۰ هزار هکتار شالیزارهای حوزه آبریز هراز در مناطق مرکزی مازندران درحالی در مرحله آب تخت کردن و در آستانه نشاکاری قرار دارند که به دلیل کاهش دبی آب رودخانه‌ها، کشاورزان برنجکار مجبور شدند از هم‌اکنون موتور پمپ چاه‌های کشاورزی را روشن کنند.

اگر چه کم‌آبی برای برنجکاران مازندران در سال‌های اخیر به مشکلی عادی تبدیل شده است، اما رخ نمودن آن درحالی که هنوز نشاکاری شروع نشده و در مناطق دیگر هم شالیزارها به بیشترین میزان آب نیاز دارند، تا حدودی هشدار‌آمیز و ناامیدکننده است.

هم‌اکنون در بعضی از رودخانه‌های مرکزی مازندران در بخش لاله‌آباد بابل که با حدود هفت هزار هکتار بیشترین زمین شالیزاری را در بخش‌های استان از جمله «کاری پی»، «وازررود»، «سیترو» و «چولرود» دارد در چند روز گذشته آبی جریان نیافت و همین وضعیت سبب شده است تا کشاورزان از جدی بودن خشکسالی نگران شوند.

کاهش رواناب رودخانه هراز و نوبت‌بندی طولانی مدت رها‌سازی آب این رودخانه به عنوان مهم‌ترین و بزرگ‌ترین رودخانه مازندران سبب شد تا پمپ آب چاه‌های نیمه عمیق شالیزارهای واقع در دشت ۱۱۰ هزار هکتاری هراز روشن شود.

طبق اعلام رسمی جهاد کشاورزی مازندران، آب شالیزارهای دشت هراز که نیمی از سطح زیر کشت برنج استان را تشکیل می‌دهد باید از رودخانه هراز تأمین شود. دشت هراز شالیزارهای شهرستان‌های آمل، بابل، فریدونکنار، محمودآباد و بابلسر را در برمی‌گیرد.

مقدمات کشت برنج در مازندران با خزانه‌گیری از اواخر اسفند آغاز می‌شود و با نشا در ماه‌های فروردین و اردیبهشت در مناطق مختلف استان ادامه می‌یابد.  کشت برنج در مناطق غربی و مرکزی مازندران که بیشترین سطح شالیزارهای استان را دارد، زودتر از مناطق دیگر آغاز می‌شود و به دلیل آب و هوای سازگارتر با این محصول، زودتر هم به بار می‌نشیند.  دوره کاشت، داشت و برداشت شالی در مازندران از زمان نشا بسته به شرایط جوی ۷۵ تا ۹۰ روز است و شالیزارها نیز پس از مرحله نشا تا به بار نشستن محصول به بیشترین میزان آب نیاز دارند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران وضعیت رواناب حوضه آبریز هراز را نامطلوب ارزیابی کرد و گفت: اگرچه وضعیت بارندگی امسال نسبت به سال قبل تا ۵۰ درصد بهتر بوده است، اما میزان رواناب هراز به عنوان بزرگترین رودخانه استان نسبت به سال گذشته حدود ۳۰ درصد کاهش نشان می‌دهد.

حیدر داودیان بر لزوم مدیریت آبیاری شالیزارها و همکاری کشاورزان در نوبت‌بندی آب تأکید کرد و افزود: اگرچه بعضی از کشاورزان دشت هراز از هم‌اکنون با روشن کردن موتور، پمپاژ آب از چاه‌های نیمه‌عمیق را شروع کردند، اما برداشت بی‌رویه آب‌های زیرزمینی استان بسیار نگران‌کننده خواهد بود.  وی توضیح داد:‌ طبق بررسی‌های صورت گرفته کاهش ۲۳۰ میلیون مترمکعبی آب زیرزمینی در استان بسیار نگران‌کننده شده است. داودیان با ذکر این نکته که در کشت اول کشاورزان از طریق نوبت‌بندی آب روان رودخانه‌ها و آب چاه فعالیت کشاورزی را به سرانجام خواهند رساند، تصریح کرد: کشت دوم شالیکاری برای منابع آبی مازندران سم است که باید جلوگیری شود.

پربازدیدترین

پربحث‌ترین

آخرین مطالب

بازرگانی