سایت هلال احمر نوشت : هوای پایتخت و دیگر کلانشهرها به شدت آلوده است؛ درحالیکه بسیاری از مدارس به دلیل آلودگی بسته میشوند و هوا برای تردد گروههای حساس نامناسب است، با مصرف برخی از خوراکیها میتوان با آلودگی هوا مقابله کرد.
شناخت باید و نبایدها در آلودگی هوا، لزوم رژیم غذایی مناسب هنگام آلودگی هوا، ویتامینها ضد آلودگی، گزینش بهترین مواد غذایی در روزهای آلوده، خوردن مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان و نوشیدنیهای مفید در برابر آلودگی هوا در ادامه توضیح داده شده است،آلودگی هوا به معنای وجود یک یا چند آلاینده اعم از گرد و غبار، گازها، بو، دود، بخارات، خاکسترهای فرار در هوای آزاد با کمیتها، کیفیتها و ماندگاری مختلف است که میتواند برای انسان، گیاه و جانور خطرناک باشد، در تعریف آلودگی هوا یک نکته دیگر هم وجود دارد و آن ایجاد اختلال در آسایش انسانها و ضرر به اموال است.
مشکلات آلودگی در تمام شهرها یکسان نیست، اما در فصل زمستان پدیدهای که اغلب در شهرهای بزرگ اتفاق میافتد، وارونگی است، وارونگی یک پدیده جوی است که در آن هوای سرد به زمین نزدیکتر است. در این وضعیت مواد آلاینده بین لایههای هوا به دام میافتند، در صبح اول وقت زمستان، میزان آلودگی به حداکثر میرسد چرا که هوا سردتر است و با گرم شدن هوا در طول روز از وخامت اوضاع تا حدی کاسته میشود.
با توجه به گزارش بار جهانی بیماریها در سال ۲۰۱۳ (شمسی ۱۳۹۲) آلودگی هوا سالیانه بیش از سه میلیون و دویست هزار نفر را میکشد. نفس کشیدن دائمی نیاز اصلی ماست هر کدام از ما هر روزه به طور متوسط ۳۰۰۰ گالن هوا را تنفس میکنیم.
این یعنی مقدار زیادی هوا روزانه از ریه وارد شده و خارج میشود اگر این هوا مواد زائد و آلودگی داشته باشد ریهها یعنی تنها منبع اکسیژن رسانی به بدن در معرض خطر انواع مواد آلایندهای که در این نقل و انتقال از بدن ما میگذرد واقع میشود.
*اهمیت داشتن رژیم غذایی مناسب
پارتیکل های بسیار ریز به برونش نفوذ میکنند آنها کار ریه را مختل و آن را ملتهب میکنند و باعث بیماریهای ریوی COPD و آسم میشوند. ولی دانستن نوع این آلودگیها و میزان آن در هوا لازم است به طور دقیق در اختیار متخصصین بهداشتی کشور نیز قرار گیرد تا در زمان بحران بر اساس نوع آلودگی بتوانند مؤثر ترین راهها را برای عموم مردم ارائه دهند.
تحقیقات نشان داده است تعدادی از غذاها و نوشیدنیها میتوانند به لولههای تنفسی کمک کرده و پاک کنند، مهم است که در شرایطی که هوا آلوده است ضمن پرهیز از کار در هوا و دور کردن خود و کودکان تا حد ممکن این مواد غذایی را در رژیم روزانه خود اضافه کنید تا بدنتان نسبت به آلودگی مقاومتر و عوارض کمتر بر شما اثر کند.
علاوه بر این هوای داخل خانهها در زمان آلودگی هوای بیرون ایمن نیست و بنابراین اهمیت دارد تا حد توان از میزان آلودگی در سطح کشور و یا حتی منطقه جغرافیایی تصمیمات ملی یا فرا ملی اتخاذ شود. ما در این مقاله مواد غذایی ضد التهابی را به شما معرفی میکنیم. تا با مصرف بیشتر آنها میزان خطر را کاهش دهید.
*پکتین: مواد غذایی که سرشار از پکتین هستند، سرب موجود در هوا را میگیرند و مانع از نفوذ سرب به سلولهای بدن میشوند. مصرف روزانه یک عدد سیب، پرتقال و توتفرنگی سرشار از پکتیناند و برای کاهش عوارض آلودگی هوا مفید هستند.
*لبنیات کمچرب: در هوای آلوده باید بیشتر از همیشه شیر، ماست و دوغ بنوشید. زیرا فسفر، منیزیم و کلسیمیکه در لبنیات یافت میشود، همگی خنثی کننده سموم هستند و برای کاهش صدمات دستگاه تنفسی و التهاب دستگاه گوارش ناشی از آلودگی هوا، باید مصرف شیر و لبنیات بیش از پیش شود، لازم به ذکر است، افرادی که کمبود کلسیم دارند، بیشتر در معرض خطر آلودگی با سرب قرار میگیرند.
*حذف غذاهای چرب : در روزهایی که آلودگی هوا زیاد است، از غذاهای چرب به خصوص چربیهای جامد حیوانی و گیاهی استفاده زیرا که مصرف چنین غذاهایی باعث تشدید کاهش توان بدنی و ذهنی شما میشود. استفاده از تنقلات کمارزش مانند چیپس، پفک و نوشابههای گازدار باعث اختلال جذب عناصر مفید در بدن میشود و میتواند اثرات منفی آلودگی هوا را تشدید کند.
*سیر و پیاز: سیر، پیاز و ترهفرنگی، هر قدر هم که بوی آزاردهندهای داشته باشند اما حاوی مقدار زیادی گوگردند که میتوانند از مخاط دستگاه تنفسی محافظت کنند.
*آب: نوشیدن زیاد آب به کلیهها کمک میکند تا املاح اضافی از بدن خارج شود و ذرات آلودگی مدت کمتری در بدن باقی بماند.
غذاهای حاوی آنتیاکسیدان: آنتیاکسیدان به ترکیباتی گفته میشود که از سلول در مقابل صدمات جلوگیری کند، این ترکیبات میتوانند طبیعی یا مصنوعی باشند. انواع کلم (کلم بروکلی، گل کلم و برگ کلم)، انواع میوهها، سبزیجات نشاستهای (ذرت، نخود فرنگی) تخم مرغ، سبزیجات برگدار، مرغ، گوشت قرمز، حبوبات، ماهی، هویج، خربزه، آناناس، آجیل، کره بادامزمینی، جوانه گندم، اسفناج، سویا، آوکادو، ماهی و سیبزمینی میشود، گوجهفرنگی و هندوانه از جمله مواد غذایی هستند که انواع آنیاکسیدانها را دارند.