ابوالقاسم قاسم زاده - اطلاعات: ترامپ و زلنسکی در کاخ سفید و در دفتر ویژه رئیس جمهوری آمریکا به طور رسمی دیدار کردند. برخی منابع خبری در واشنگتن گفتهاند این دیدار را «ماکرون» رئیس جمهوری فرانسه به ترامپ پیشنهاد داد. در هنگام ورود «زلنسکی» به کاخ سفید، رئیس جمهوری فرانسه چند لحظه در کادر تلویزیونی نمایان شد و با «زلنسکی و ترامپ» دست داد!
از لحظه نشستن «زلنسکی» در کنار ترامپ که مقابل او معاون اولش قرار داشت، رئیس جمهوری آمریکا، همه عرف دیپلماتیک در دیدارها با مسئولین را در کاخ سفید نادیده گرفت و کنار گذاشت. با جملاتی که حکایت از عصبانیت داشت، «زلنسکی» را مورد عتاب و خطاب قرار داد که تو از دوره «اوباما» و به ویژه دوره «بایدن» سر ما کلاه گذاشتی و ما را در این سالها فریب دادهای!
ترامپ چنان با عصبانیت و پرخاشگری سخن میگفت که «زلنسکی» از او اجازه خواست تا پاسخ دهد ولی ترامپ ادامه داد که نه! تو تا توانستی از «بایدن» ابله سوء استفاده کردی و ۵۰۰ میلیارد دلار از خزانه آمریکا ربودی! هر بار که زلنسکی میخواست پاسخ دهد، ترامپ بلافاصله میگفت: «نه» فقط گوش کن. یکباره با نگاه تمسخر آمیز به او گفت: «این چه لباسی است پوشیدهای و به دیدار من آمدهای!» «زلنسکی» در طوفانی از کلمات ترامپ به او چنان گرفتار شد که بهت زده به اطرافیان او نگاه می کرد تا این که یکباره معاون اول او وارد گفتگو شد و با کلمات تحقیرآمیز و با «زبان بیزبانی» زلنسکی را «شیاد»خواند!
فضای این دیدار از سوی همه خبرگزاریها در سراسر جهان، به ویژه در آمریکا و اروپا هم تعجب آور و هم فاجعهبار خوانده شد و رسانهها آن را فاجعه رفتاری رئیس جمهوری ترامپ و سقوط همه موازین «عرفی ـ اخلاقی» نامیدند!
در اروپا به ویژه در سه کشور انگلیس،فرانسه و آلمان اغلب رسانهها این دیدار را «فاجعهبار برای سراسر غرب و اصول گفتار و رفتار دیپلماتیک ارزیابی کردند؛ طوری که یکی از روزنامههای مهم فرانسه در ارائه گزارشی از آن نوشت «گمان ندارم این الفاظ حتی از سوی خدمتکاران یک هتل در اروپا استفاده شود!»
اصلیترین باور ترامپ با مبنای «تجارت و سود»، «استراتژی قدرت» است. از آغاز دوره جدید ریاست جمهوریاش نیز مدام با گزاره «یا باما یا برما» رفتار میکند! برهمین اساس اولین دیدار رسمیاش بعد از سوگند ریاست جمهوری و استقرار در کاخ سفید، دعوت از «نتانیاهو» بود که به او گفت، من کلید خاورمیانه را به دست تو دادهام! و اندکی بعد خواهان کوچ همه فلسطینیان به انتهای صحرای سینا و در کنارههای مرزی مصر یا به مرزهای اردن شد.
اکنون نیز در اروپا اغلب دولتها، به ویژه سه دولت اصلی فرانسه، آلمان و انگلیس از گفتهها و رفتارهای ترامپ در کاخ سفید، بهت زدهاند و آینده نزدیک را در «ایهام و ابهام» هم در سطوح منطقهای هم در روابط چندجانبه بینالمللی ارزیابی میکنند. در این میان سازمان ملل و شخص دبیر کل آن معتقد است سپردن کلید این منطقه به «نتانیاهو» موجب گسترش تنشها در سراسر منطقه خواهد شد، حتی در داخل اسرائیل نیز اکنون ۶۰درصد از شهروندان آن مخالف دولت نتانیاهو و ادامه نخستوزیری او در اسرائیل هستند.
ترامپ به قول یک نویسنده و تحلیلگر آمریکا، بازیگر جنجال آفرین است، اما این بازیگری را به باج خواهی دلارهای نفتی سران عرب در خاورمیانه گره میزند و میخواهد که سقف آن را بسیار محدود کند لذا دورنمای آینده خاورمیانه با این استراتژی لاجرم به بنبست میرسد.