محسن هاشمی در گفت وگو با آرمان ملی گفت: آقای هاشمی با حمایت از مردمسالاری دینی در کشور باعث شد دولت اصلاحات روی کار بیاید یعنی بعد از خودشان دولت اصلاحات آمد و مسیر سازندگی و توسعه با فرض توسعه سیاسی هم ادامه پیدا کرد. همین موضوع البته باعث شد اختلافاتی بین راست و چپ در آن موقع شکل بگیرد و بعضی از فعالیتها کند شود و متاسفانه بعد از اتمام دولت اصلاحات با بعضی از افراطکاریها و تندرویهایی که اتفاق افتاد کشور وارد مشکلات خاصی شد که الان بعضی از آنها را به راحتی میتوان دید.
مهمترین محورهای این گفت و گو را می خوانید:
*بعد از سال ۸۴ که انتخابات داشتیم کمکم تندروی و افراطگری در کشور قوی شد که اولین نتیجه آن قطعنامه شورای امنیت برای تحریم ایران بود و ما از آن تاریخ کمکم قطعنامههای دیگری را دریافت کردیم و تحریم ایران شکل گرفت و مشکلات اقتصادی روزبهروز زیاد شد و بعد هم سیاستهای افراطی خاص دنبال شد که باعث کند شدن و رکورد در مسیر توسعه کشور گردید. البته ایشان در همان لحظه این مساله را حس میکردند و به عنوان بالانس کننده سیاستهای کشور گهگاه خودشان را کنار راست یا چپ قرار میدادند که کشور به سمت اعتدال پیش برود.
*ایشان موضوعی را مطرح کردند و گفتند که ما در زمان مبارزه فکر میکردیم با مبارزه با استکبار و استعمار مشکلات کشور را حل میکنیم و به سمت شکوفایی میرویم ولی بعد از انقلاب و بعد از این اتفاقاتی که افتاد احساس کردیم که مبارزه سومی هم هست که از آن دو مبارزه سختتر است و آن مبارزه با افراط است. اگر افراطگرایان بر کشور حاکم شوند نمیگذارند مردم آسایش داشته باشند. مردم در تنش قرار میگیرند و توسعه کشور دچار مشکل میشود. لذا اگر مسائل افراطیگری درست نشود و به سمت تعادل و اعتدال که نظر ایشان بود نرویم همین اتفاق میافتد و ادامه پیدا میکند. در نتیجه ناترازیها روزبهروز افزایش پیدا میکند و باعث صدمه به مردم خواهد شد.
* صلاحیت ایشان در انتخابات رد شد و اجازه ندادند که ایشان بتواند مجدداً یک بار دیگر مشکلات کشور را حل کرده، کشور را به مسیر اصلی که همان مسیر اعتدال بود، برگرداند. جالب توجه بود که بعد از این اتفاق اثرگذاری جالبی را طرحریزی کرد. آیتا... هاشمی با نظام قهر نکرد و اعتراض به رد صلاحیت خود را مطرح نکرد. بعد از آن از آقای روحانی حمایت کرد. فکر میکرد آقای روحانی میتوانند این مسیر را دنبال کنند. از این رو سیاسیون کشور را در جناح اصلاحات و اعتدال به حمایت از آقای روحانی دعوت کرد و نتیجه آن رئیسجمهور شدن آقای روحانی بود.
*متاسفانه بعد از رحلت ایشان در سال ۹۵ ما شاهد بودیم که ضعفی در مدیریت کشور پدیدار شد و شاهد نتایج مثبت نبودیم. به صورتی که انتخابات با مشارکت پایین انجام شد و از آن به بعد از سالهای مثلاً ۹۸ به بعد دو سه تا انتخابات مجلس و ریاست جمهوری با مشارکت پایینتر از انتظار انجام شد.
*به نظرم آقای هاشمی خیلی خوب در سال ۹۲درخشید فقط با همان حرکت که قهر نکرد و با حمایت از آقای روحانی وارد معرکه انتخابات شد و انتخابات را برد، و روز بعد هم پای کار ایستاد. کار سوم یا چهارمی که ایشان انجام داد حمایت از امضای برجام بود در صورتی که یادم است همان موقع سال ۹۳ و ۹۴ حتی سیاسیونی مثل آقای ظریف و حتی خود آقای روحانی نگران امضای برجام بودند و میترسیدند که از سوی افراطیون مورد سوال و هجمه واقع شوند و دستشان میلرزید که امضا کنند ولی آیتا... هاشمی به میدان رفت و حمایت کرد تا آنها امضا گردد. لذا به نظر من ایشان در مقطعهای مختلف وظیفهای به عهده داشت و این وظیفه را به خوبی و بر اساس توان و امکاناتی که در اختیار داشت به سرانجام رساند.
*روز قبل از درگذشت ایشان ما مراسم عقد دختر یاسر را داشتیم و خیلی سرحال در آن مراسم شرکت کردند و عقد را خواندند. فردای آن روز، نوزدهم دی ماه که روز رحلتشان بود جلسه مجمع تشخیص را مدیریت کردند و بعد ناهار را با آقای هاشمی وزیر بهداشت و درمان خوردند. بعد از آن برای ورزش به استخر کوشک رفتند. برای همه ما واقعاً شوک عجیبی بود. برای جامعه هم شوک بود چون ما آثار بیماری منجر به فوت را هیچ وقت در ایشان ندیده بودیم و هنوز هم این نگرانی در ما هست و این فوت برایمان هنوز توجیه نشده و در دلمان یک نگرانی داریم.
*فقدان ایشان برای ما و برای جامعه سخت است ولی ایشان در صحبتهای خودشان هم گفتند که بعد از اتفاقاتی که افتاد مخصوصاً سه انتخابات پرشوری که در ایران برگزار شد، سال ۹۲ و بعد هم ۹۶ مردم راه خودشان را پیدا کردند. مردم از افراط عبور کردند ولی افراطیون همچنان میخواهند خودشان را به کشور تحمیل کنند.