سه‌شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۲۶
نظرات: ۲۲
۳
-
پایتخت جدید ایران را بیشتر بشناسید

اظهارات عارف معاون اول رئیس جمهوری درباره احتمال انتخاب مکران به عنوان پایتخت آینده ایران و فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت که به قطعیت در این باره سخن گفت، نشان می دهد که ظاهرا بحث انتقال پایتخت در دوره دولت چهاردهم جدی تر از سنوات گذشته است!

به گزارش «اطلاعات آنلاین»، انتقال پایتخت از تهران به شهر دیگر بحثی است که از زمان دولت سازندگی مطرح شده و در دولت های پس از آن نیز به نحوی مطرح می شود. البته جابه جایی پایتخت موضوعی است که پیچیدگی های خاص خودش را دارد و  به راحتی نمی توان در این باره تصمیم گرفت.

دولت چهاردهم و انتقال پایتخت

سی امین روز آبان ماه سال جاری، مسعود پزشکیان در جریان بازدید از قرارگاه خاتم‌الانبیاء تاکید کرد که تهران به‌عنوان پایتخت کشور با مشکلاتی دست به گریبان است که غیر قابل حل است. هر کاری کنیم بیخود داریم وقت تلف می‌کنیم. پس چاره‌ای نداریم جز اینکه مرکزیت اقتصادی و سیاسی کشور را به جنوب و نزدیک دریا منتقل کنیم.

این اظهارنظر واکنش کارشناسان و صاحب نظران را به دنبال داشت. اما اظهارات عارف معاون اول رئیس جمهوری درباره احتمال انتخاب مکران به عنوان پایتخت آینده ایران و فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت که به قطعیت در این باره سخن گفت، نشان می دهد که ظاهرا بحث انتقال پایتخت در دوره دولت چهاردهم جدی تر از سنوات گذشته است!

مکران کجاست؟

مروری بر فرهنگ لغات نشان می دهد که مکُّران با ترکیبی از حروف مک + ران. مک، مچ، مغ، در زبان بلوچی به معنی نخل است. مکران یعنی سرزمین دارای نخل. نخلستان. این نام از جغرافیای طبیعی منطقه گرفته شده است.

مکران منطقه ای در جنوب بلوچستان است که شهرهای ایرانشهر، سراوان، سرباز، فنوج، نیکشهر، کنارک، زرآباد و چابهار، شامل خاش، زاهدان، میرجاوه، تفتان را در بر می گیرد. شاید بتوان اینطور نوشت که گستردگی این منطقه شاید دولتی ها را به وسوسه انداخته تا مکران را به جای تهران به پایتخت ایران تبدیل کنند.

مکران همچنین در نزدیکی دریای عمان قرار دارد و دسترسی به اقیانوس هند، آن را به نقطه‌ای استراتژیک برای تجارت و ترانزیت تبدیل کرده است. این منطقه می‌تواند نقش مهمی در ارتباط ایران با بازارهای جهانی ایفا کند.

فرهنگ مکران

منطقه جذاب مکران به دلیل اینکه مناطق زیادی را پوشش می دهد، فرهنگ خاص خود را نیز دارد. مردم این منطقه عمدتاً به زبان‌های بلوچی و فارسی صحبت می‌کنند و دارای آداب و رسوم خاص خود هستند.مهمان‌نوازی یکی از ویژگی‌های بارز فرهنگ مردم مکران است. موسیقی و رقص‌های محلی از جمله عناصر فرهنگی مهم این منطقه به شمار می‌روند. غذاهای مکران نیز تنوع بالایی دارند و معمولاً شامل غذاهای دریایی، برنج و انواع گوشت‌ها هستند.

ظرفیت های اقتصادی مکران

اینکه پایتخت کشور باید از ظرفیت اقتصادی بالایی برخوردار باشد، ضرورتی است که با هیچ عذر و بهانه ای نمی توان آن را نادیده گرفت. همان طور که نباید از شاخصه های اقتصادی منطقه مکران به سادگی گذشت. به عنوان مثال سواحل مکران مصداق گنج پنهانی برای ایران و ایرانی ها قلمداد می شود. کشاورزی، شیلات، ترانزیت، ترانشیب، بازرگانی، بنادر، فولاد، پتروشیمی، گردشگری و ... بخشی از ظرفیت پیدا و پنهان این منطقه به شمار می آید. 

اقتصاد مکران به طور عمده بر پایه کشاورزی، دامداری و ماهیگیری استوار است. با توجه به موقعیت ساحلی این منطقه، ماهیگیری یکی از منابع اصلی درآمد مردم محلی به شمار می‌رود. همچنین، کشاورزی در دشت‌های اطراف نیز رونق دارد و محصولات کشاورزی مانند خرما، گندم و سبزیجات در این منطقه کشت می‌شود.

علاوه بر این، با توجه به موقعیت استراتژیک چابهار به عنوان یک بندر مهم، تجارت دریایی نیز یکی از بخش‌های مهم اقتصاد مکران محسوب می‌شود. در سال‌های اخیر، دولت ایران تلاش کرده است تا با توسعه زیرساخت‌های بندر چابهار، این منطقه را به یک مرکز تجاری و اقتصادی تبدیل کند.

چالش‌های مکران

اکنون این سئوال مطرح می شود که آیا مکران - با وضعیت موجود- آمادگی تبدیل به پایتخت ایران بزرگ را دارد؟ واقعیت آن است که بسیاری از بخش ها و مناطق تابعه این منطقه جغرافایی هنوز به خدمات بهداشتی، آموزشی و زیرساخت‌های حمل و نقل مجهز نشده اند و حتی دولت اگر درصدد تجهیز مکران از لحاظ زیر ساختی باشد، زمان و امکانات زیادی را طلب می کند. آیا دولت از زمان کافی و امکانات مناسب برای تبدیل ایده خود برخوردار است؟

در نهایت باید گفت که به باور برخی از کارشناسان ، تاکید دولتی ها بر انتقال پایتخت از تهران به مکران، نه تنها این موضوع شدنی به نظر نمی رسد، بلکه از اساس احتمال «انتقال پایتخت» هم احتمالی کمرنگ است.

شما چه نظری دارید؟

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 / 400
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 20
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 1
  • ح IR ۱۶:۰۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
    بابا این چه کاریه دوباره یه کار عجیب دیگه باعث تعجبه فقط مونده پایتخت عوض کنیم کلی مشکلات بزرگ داریم این کار باعث نابودی میشه
  • علی اسمی IR ۱۷:۰۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
    سلام شهر سیرجان خوبه چون زیر ساخت داره.فرودگاه.راه آهن.جاده.زلزله نداره.آب وهوا و نزدیک به دریا وامنیت بالا. تشکر
  • سلیمان IR ۱۷:۱۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
    شما را بخدا دست از خرافی بردارید شما نمیتوانید آسفالت خیابانها را راست روست کنید حالا میخواهید پایتخت را تغییر دهید ۱و۲ و۳ تمام شد ویکی هم برداشتن صفر پولها خیلی راحته ...
  • ناشناس IR ۱۷:۱۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
    با سلام به لحاظ اقتصادی و امنیتی پیشنهاد خیلی خوبی هست و قرار نیست کار در این دولت تمام بشه باید شروع کرد و تا جایی که امکان داره در این دولت و ادامه کار دولت بعدی بهرحال کار خیلی خوبیه
  • ناشناس IR ۱۷:۱۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
    با سلام به لحاظ اقتصادی و امنیتی پیشنهاد خیلی خوبی هست و قرار نیست کار در این دولت تمام بشه باید شروع کرد و تا جایی که امکان داره در این دولت و ادامه کار دولت بعدی بهرحال کار خیلی خوبیه
  • عباس IR ۱۷:۱۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
    بهتره آقای عارف و پزشکیان و جناب ظریف،لااقل چند سفر به این شهر داشته باشند تا از نزدیک مشکلات را برسی کنند فقط قبل رفتن چند بسته آب معدنی با خودشان ببرند که از تشنگی تلف نشن
  • سید IR ۱۷:۴۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
    پایتخت باید مرکز کشور واقع شود تا از مرزها دور باشد و دسترسی همه مردم به آن آسان باشد ولی لب مرز به راحتی در تیررس دشمن قرار میگیرد
  • ایران SG ۱۸:۱۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
    ببرین افغانستان هم آب داره هم خالیه
  • امید IR ۱۸:۱۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
    عقل سلیم نعمت بزرگیه بخدا
  • کاربرجدید IR ۱۸:۳۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
    این کار با اصول پدافند غیر عامل ضدیت آشکار دارد .
  • مشدی باقر ZA ۱۹:۰۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
    نظر من: شب زیادی خوردند سر دلشون سنگین شده. خدا بیامرز مادرم میگفت: عقل که نیست جان در عذاب است. کدام کشور پیشرفته و جهان اولی را میبینید که پایتختش در کویر یا لب اب باشد؟ عقل هم خوب چیزیه. بگذارید پوست کنده بگم: بعضی ها اونجا زمین دارند که مفت هم گرونه اینجوری میخوان براش قیمت گذاری کنند .
  • پایتخت IR ۱۹:۴۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
    پایتخت باید در مرکزیت کشور باشد نه در نقاط مرزی . شهر جدید بینالود خراسان بهترین مکان برای پایتخت است.
  • سلام IR ۱۹:۴۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
    به دلایل زیادی که کوچکترین آن نبود آب در مکران ،انتقال پایتخت به مکران محال است.
  • ح IR ۲۰:۳۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
    این تصمیمات خلق الساعه هزینه هنگفت دارد و این طرح نیاز به یک کار کارشناسی و استفاده از شهرسازان خارج از کشور دارد چون این کشور دیگر توان اقتصادی آزمایش و خطا را ندارد؟
  • Jjj IR ۲۰:۳۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
    دسترسي به پايتخت يك كشور به اين سادگي از نظر امنيتي درست أست؟نگاهي بيندازيم به ديگر پايتختهاي كشورهاي ديگر مثل موسكو يا انكارا و دهلي نوو ……
  • اقا IR ۲۰:۳۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
    پس بندرعباس چی؟
  • محمد رضا DE ۰۶:۳۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۹
    پایتخت اونجا سونامی زلزله تیر راس مرکز امور استراتژیک کل میشه که پل روی دریا بزنید با کشورهای عربی مبادله کنید
  • فاطمه US ۰۷:۴۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۹
    همت کنید درست می شود
  • بختیاری IR ۰۹:۲۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۹
    شیراز بهترین گزینه است، از قدیم الایام پایتخت بوده، چغازنبیل، هگمتانه، انشان، اینجاها اصالت دارن
  • ناشناس IR ۱۱:۱۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۹
    آخه من موندم کی این ایده رو داده. اونجا نزدیک ترین جا به دریاست اونم اقیانوس. جنگ بشه خیلی راحت تصرف میشه لب مرزم که تقریبا هست. پایتخت که بره کشورم رفته. البته اگه لازم باشه هم اینا نمیتونن دو تا آسفالت بسازن میخوان پایتخت انتقال بدن.

پربازدیدترین

پربحث‌ترین

آخرین مطالب

بازرگانی