امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل بینالملل در گفتگو با « اطلاعات آنلاین » با اشاره به حرف و حدیث هایی که درباره لزوم مذاکره با غرب مطرح میشود، اظهار داشت: قانونی نانوشته اینطور حکم میکند که « در سیاست دوست و دشمن همیشگی نداریم» بنابراین اینکه گروهی اساساً هر نوع مذاکره و تلاش برای تعامل را مصداق وطن فروشی و برخلاف مصالح ملی عنوان میکنند، چیزی جز انحراف و غرق شدن در افراط و تفریط نیست. اما با این حال تندروها در مجلس و نهادهای دیگر حضور دارند و شبانه روز در حال مانع تراشی هستند! امیدوارم راهی برای کنترل رفتارهای رادیکال پیدا شود تا مصلحت عمومی فدا نشود.
وی گفت: ایران در شرایط فوقالعادهای قرار دارد. از طرفی تهدید و تحدیدهای آمریکا و همپیمانانش، از طرفی تحولات منطقه و به ویژه پایان اجباری حکومت بشار اسد و البته بینظمی و نابسامانی اقتصادی داخلی که به گرانی، رکود تولید، بیکاری و ... منجر شده است، فضای سیاسی و اجتماعی ایران را در موقعیت خاصی قرار داده است. بنابراین تیم دیپلماسی دولت چهاردهم باید همه هم و غم شان را به کار بگیرند تا در مذاکره با سه کشور اروپایی بتوانند در موضوع هستهای به نظر و رأی مشترکی برسد، بلکه مشکلات اقتصادی در مسیر اصلاح و ترمیم قرار بگیرند.
او افزود: مشخصاً درباره پرونده پیچیده هستهای باید اذعان داشت، حالا که آمریکا از این موضوع کنار رفته است، میتوانیم با شرایط بهتر و امیدواری به مراتب بیشتری نسبت به گذشته وارد فضای مذاکره با فرانسه، آلمان و انگلستان شویم. البته ایران به نتیجه مثبت دیدارهای چند جانبه احتیاج مبرم دارد تا از این برهه مملو از موانع ریز و درشت رهایی پیدا کند. باید منتظر ماند و دید، دستگاه خارجی دولت چهاردهم با چه روش و رویکردی پا به این عرصه مهم دیپلماتیک خواهد گذاشت؟
وی توضیح داد: موضوع مهم دیگر این است که هر چه زودتر باید تکلیف اف ای تی اف را مشخص کنیم و بالآخره به این معاهده مهم بینالمللی ملحق شویم. در واقع بدون همراهی با اف ای تی اف، حتی اگر برجام هم دوباره رسمیت پیدا کند، بازهم به دلیل محروم بودن از همکاری با نظام بانک جهانی، نمیتوانیم دستآورد مهم و تأثیرگذاری را تصاحب کنیم. بنابراین مخالفان این موضوع که همچنان مصرانه از تبعات سنگین عضویت در اف ای تی اف میگویند، باید پاسخگوی افکار عمومی باشند!
ابوالفتح خاطرنشان کرد: حرف و حدیث های زیادی درباره رفتار احتمالی ترامپ پس از ورود به کاخ سفید با ایران مطرح شده است. کاخ سفید در سال ۲۰۲۵ چه رویکردی در قبال ایران خواهد داشت؟ آیا تحریمها ماندگار خواهند شد؟ آیا ایران هراسی همچنان در دستور کار آمریکا خواهد بود؟ و ... برای رسیدن به پاسخ این پرسشها باید در انتظار شروع رسمی دولت جمهوریخواه با هدایت دونالد ترامپ باشیم.