عیسی کلانتری، فعال سیاسی اصلاحطلب در گفت وگو با اعتماد گفت: در شرایط فعلی هر فرد و جریان و مسوولی که منافع کلی کشور را مدنظر قرار ندهد و برخلاف منافع ملی صحبت کند، دشمن ملت است. آنچه باید در ابعاد اقتصادی، سیاسی، دیپلماسی و... محور باشد، منافع مردمی است که طی سالهای اخیر، تحت فشار شدیدی قرار دارند. اگر منافع ملی ما با گفتوگو، تنشزدایی و دیپلماسی حل میشود، باید در راستای آن حرکت کرد. برای تحقق منافع ملی با هر طرفی که کمک میکند تا کمی از بار مشکلات مردم کاسته شود. باید صحبت کرد؛ باقی موضوعات دیگر حاشیهای است و منافع جمع، گروه و دستهای را تامین میکند. این روزها هر شخصی در صدا و سیمای مملکت هر ادعایی که دولت دارد برخلاف منافع ملی مطرح میکند، هیچ کس هم نیست که جلوی این تندرویها را بگیرد.
وی گفت: برای تحقق منافع ملی، باید بحثهای سیاسی جدی در داخل و خارج صورت بگیرد، مذاکره شود، برنامههای جدیدی اجرایی شود. معتقدم بسیاری از برنامههای مصوب کشور در راستای منافع ملی نیستند. مثل بخشهایی از برنامه هفتم توسعه که به نظر من اصلاحات نیاز دارد. اینکه هر فردی از جایش بلند شود و به طرفداران توسعه و مذاکره توهین کند، ضدمنافع ملی عمل کرده است.
به گفته وی، بخش عمده مردم ایران، یعنی بیش از ۷۰ درصد ایرانیان زیرخط فقر هستند. اینها آمارهایی است که وزارت کار که یک نهاد حاکمیتی است ارائه کرده. برخی افراد و جریانات خاص، کلیت اقتصاد و منابع کشور را در اختیار گرفتهاند و مالیات نمیدهند. عده زیاد و اکثریتی از مردم که بیشترین زحمتها و مرارتها را تحمل میکنند، بخش اندکی از منابع را در اختیار دارند و با فقر دست به گریبانند. حیرتانگیز اینکه این بخش انبوه مردم که دچار فقرند باید مالیات بدهند و منابع لازم برای ثروتاندوزی اقلیت خودخواه و تندرو را فراهم کنند. اینها همه نابرابری است و سبب میشود کشور توسعه پیدا نکند، ساخته نشود و فقر کشور را در بر بگیرد. دولت برای رفع تبعیضها و مفاسد و نابرابریها وعده داده و رای مردم را گرفته است.
کلانتری با انتقاد از رفتار گروه های تندرو گفت: ایران طی سالهای اخیر سرمایهگذاری مولدی صورت نداده است. به قیمتهای ثابت ۹سال قبل (سال ۹۵) در ایران ۳۵۰هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری شده است؛ اما طی ۵ سال اخیر یعنی از سال ۹۸ تا ۱۴۰۳ مجموعا، ۵۰ هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری شده است. با این روند کشور ساخته نمیشود و مشکلات مردم حل نمیشود. افرادی که به دولت و مردم توهین میکنند و مذاکره را نفی میکنند، شکمشان سیر است، منافعشان هم در تحریم و جنگ و تنش و گسترش فقر است. آنها از فقر مردم ثروتمند میشوند. کاسبان تحریم در کدام دسته و گروه حضور دارند؟ فساد ۳.۸ میلیارد دلاری مگر در زمان مدیریت همین آقایان ثبت نشد؟ اما هیچ کس هم به آنها نمیگوید، بالای چشمتان ابروست!
وی هشدار داد: خطر تداوم وضع موجود انفجار جامعه است. جامعه مدتهاست تابآوری خود را از دست داده اما هنوز فکر میکند، قوه عاقلهای وجود دارد که واقعیتها را درک میکنند. فقر نمیتواند پایدار بماند. همین امروز هم مساله مردم ایران بقاست؛ مساله مردم بهبود و پیشرفت نیست. مساله مردم بقاست. اگر دستمزدها در ۱۴ سال پیش را ۱۰۰ بگیریم با دستمزدهای امروز قدرت خرید مردم به زیر ۲۵ رسیده است. افرادی که حقوقبگیر ثابت هستند تا ۷۵ درصد توان مالی خود را از دست دادهاند. میدانید معنی این سقوط توان خرید مردم چیست؟ طی ۱۴ سال متوسط افزایش دستمزدها ۱۶ درصد بوده، اما تورم جامعه در همین بازه زمانی بالای ۳۱ درصد بوده است. ۱۶ درصد مرکب، یعنی ۶۸۰ درصد سقوط. ۳۱ درصد تورم مرکب، یعنی ۲۸۰۰ درصد تاثیر تورم. یعنی قدرت خرید جامعه حقوقبگیران ثابت که شامل کارگران، کارمندان و بازنشستگان است طی ۱۴ سال از ۱۰۰ درصد به ۲۳ درصد کاهش یافته است.