اطلاعات نوشت: بااینکه براساس آخرین گزارش مرکز آمارایران زمان خانه دار شدن برای ایرانیان با درآمدهای فعلی حدود 177 سال است؛ اما باز هم بسیاری ایرانیان خانه دارنشدن همیشگی را به زندگی درمسکن های 25 متری که اخیرا وظاهرا با مجوزهای مبهم درحال ساخت است، ترجیح می دهند.
بر اساس طرح آمارگیری هزینه و درآمد خانوار مرکز آمار ایران ، متوسط درآمد سالانه یک خانوار شهری در سال گذشته حدود 257 میلیون تومان بوده است.
از سوی دیگر هزینه سالانه یک خانوار شهری هم حدود 207 میلیون تومان بوده که نسبت به رقم مشابه در سال 1401 بالغ بر 6/50 درصد افزایش را نشان میدهد.
به عبارتی با توجه به درآمد و هزینه، خانوارهای شهری توانستهاند حدود 20 درصد از درآمدهای خود را پس انداز کنند که معادل حدود 50 میلیون تومان در سال است.
درهمین حال و بر اساس جدیدترین گزارش بانک مرکزی متوسط قیمت مسکن در تهران به 5/88 میلیون تومان رسیده است. لذا با توجه به این قیمت وآن میزان پس انداز، دوره انتظار برای خانهدار شدن یک خانوار تهرانی برای واحد مسکونی به مساحت 100 مترمربعی حدود 177 سال زمان میبرد.
البته این دوره انتظار 177 ساله به شرط ثابت ماندن قیمت مسکن طی دو قرن آینده محقق خواهد شد!
اما باز هم این آمارهای نگران کننده باعث نمی شود که بسیاری خانوارهای ایرانی زندگی در مسکن های 25 متری که به قوطی کبریت تعبیر می شود را بپذیرند؛ یعنی حاضرند همیشه اجاره نشین باشند اما زندگی دراین مسکن های بسیار کوچک که به خوابگاه می ماند وهیچ نشانی از آرامش وآسایش خانواده که ویژگی بارز یک مسکن است را ندارد، انتخاب نکنند.
ماجرای پرحاشیه مسکن های 25 متری از اعلام مجموعه ای به نام اتحادیه تعاونی مسکن استان تهران آغاز شد. این اتحادیه مدعی شد مجوز ساخت این مسکن ها را که نام آن را مسکن اقتصادی گذاشته، را دریافت وکلنگزنی این طرح برای ساخت ۳۳۰۰ واحد به متراژهای ۲۵ تا ۸۰ مترمربع در ماهدشت کرج انجام و قرار است ۴۸ ماهه تحویل داده شود.
خشایار باقرپور، مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای شهر تهران که مجری مسکن ۲۵ متری است، دراین باره می گوید: از چند ماه قبل مباحث حقوقی، تامین زمین و انعقاد قرارداد طرح مسکن اقتصادی و بهطور رسمی عملیات اجرایی آن آغاز شده است.
وی ادامه می دهد: قیمت واحدهای این پروژه تقریبا ۳۰ میلیون تومان در هر مترمربع است که برای متقاضیان وام هم درنظر گرفتهایم و ۳۵ درصد هزینه تمام شده واحدها را پوشش میدهد. طی هماهنگی که با بانکها انجام دادهایم، این تسهیلات به صورت قرضالحسنه با دوره بازپرداخت چهارساله پرداخت میشود.
بااین وجود، کسی رادرحیطه بازار ، کارشناسی مسکن ودستگاه های مسئول نمی توان یافت که صدور مجوز این موضوع را گردن بگیرد ویا به نحوی با آن موافقت داشته باشد؛ بلکه همه مخالفند وضمن اینکه مسکن 25 متری را راه حل مشکل مسکن درکشور نمی دانند، آن را باعث پایمال شد کرامت وعزت وشخصیت ایرانیان ، بروز بحران های جسمی وروانی واختلافات طبقاتی دانسته وتعبیر به افتادن از چاله به چاه درباره آن می کنند.
درنخستین واکنش از این دست، محمدرضا صابری، مدیرکل راه و شهرسازی استان البرز درواکنش به کلنگزنی مسکن ۲۵ متری در این استان، با تاکید بر مخالفت شدید وزارتخانه و اداره کل راه و شهرسازی استان البرز با اجرای آن، تصریح می کند: هیچگونه مجوزی برای ساخت مسکنهایی با متراژ ۲۵ مترمربع در هیچ برهه زمانی صادر نشده و از این پس نیز صادر نخواهد شد.
وی می افزاید: در ساخت مسکن حفظ کرامت انسانی مردم بهصورت ویژه مدنظر قرار دارد و تحت هیچ شرایطی از این رویکرد عقبنشینی نخواهیم کرد و هیچگونه مجوزی برای احداث واحدهای مسکونی ۲۵ متری طبق قانون صادر نخواهد شد.
فرشاد ایلاتی، کارشناس مسکن هم دراین باره می گوید : سیاست کوچکسازی واحدهای مسکونی سیاست موفقی نبوده و نخواهد بود و دولت که نسبت به قانون فرزندآوری اهتمام ویژهای دارد؛ باید توجه کند که هر چه مساحت مسکن رو به کاهش باشد، قطعا افراد انگیزهای برای تشکیل خانواده و توسعه جمعیت کشور نخواهند داشت.
وی می افزاید: ساخت مسکن با متراژی بسیار پایین به خانواده آسیب میزند و مخالف سبک زندگی ایرانی- اسلامی است؛ این طرح مصداق بارز از چاله به چاه افتادن است وکمکی به حل مشکل مسکن کشور وافزایش خانه دار شدن مردم نمیکند. فقط رواج فرهنگ سوئیتنشینی است که خانواده وامید وآینده وکرامت انسانی هیچجایی در آن ندارد.
ایلاتی می گوید: مگر ما درکشور مشکل زمین یا مصالح وغیره داریم که نتوانیم مسکن با متراژمناسب حداقل 60 متر بسازیم؟ مشکل مسکن درکشور به مدیریت وتورم وسوداگری مربوط است و با این اقدامات، سامان نمی گیرد.
رئیس کمیسیون عمران مجلس هم درواکنش به آغاز ساخت مسکن های 25 متری اظهار می کند: ساخت خانه های ۲۵ متری با معیارهاو فرهنگ ایرانی - اسلامی مغایر بوده و به وزیر راه وشهرسازی توصیه کرده ایم از ساخت این نوع خانهها جلوگیری کند.
محمدرضا رضایی کوچی می افزاید: از این نوع ساختمانها نمیتوانیم به عنوان خانه استفاده کنیم چرا که خانواده در این خانهها شکل نمیگیرد.
وی با تاکید بر اینکه خانههای کوچک متراژ یک سوئیت یکنفره بوده و نه برای یک خانواده ایرانی، تاکید می کند: میکرو آپارتمان با معیارهای ایرانی و اسلامی در تضاد بوده و ساخت این خانهها به هیچ عنوان قابل قبول نیست.
رئیس کمیسیون عمران مجلس ادامه میدهد: ما مخالف ساخت خانههایی با متراژ ۲۵ و کوچک هستیم و اساساً این واحدها خانه نیستند. این موضوع را به مسئولان مربوطه در وزارت راه و شهرداریها نیز اعلام کرده ایم.
درواکنش به این انتقادهای پردامنه، سرپرست معاونت مسکن وزارت راه وشهرسازی تصریح می کند: وزارت راه وشهر سازی هیچ بخشنامهای برای ساخت خانههای ۲۵ متری ندارد و معتقدیم ساخت این گونه خانهها مناسب خانواده نیست.
مسعود بیاتمنش با اشاره به انتشار اخباری مبنی بر ساخت خانههای ۲۵ متری ، می افزاید: الگوی ساختمانها در طرحهای تفصیلی هر شهر دارای ضوابط مشخصی بوده و اگر واحدها از مقیاس معینی کوچکتر باشد، از سوی شهرداری پروانه صادر نمیشود؛ حداقل متراژ واحدهای یکخوابه باید ۵۵ متر باشد و این امر برای پروژههای دولتی ساز و مباحث نظام مهندسی عمل شده است.
بیات منش تاکید می کند: ممکن است یکی از همکاران مطالبی در خصوص ساخت خانههای ۲۵ متری بیان کرده باشد اما از سوی وزارت راه وشهر سازی هیچگونه بخشنامهای برای ساخت خانههای کوچک متراژ نداشتیم و معتقدیم خانههای ۲۵ متری مناسب خانوادهها نبوده و موافق ساخت این گونه خانهها هم نیستیم.
بااین همه مخالفت ها بایددید آیا یک بررسی جامع درباره مرجع صدور مجوز ساخت مسکن های 25 متری وتوقف یا ممنوعیت آن به عمل خواهد آمد یا مانند نمونه های دیگر، میان حرف وعمل دستگاه های مسئول تناقض وجود خواهد داشت.
سرویس اقتصادی