قاسم محبعلی، تحلیلگر مسائل بینالملل در گفتگو با «اطلاعات آنلاین» با اشاره به احتمال از سرگیری مذاکرات ایران با کشورهای اروپایی اظهار داشت: مردم ایران از هر قشر و سطحی با واژه تحریم آشنایی کاملی پیدا کرده اند. تحریمها حتی شاید ضرر رسان تر از جنگ نظامی عمل کنند. شرح این شرایط موید هزینههایی است که ابن پدیده میتواند به جوامع تحمیل کند و تبعات اقتصادی، سیاسی و حتی اجتماعی در پی داشته باشد. بنابراین نظام سیاسی باید رهایی از این پدیده شوم را برای خود اولویت اول بداند تا مردم بیش از این متحمل تنگدستی نشوند.
سفیر اسبق ایران در کشورهای مالزی و یونان در ادامه گفت: دولت چهاردهم را باید دولتی قلمداد کرد که در شرایطی فوقالعاده ویژهای فعالیت را شروع کرد. اقتصاد جهانی تحتتأثیر فضای تنش منطقه خاورمیانه به نابسامانی دچار شده است که اقتصاد ایران هم از این قاعده مستثنی نیست.
او افزود: دولت چهاردهم در حالی باید پاسخگوی موج های گرانیها و عبور دلار از کانال ۸۰ هزار تومانی باشد که به دلیل تحریم ها هر برنامهای را برای رفع ناترازی اقتصادی در نظر بگیریم، بازهم نمیتوانیم نظم لازم را به فضای اقتصادی تزریق کنیم. بنابراین باید امیدوار باشیم که مذاکرات با ۳ کشور مهم اروپایی به نتیجه مطلوب ختم شود تا از این طریق بتوانیم با بازارهای جهانی مراوده تجاری داشته باشیم. به هرحال قانون اقتصاد، واردات و صادرات و همچنین تزریق سرمایه خارجی را الزامهای اصلی رشد و توسعه اقتصادی قلمداد میکند.
وی توضیح داد: موضوع مهم دیگر که به تدبیر نظام حکمرانی احتیاج دارد پیوستن به معاهده بینالمللی اف.ای.تی.اف است تا موانع داد و ستد بین بانکی در عرصه جهانی برچیده شوند. ابن معاهده در حالی در چند سال اخیر موجب اختلاف درونی شده است که اکثر قریب به اتفاق کشورها در این معاهده عضویت دارند و اینکه گروهی در داخل خلاف جریان آب شنا میکنند و مخالفت سرسختانه ای دارند مایه تأسف است. خوشبختانه در روزهای اخیر نشانههایی از احتمال گره گشایی در این باره به چشم می آید که در صورت تحقق این امر - پیوستن به اف ای تی اف- میتوان به آیندهای کم مشکلتر امیدوار شد.