به گزارش اطلاعات آنلاین، کشورهای عربی چند سالی است که جذب ستاره ها را شروع کرده اند و شرایط را به گونه ای رقم می زنند که فوتبالیست های بزرگی به کشورشان بیایند؛ چه به عنوان بازیکن تیم های خودشان و چه به صورت میهمان. اما این سنت را تیم های ایران در آسیا ایجاد کردند، آن هم وقتی که کمتر تیمی در آسیا توانایی کشاندن تیم ها و نام های بزرگ فوتبال را به این قاره داشت. از اوزه بیو گرفته تا پله و فرانتس بکن یاوئر، ستاره های سرشناس زیادی در دهه های ۴۰ و ۵۰ به تهران می آمدند تا نه فقط با پرسپولیس و استقلال (که آن زمان تاج بود) بازی کنند، که برابر تیم های دیگری مثل پاس و منتخب تهران به میدان بروند. اینها برخی از این ستاره ها هستند که برابر تیم های باشگاهی و ملی ایران در تهران به میدان رفته اند.
گورودون بنکس( چپ) و مسعود مژدهی( راست) در امجدیه
گوردون بنکس، دروازه بان افسانه ای انگلیس در امجدیه
گوردون بنکس یکی از بزرگترین دروازبانان تاریخ که با تیم ملی انگلیس قهرمان جهان شده است، یکی از ستاره های بی شماری بود که در دهه ۵۰ در امجدیه میهمان تیم های ایرانی بود. او در جام جهانی ۱۹۷۰ بزرگترین مهار تاریخ فوتبال را داشت و ضربه سر پله اسطوره فوتبال را مهار کرده بود و به همین خاطر مشهور بود. بنکس ۱۱ اردیبهشت سال ۱۳۵۲ همراه با تیم استوک برابر منتخب تهران به زمین رفت. علاوه بر بنکس، جف هرست، ستاره فینال جام جهانی ۱۹۶۶ هم در این تیم بود. هرست در فینال جام جهانی، برابر آلمان هت تریک کرده بود. او در در دقایق پایانی این بازی هم تک گل استوک را زد تا بازی یک – یک مساوی شود. گل ایران را مسعود مژدهی با یک ضربه قیچی برگردان زده بود. ناصر حجازی، کارو حق وردیان، مهدی لواسانی، ابراهیم آشتیانی، جعفر کاشانی، علی جباری، مسعود مژدهی، پرویز قلیچ خانی (کاپیتان)، علی پروین، غلام وفاخواه و حسین کلانی بازیکنان تیم پرستاره تهران بودند. در آن زمان شایع شده بود که بنکس گفته هر کس به او گل بزند، ۲۰ هزار تومان پاداش خواهد گرفت. بنکس البته بعدا گفت که هرگز چنین چیزی نگفته است.
پلنگ سیاه در امجدیه؛ اوزبیو برابر پاس و پرسپولیس
در آخرین روزهای سال ۱۳۴۹، تیم بنفیکا همراه با سرشناس ترین ستاره اش، اوزهبیو به ایران آمد و دو بازی دوستانه در روزهای ۲۱ و ۲۳ اسفند برابر پرسپولیس و پاس انجام داد. اوزهبیو که اسطوره فوتبال پرتغال است، در آن زمان، یکی از بزرگترین و سرشناس ترین ستاره های دنیا بود و حضورش در ایران، با شور و شوق زیادی همراه شد. بنفیکا در بازی اول، پرسسپولیس را ۴ بر صفر شکست داد و دو روز بعد، پاس را دو بر صفر برد.
بکن باوئر و بایرن مونیخ در تهران ۶ تایی شدند
یکی از عجیب ترین بازی های دوستانه با تیم های بزرگ در ایران، به بازی منتخب تهران و بایرن مونیخ برمیگردد که تیم ایرانی، موفق شد در تاریخ ۹ تیر ۱۳۵۱ در ورزشگاه آریامهر، بایرن مونیخ و تمام ستارههایش را ۶ تایی کند و در نهایت ۶ بر ۳ برنده شود. ۳ گل منتخب تهران را محمد صادقی زد و صفر ایرانپاک، غلامحسین مظلومی و همایون بهزادی ۳ گل دیگر را زدند. بایرن مونیخ در دیگر بازی خود در تهران با پاس هم یک – یک مساوی کرد. گرد مولر و بکن باوئر ستاره های بایرن مونیخ بعد از شکست سنگین گفته بودند که برنامه بازی های فشرده باعث خستگی آنها شده بود. آنها همچنین از تماشاچیان ایرانی که به شدت و یک طرفه تیم تهرانی را تشویق کرده گله کرده بودند. با توجه به برنامه های تفریحی بازیکنان در تهران می توان گفت که بایرن مونیخ مطلقا این حضور را در تهران جدی نگرفته بود.
هت تریک پله در آزادی
بزرگترین ستاره ای که در تهران فوتبال کرده، اتفاقا به عقیده بسیاری بزرگترین فوتبالیستی است که تاریخ به خود دیده است: پله. اسطوره فوتبلا جهان، یک سال بعد از درخشش در جام جهانی و قهرمانی با برزیل، به دعوت باشگاه تاج (استقلال) همراه با تیم سانتوس به تهران آمد. همان زمان گفته می شد که به پله ۲۴۰ هزار تومان پاداش داده اند، به شرطی که ۹۰ دقیقه بازی کند. بازیکنان اصلی استقلال همراه با تیم ملی در بازی های رسمی بودند، و تیمی منتخب تهران، ۱۵ اردیبهشت ۱۳۵۱ بدون حضور ستاره های پرسپولیس که آنها هم در تیم ملی بودند، چند ماه بعد از افتتاح ورزشگاه آریامهر (آزادی)، برابر سانتوس به میدان رفت. سانتوس به لطف هت تریک پله، ۵ بر یک برنده شد. حضور پله در تهران، یک اتفاق عظیم بود و هوداران را چنان هیجان زده کرد که تا امروز هم خاطره حضورش بازگو می شود.
اولیور کان، عقاب آسیا را در آزادی بدرقه کرد
دومین حضور بایرن مونیخ در ایران، به بازی خداحافظی احمدرضا عابدزاده دروازه بان اسطوره ای تیم ملی و پرسپولیس بر می گردد. بایرن مونیخ، که در آن زمان هم یکی از قدرت های باشگاهی اروپا بود، در سرمای زمستان به ایران آمد و در تاریخ ۲۳ دی ۱۳۸۴، در ورشگاه آزادی به مصاف سرخ های تهران رفت. ستاره های بایرن مونیخ، میشائیل بالاک هافبک و اولیور کان دروازه بان ملی پوش آلمانی بودند. بایرن مونیخ که با هیات بزرگی از خبرنگاران و همراهان به تهران آمده بود، ۲ بر ۱ برنده این بازی شد. تک گل پرسپولیس را مرحوم علی انصاریان از روی نقطه پنالتی وارد دروازه اولیور کان کرد. در دور افتخار آخر بازی، اولیور کان خودش را به عابدزاده رساند و او را بدرقه کرد. عابدزاده هم در مقابل نزدیک به ۷۰ هزار تماشاگر رسما از دنیای فوتبال خداحافظی کرد. بین دو نیمه این بازی، از دیگر اسطوره های پرسپولیس یعنی کریم باقری و علی دایی هم تقدیر شد. علی کریمی، کاپیتان سابق پرسپولیس در این بازی همراه با بایرن مونیخ مقابل تیم سابقش به میدان رفت.
محبوب ترین میلان در تهران
یکی از خاطره انگیزترین بازی های دوستانه تاریخ باشگاهی ایران، به بازی تیم های پیشکسوتان پرسپولیس و میلان در تاریخ ۷ آذر ۹۲ برمیگردد. این تیم از میلان، بازیکنان محبوبی مثل گاتوزو، پائولو مالدینی، دانیله ماسارو، و فرانکو بارسی تشکیل شده بود که در سراسر دنیا بازی های دوستانه برگزار می کرد. بهانه این مسابقه، خداحافظی مهدی مهدوی کیا اسطوره باشگاه پرسپولیس بود. نکته جالب این بازی این بود که تیم پرسپولیس هم ترکیبی نوستالژیک داشت و بازیکنان پیشکسوتی مثل محمد پنجعلی، مرتضی فنونیزاده، حمید درخشان، حمید استیلی، ناصر محمدخانی، مرتضی کرمانی مقدم، رضا شاهرودی، علیرضا امامی فر، فرشاد پیوس، مهدی مهدویکیا، مجتبی محرمی پژمان جمشیدی، کریم باقری و محسن عاشوری حضور داشتند. سرمربی این تیم هم علی پروین، اسطوره باشگاه پرسپولیس بود. این بازی در که در دو وقت ۴۰ دقیقه ای برگزار شد، ۳ بر یک به سود میلان به پایان رسید. این نسل از بازیکنان میلان، محبوبیت زیادی در ایران داشتند و حضورشان در تهران، یادآور خاطرات فوتبالی زیادی برای هوداران فوتبال ایران شد.