یکشنبه ۶ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۰:۳۵
نظرات: ۰
۰
-

اسلوونی، مالت، نروژ، ایرلند و اسپانیا از جمله کشور‌های اروپای غربی هستند که از به رسمیت شناختن کشور فلسطین خبر دادند.

اعتماد نوشت: به گزارش خبرگزاري رويترز، يولاندا دياز، معاون نخست‌وزير اسپانيا در سخناني گفت: «فلسطين از نهر تا بحر آزاد خواهد شد و اقدام اسپانيا در به رسميت شناختن كشور فلسطين در ۲۸ مه تنها يك آغاز است.»؛ سخناني كه از سوي اسراييل محكوم شد.

به گزارش العربي الجديد، دياز كه سمت وزير كار و اقتصاد را نيز برعهده دارد، ادامه داد: «ما در لحظه‌اي زندگي مي‌كنيم كه انجام حداقل‌ كارها، جسورانه اما در عين حال ناكافي است.» او افزود: «فلسطين از نهر تا بحر آزاد خواهد شد.» (اشاره به رود اردن و درياي مديترانه كه دولت فلسطين در بين آن قرار دارد.)

سفارت اسراييل در مادريد اين اظهارات دياز را محكوم و ادعا كرد: «اين عبارت تشويق به نفرت و خشونت مي‌كند.» روديكا راديان گوردون، سفير اسراييل در اسپانيا در پستي در حساب كاربري خود در شبكه ايكس ادعا كرد: «سخنان يهودي‌استيزانه در يك جامعه دموكراتيك جايي ندارد.»به ادعاي او: «كاملا غير قابل قبول است كه معاون نخست‌وزير اسپانيا اين سخنان را بر زبان بياورد.» نخست وزير اسپانيا هم در سخناني در پارلمان اين كشور گفت: كشور فلسطين را در روز 28 مه ‌به رسميت مي‌شناسيم. پدرو سانچز، نخست‌وزير اسپانيا روز چهارشنبه گفت كه دولتش در روز سه‌شنبه پيش رو يعني 28 مه، كشور مستقل فلسطين را به رسميت خواهد شناخت. اين سخنانش با تشويق ممتد روبه‌رو شد.

اين در حالي است كه يوناس گهر استوره، نخست‌وزير نروژ روز چهارشنبه گفته بود: اسلو كشور مستقل فلسطين را به رسميت مي‌شناسد و اميدوار است اين اقدام به صلح با اسراييل كمك كند.استوره در نشست خبري گفت: در ميانه جنگ غزه و با وجود ده‌ها هزار كشته و زخمي، ما بايد تنها چيزي را كه مي‌تواند خانه امني براي اسراييلي‌ها و فلسطيني‌ها فراهم كند، حفظ كنيم، يعني وجود دو كشور كه مي‌توانند در صلح با يكديگر زندگي كنند.نروژ سال‌ها قبل و در سال ۱۹۹۳ ميزبان مذاكرات صلح ميان اسراييل و فلسطين بود كه به امضاي توافق اوسلو منجر شد. اين توافق باعث شكل‌گيري تشكيلات خودگردان فلسطين و استقرار آن در شهر رام‌الله در كرانه باختري شد. حكومت نيمه مستقل كه كنترل كرانه باختري و غزه را در دست گرفت. اجراي اين توافق البته از سوي اسراييل ادامه نيافت و ناكام ماند، اما وضعيت كنوني اسراييل و فلسطين، ناشي از بنيان‌هايي است كه در توافق اوسلو گذاشته شده است.

مواضع مشابهي از سوي ديگر كشورهاي اروپايي نيز مطرح شده كه قصد دارند در چند روز آينده، دولت و كشور مستقل فلسطين را به رسميت بشناسند.به نوشته آسوشيتدپرس اسپانيا در كنار ايرلند، بيشترين حمايت را از فلسطين و بيشترين مخالفت را با سياست‌هاي اسراييل دارند. اين گروه از بازيگران قبل از اين بين 143 كشور از ميان 193 كشور عضو سازمان ملل متحد هستند كه فلسطين را به عنوان دولت و كشور مستقل به رسميت شناخته بودند.در همين حال برخي كشورهاي عضو اتحاديه اروپا مثل سوئد از حدود يك دهه قبل، كشور و دولت فلسطين را به رسميت شناخته بودند. برخي كشورها مثل فرانسه هم گرچه در شوراي امنيت سازمان ملل متحد، از به رسميت شناختن دولت و كشور مستقل فلسطين حمايت كردند، اما خود هم‌اكنون قصد ندارند به اقدامي دست بزنند.

يكي از دلايل مطرح شده از سوي كشورهاي اروپايي براي به رسميت شناختن دولت مستقل فلسطين اين است كه اولا به دنبال اجراي راه‌حل دو كشوري هستند. ثانيا معتقدند كابينه اسراييل به رهبري نتانياهو نه تنها از اين راه‌حل حمايت نمي‌كند، بلكه به راه‌هاي مختلف به دنبال نابود كردن اين راه‌حل است و خود نيز هيچ راه‌حل شفافي براي مساله فلسطين ندارد.ناظران بر اين باورند كه پس از حمله هفتم اكتبر حماس به اسراييل و متعاقب آن حمله اسراييل به غزه كه منجر به كشته شدن بيش از ۳۵ هزار نفر شد و همزمان مخالفت نتانياهو و متحدان افراطي‌اش با توقف جنگ در رفح، غرب بالاخص كشورهاي اروپايي به اين نتيجه رسيدند كه تنش ميان اسراييل و ‌فلسطين بدون يك راه‌حل دايمي متوقف نمي‌شود. گروهي از تحليلگران براين باورند كه در صورت برپايي دولت و كشور مستقل فلسطين با مرزهاي مشخص و بازگشت ارتش اسراييل به مرزهاي سرزمين‌هاي اشغالي، دليلي براي ادامه نزاع و درگيري باقي نمي‌ماند. همان‌طور كه در جزيره ايرلند، الجزاير و هندوستان اين اتفاق رخ داد.به رسميت شناختن كشور و دولت فلسطين به اين معني است كه اولا وجود دولت مستقل و در نتيجه كشور مستقل فلسطين را تاييد مي‌كنند. دولت فلسطين (تشكيلات خودگردان) به رياست محمود عباس از نظر اين كشورها به عنوان دولت مستقل به رسميت شناخته مي‌شود.

ثانيا كرانه باختري، غزه و بخش شرقي شهر قدس (اورشليم / بيت‌المقدس) به عنوان خاك فلسطين و قدس شرقي هم به عنوان پايتخت دولت فلسطين به رسميت شناخته مي‌شوند. اين موضوع، به دولت فلسطين براي پيگيري رفع اشغال سرزمين خود توسط ارتش اسراييل كمك مي‌كند و فشارها بر اسراييل براي پايان دادن به اشغال خاك اسراييل را افزايش مي‌دهد. همچنين مانع سياسي / ديپلماتيك در برابر حاكميت كامل اسراييل بر سراسر شرق بيت‌المقدس و الحاق دو منطقه كرانه باختري و غزه به خاك رسمي سرزمين‌هاي اشغالي مي‌شود.كشور فلسطين قبلا توسط شش كشور اروپايي ديگر به رسميت شناخته شده بود: بلغارستان، قبرس، جمهوري چك، مجارستان، لهستان و روماني.

كابينه نتانياهو در قالب واكنش انتقام‌جويانه به اين تصميم سه كشور اروپايي، از گسترش شهرك‌سازي، لغو «قانون جدايي» در تعدادي از شهرك‌هايي كه دو دهه پيش در شمال كرانه باختري تخليه شده‌اند و تحميل مجازات اقتصادي و سياسي عليه تشكيلات خودگردان فلسطين خبر داد. تل‌آويو همچنين در واكنش به اين تصميم اسپانيا، نروژ و ايرلند اعلام كرده است، اقدامات زير را اجرايي خواهد كرد: نخست: ساخت شهركي جديد در كرانه باختري در مقابل اقدام هر كشوري در به رسميت شناختن فلسطين.دوم: لغو توافق انتقال اموال حاصل از عوارض گمركي به تشكيلات خودگردان فلسطين.سوم: لغو دايم همه مجوزهاي اعطايي به شخصيت‌هاي برجسته تشكيلات خودگردان فلسطين.چهارم: اعمال تحريم اقتصادي عليه مسوولان تشكيلات خودگردان فلسطين و خانواده‌هاي آنها و در نهايت: عدم واريز درآمدهاي حاصل از ماليات بر كالاهايي كه به بنادر فلسطيني وارد مي‌شود. در همين راستا راحل كوهن، سردبير روزنامه نيويورك‌تايمز در پاريس در سرمقاله‌اي با اشاره به اين موضوع نوشت: هيچ بعيد نيست كه ديگر كشورهاي اروپايي هم تصميمي مشابه اتخاذ كنند.
او در اين راستا به اظهارات امانوئل مكرون، رييس‌جمهوري فرانسه اشاره كرد كه گفته بود: «به رسميت شناختن (كشور فلسطين)، كار خلافي نيست.»

وزارت امور خارجه فرانسه هم به تازگي اين موضع را تاييد كرده است. وزير امور خارجه بريتانيا نيز در فوريه گذشته گفته بود كه به‌ رسميت‌ شناختن فلسطين مي‌تواند حتي قبل از آن صورت پذيرد كه مذاكرات غزه و اسراييل درباره راهكار دو دولت به نتيجه برسد.

اين سرمقاله اقدامات صورت گرفته را «گام‌هايي كوچك» توصيف كرد كه اندكي از اعلام مواضع هميشگي جلوتر رفته‌اند، اما هنوز فاصله زيادي تا مرحله به رسميت شناختن كشور مستقل فلسطين دارند.

پربازدیدترین

پربحث‌ترین

آخرین مطالب

بازرگانی