پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۰۰:۲۰
نظرات: ۰
۰
-

علی اصغر پورمحمدی، کاندیدای دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم می‌گوید: به من گفتند که اگر در لیست شانا حضور داشته باشید صد در صد رأی می‌آورم که در نهایت صد در صد رأی نیاوردم، در نتیجه گفتم چه کار کنم؟ گفتند هیچ کاری نکنید شما بخورید، بخوابید و مسافرت بروید، لیست رأی می‌آورد.

خبرآنلاین نوشت: «علی اصغر پورمحمدی» چهره شناخته شده ای در بین اهالی فرهنگ و هنر است اما ورودش به سیاست و انتخابات مجلس به روایت خودش به توصیه «بزرگان» بوده است نه براساس برنامه یا خواسته شخصی.

او گرچه نسبت نزدیکی با مصطفی پورمحمدی عضو محوری شورای وحدت دارد اما وارد لیست شانا شد و البته این را هم می گوید که سیدمحمد حسینی، معاون رئیسی که همسر خواهرش نیز هست در جریان کاندیداتوری او نبوده است.

پورمحمدی که چند روز مانده به انتخابات دور دوم مجلس نقدهایی به عملکرد مجلس و دولت از یک سو و برخی تصمیمات از جمله فیلترینگ دارد و می گوید؛«بخش‌های ضعیف جامعه که به نان شب محتاج هستند، فیلترشکن می‌خرند، این چه موفقیتی است؟»

او روایتی جالب از حضورش در لیست شانا دارد و می گوید؛«به من گفتند که اگر در لیست شانا حضور داشته باشید صد در صد رأی می‌آورم که در نهایت صد در صد رأی نیاوردم، به من گفتند هیچ کاری نکنید شما بخورید، بخوابید و مسافرت بروید، لیست رأی می‌آورد.»

پورمحمدی، قالیباف را گزینه بهتری نسبت به رئیسی برای ریاست جمهوری می داند و تاکید دارد؛«قالیباف زرنگ است، با لابی رئیس مجلس می‌شود»

او در این گفتگو از نقش ۴،۵ نفر در تصمیم دولت روایت کرد، از همسایگی با رسایی گفت و گریزی به نقدهای رائفی پور زد، عملکرد صداوسیما در انتخابات را انتقادبرانگیز دانست و ....

در ادامه با علی اصغر پورمحمدی، داوطلب دوازدهمین مجلس شورای اسلامی را می‌خوانید؛

*آقای پورمحمدی! با چه انگیزه‎ای پا به عرصه انتخابات مجلس دوازدهم گذاشتید؟

برای ورود به انتخابات مجلس دوازدهم کلاً برنامه نداشتم. زمان ثبت‌نام دوستان و برخی از بزرگان توصیه کردند که بنده برای انتخابات مجلس ثبت‌نام کنم، البته مقداری هم زمان برد که ثبت نام کنم. به بنده گفته شد که اگر وارد مجلس شوم می‌توانم در آنجا مفید واقع شوم.

برای حضور در مجلس انگیزه شخصی ندارم و دنبال شهرت و قدرت نیستم

*برخی انگیزه‌ها ملی، شخصی و...

خیر، برای حضور در انتخابات مجلس دوازدهم انگیزه شخصی نداشتم یعنی دنبال شهرت، قدرت و ثروت نیستم و بیشتر به بنده توصیه کردند که اگر به مجلس بروم برای کشور مفیدتر واقع خواهم شد.

وزیر، وکیل، رئیس مجلس و رئیس جمهور ندیده نیستم

*در حال حاضر نمایندگانی وارد مجلس دوازدهم شدند که تجربه حضور در چند دوره از مجلس دارند، آیا شما خودتان را در سطح آنها ارزیابی می‌کنید؟ چه چیزی باعث شد که تصور کردید الان وقت آن است که وارد انتخابات مجلس شوید؟

بنده از ۶ سالگی با افراد بسیار بزرگی رفت و آمد داشتیم و آنها مهمان ما بودند، در حقیقت همیشه دوستانم از خودم بزرگتر بودند، برای مثال وقتی دانش ‎آموز بودم، دوستانم معلم یا دانشجو بودند. به دلیل اینکه در خانواده سیاسی و مخالف حکومت بودم، میزبان بسیاری از افراد بزرگ بودیم.

با توجه به شناختی که از نمایندگان فعلی مجلس، دولت ومسئولین دارم، در بین آن افراد می‌توانم طرح‌هایی ارائه کنم که جذابیت داشته باشند. برای نمونه بنده سال ۶۳ وارد رادیو شدم، در آنجا برنامه‌ای به نام همراه با مردم و همگام با مسئولا را اجرا می‌کردیم و هر هفته مسئولین و وزرا به برنامه می‌آمدند، با مردم حرف می‎‌زدند و به سوالات پاسخ می‌دادند. لذا وزیر، وکیل، رئیس مجلس و رئیس جمهور ندیده نیستم کما اینکه با بسیاری از این افراد تعامل داشتم و با قوت و ضعف‌ها آشنا هستم.

*چند نمونه از طرح‌های جذابی که در نظر دارید در مجلس به جریان بیندازید را مطرح کنید

مجلس در زمینه تحقیق، بررسی و تعامل با پژوهشگران و اندیشمندان جامعه ضعف دارد. به این ترتیب که اگر قرار است مجلس طرح بدهد و یا دولت لایحه ارائه کند، باید بیش از این مورد بررسی قرار بگیرد. به نظر می‌رسد در حال حاضر رابطه مجلس و دولت با بخش خصوصی و دانشگاه یا قطع شده و یا ضعیف است.

سرعت عمل مجلس پایین است، نباید وقتش به بطالت بگذرد

*منظور نظارت و تحقیق و تفحص است...

خیر، بنده در حال حاضر در مورد نظارت بحثی ندارم، هر چند نظارت مجلس را هم ناقص و ضعیف ارزیابی می‌کنیم. مجلس در دوره گذشته قوانین بسیار خوبی را وضع کرد، البته بسیاری از آنها طولانی شد. از نظر بنده سرعت عمل مجلس پایین است، از این‌رو همه باید کمک کنند که وقت مجلس به بطالت نگذرد و از طرفی قوانینی وضع شوند که به پیشرفت کشور کمک کنند.

*مواردی نظیر طرح صیانت، دسترسی آزاد مردم به اطلاعات و بحث‌های معیشتی در مجلس طولانی شدند، بنابراین شما با این قبیل طرح‌ها همراهی نخواهید داشت؟

مباحث مربوط به معیشت مردم باید زودتر انجام شود و یا در زمینه بحث صیانت همه جوانب باید در نظر گرفته شود. در حقیقت بحث فرهگی با سخت‌افزار پاسخ نمی‌دهد. در حقیقت نمی‌توان فرهنگ مردم را از طریق زور تغییر داد.

بحث را باز نمی‌کنم اما به عنوان مثال بخواهیم در مورد بی‌حجابی در مجلس صحبت کنیم، بی‌حجاب با بی‌حجاب تفاوت دارد کما اینکه یکی مورد عناد دارد و از دشمن پول گرفته اما مورد دیگر چنین فرهنگی دارد و عادت کرده است. اینها ضعف‌های این قانون است که به واسطه سخت‌افزار هم حل نخواهد شد.

بخش‌های ضعیف جامعه که به نان شب محتاج هستند، فیلترشکن می‌خرند، این چه موفقیتی است؟

*با توجه به سابقه حضور شما در صدا و سیما، درباره طرح صیانت چه نظری دارید؟

آیا فیلترینگ تاکنون در کشور موفق بوده؟ خیر. وقتی در عمل فیلترینگ موفق نیست و بخش‌های ضعیف جامعه که به نان شب محتاج هستند، فیلترشکن می‌خرند، این چه موفقیتی است؟ طرف نان و گوشت بخرد، بهتر است یا اینکه فیلترشکن؟ بنابراین موفق نبوده و گیری دارد.

علاوه بر این در مبارزه با قاچاق کالا هم موفق نبودیم، البته به معنی این نیست که کار نکردیم کما اینکه در مبارزه با مواد مخدر هم موفق نبودیم. وقتی امری از ناهنجاری تبدیل به هنجار شد کنترل و مبارزه با آن اقدام سختی است.

پسر عمو و شوهر خواهرم نقشی در تایید صلاحیتم نداشت

*در مورد ورود به انتخابات مجلس به توصیه بزرگان اشاره کردید، این اشاره شما رابطه فامیلی شما با افرادی نظیر آقایان مصطفی پورمحمدی که پسر عموی شما هستند و همچنین سیدمحمد حسینی، همسر خواهرتان را یادآور می‌شود. چرا به لیست‌های نزدیک به دولت ورود نکردید و به شانا رفتید؟ برادر همسر معاون رئیس جمهور بودن، تا چه اندازه خیال شما را بابت تایید صلاحیت راحت کرده بود؟

هیچ کدام از این افراد نقشی در تایید صلاحیت بنده نداشتند و حتی اطلاع هم نداشتند چراکه داوطلبی خود را حتی از خانواده هم پنهان کردم، در حقیقت به من گفتند که اسمم در لیست است از طرفی می‌دانستم که تا لحظه آخر افراد در لیست جابه‌جا می‌شوند و قطعی نیست.

به من گفتند شما بخورید و بخوابید و به مسافرت بروید، لیست شانا رأی می آورد

لذا گفتم اگر در لیست نباشم حتماً انصراف می‌دهم از طرفی به من گفتند که اگر در لیست شانا حضور داشته باشید صد در صد رأی می‌آورم که در نهایت صد در صد رأی نیاوردم، در نتیجه گفتم چه کار کنم؟ گفتند هیچ کاری نکنید شما بخورید، بخوابید و مسافرت بروید، لیست رأی می‌آورد.

البته این دفعه دعوا شد و لیست رأی نیاورد که این هم شانس ما بود. اما در مورد اینکه چرا در لیست آقا مصطفی، پسرعمویم نیستم، با وجود اینکه او فرد دلسوز برای انقلاب و نظام، و بسیار فداکار است، اما علاقه نداشتم در لیست او باشم چراکه از طرف آنها پیشنهاد نداشتم اما بعداً به اطلاع پسرعموم رساندم که کاندیدا شدم.

همچنین آقای حسینی (همسر خواهر) اطلاع نداشت که در انتخابات ثبت نام کردم، روز آخر متوجه شد. در حقیقت ما خانواده بزرگی هستیم و در این امور باهم کاری نداریم، از نظر فکری و سیاسی آزادی داریم اما همه ما از قدیم باهم آشنا شدیم. برای مثال من از ۱۰ سالگی با رهبری آشنا شدم، مهمان ما بودند و از همان زمان بنده شیفته ایشان شدم و این ارادت همچنان باقی است.

در لیست شانا، پایداری ها زرنگ تر و با سیاست بیشتری اقدام کردند

*به دعوا در لیست‌ها اشاره کردید، یکسری از دعواها مربوط به شانا و پایداری بود که بحث‌برانگیز بود و در نهایت نتیجه زد و بند قالیباف با آقاتهرانی و محصولی نمود پیدا کرد، شما از این برخوردها در انتخابات چه اطلاعاتی دارید؟ ضمن اینکه نتیجه انتخابات تا چه اندازه برای شما شوکه کننده بود؟

بنده کلمه زد و بند را مناسب نمی‌دانم، بهتر است از کلماتی نظیر تعامل و گفتگو استفاده کرد. بنده از خیلی از این امور اطلاع ندارم. قضیه به این ترتیب بود که ظهر یکشنبه وقتی کربلا بودم به بنده گفتند برای مصاحبه بروم. لذا بعد از کربلا برای دیدار مادرم که ۹۰ ساله است، به رفسنجان رفتم. فکر می‌کنم روز نیمه شعبان که رفسنجان بودم، تماس گرفتند و گفتند در لیست قرار گرفتی، ساعت پروازم را از شب به صبح زود موکول کردم، به تهران آمدم، خدمت حدادعادل و قالیباف رفتم، آنها هم به قول خودشان از جلسه سنگین آمده بودند و گفتند لیست تکمیل شد.

در این لیست‌بندی به نظر بنده پایداری با سیاست بیشتر و زرنگ‌تر اقدام کردند، لذا در نهایت توافق کردند ، چند نفر از پایداری وارد لیست شوند. وقتی این اتفاق افتاد پایداری‌ها گفتند محصولی که شما با او توافق کردید نماینده همه پایداری‌ها نیست بلکه نماینده بخشی از پایداری است، بخش دیگر پایداری گروه‌های دیگر هستند.

نمی‌دانم رائفی‌پور راست می‌گوید یا حدادعادل

امناء افراد دیگر هستند، همچنین رائفی‌پور حضور دارد. حدادعادل می‌گوید دوست داشتیم با همه تعامل کنیم اما نشد ولی رائفی‌پور می‌گوید حدادعادل با ما تعامل نکرد. اینکه چه کسی بیشتر راست می‌گوید اطلاع ندارم اما اعتقاد خودم این است که نیروهای انقلاب و وفادار به انقلاب که رهبری را قبول دارند با اتحاد و همدلی بیشتر و نه کشکی با یکدیگر توافق می‌کردند که این دعواها و مشکلات پیش نیاید.

پورمحمدی: اقوامم نقشی در تایید صلاحیتم نداشتند/ رائفی‌پور بیکار است، قالیباف زرنگ!

در همین چند روز با کاندیدایی آشنا شدم که او را از خودم اصلح‌تر می‌دانم و به خودش هم گفتم که شایستگی شما برای ورود به مجلس از من بیشتر است، البه این فرد در لیست شانا حضور ندارد. بعد از مصاحبه وارد گروه ۱۵ نفره شدیم که مجدداً سوال و جواب شد البته سوالات سخت نبود و بنده همه را پاسخ دادم. به نظر بنده افراد حاضر در لیست بهتر می‌توانست انتخاب شود، یعنی همین ۳۲ نفر را به خوبی بررسی می‌کردند و مشاهده می‌کردند که چه کسی تجربه و عقل بیشتری دارد و یا چه کسی دلسوزتر است، که اگر او وارد مجلس شود، بهتر است. بنابراین بنده اصلاً این دعواها را قبول ندارم.

پدر و مادر کاندیداها، یکی از ملاک‌های ورود به لیست شانا بود

*ملاک‌ها برای حضور افراد در لیست غلط است و یا هیئت به خوبی افراد را انتخاب نکرد؟

معیارها و ملاک‌ها باید بهتر و با دقت بیشتر انتخاب می‌شد...

*معیارها چه بودند؟

یکی از ملاک‌ها سابقه افراد، پدر و مادر آنها، میزان وفاداری به کشور و مردم، هدف آنها از حضور در مجلس پول و ثروت است یا شهرت و قدرت و در مجموع مجلس را چگونه ارزیابی می‌کنند. نگاه به مجلس به این ترتیب باشد که در آنجا غنائمی برای تقسیم وجود دارد، البته متاسفانه این نوع نگاه به مجلس در برخی از نمایندگان وجود داشته است که این برای نماینده انقلابی ضعف محسوب می‌شود.

در حقیقت با هر وسیله و با هر قیمتی به مجلس رفتن، ضعف محسوب می‌شود. همچینن میزان تجربه و سواد، قدرت فرد به این ترتیب که تا چه اندازه قدرت لابی‌گری و تعامل با دیگران را دارد. همه این موارد اهمیت دارد. بنده از جمله افرادی هستم که در دایره ز گهواره تا گور دانش بجوی قرار دارم. برخی افراد خوب صحبت می‌کنند و بعضی تفکر خوبی دارند، در هر صورت مجلس کار گروهی و جمعی است که باید قوانین ملی و به نفع همه مردم ایران وضع کند.

*در گعده‌های تشخیص توانایی‌های افراد آیا ملاکی برای تشخیص فهم افراد از قانون‌گذاری و در مجموع آشنایی با مجلس وجود دارد؟

بله سوالاتی بود اما بیشتر در مورد سوابق، تفکرات، اندیشه و نظات سوال می‌شد. اما این موارد را در نهایت یاد می‌گیریم به ای ترتیب که می‌پرسیم و یاد می‌گیریم. تجربه و شخصیت با خواندن کتاب حاصل نمی‌شود، بنده یکی از مخالفین کنکور و نظام آموزشی هستم چراکه با تست زدن نمی‌توان دانشممند انتخاب کرد. تفکر فرد با تست زدن مشخص نمی‌شود.

یکی دو نفر از اعضای لیست اولیه شانا وارد لیست های دیگر شده اند

*در مرحله دوم انتخابات تعداد داوطلبین کمتر از دوره اول است، اخبار مطرح می شود که تعدادی از حاضرین در لیست اولیه شانا در مرحله دوم با امنا بسته اند و به قول شما تعامل کردند، ارزیابی شما از این چرخش‌های سیاسی که به نوعی بی‌اخلاقی محسوب می‌شود، چیست؟

تعداد زیادی نبود، در حد یکی دو تفر از اعضای شانا بودند که این کار را انجام دادند. درهر صورت امکان دارد طرف احساس کند شاید رأی نیاورد و یا پایگاه و جایگاهی که در آن قرار گرفته ضعیف است و خدشه‌دار شده است، لذا لابی می‌کند که وارد لیست‌های دیگر شود و یا احزاب رقیب این افراد را به سمت خود می‌کشانند و می‌گویند شاید این افراد از سایرین که خودشان دارند، بهتر باشند. این رفتارها پیش از این در کشور کم بوده اما حالا باب شده است.

*از نقش رائفی‌پور در انتخابات گفتید، به نظر شما چه اتفاقی در سپهر سیاسی کشور افتاده که فردی مانند رائفی پور لیست ارائه می‌کند و حتی گفته می‌شود او در انتخابات هیئت رئیسه مجلس نفوذ دارد، از طرفی شاهد نگرانی های برخی چهره ها در مورد حضور رائفی‌پور در سیاست هستیم، ارزیابی شما از نفوذ چنین افرادی در مجلس، که بعضاً با لگوی تندرو شناخته می‌شوند، به چه صورت است؟

ما نمی‎توانیم در مورد رائفی‌پور منفی حرف بزنیم، بهرحال او فردی است از طریق شبکه‎‌های مجازی سخنرانی کرده و حرف زده و مریدان، طرفداران و هواداران جذب کرده، لذا این هنر رائفی‌پور بوده است. تا الان هم او خیلی نامربوط صحبت نکرده است.

وقتی عده خاص رأی بدهند، لیست امناء و از آن طرف هم رائفی‌پور، بالا می‌آیند

*حتی صحبت‌هایی که در مورد امپریالیسم داشته که نشان دهنده تندروی است...

در جامعه گروه‌هایی رائفی‌پور را پسندیدند. رائفی‌پور به این دلیل در انتخابات برنده می‌شود که توده‌های مردم بنابر دلایلی از جمله نارضایتی از دولت، اوضاع اقتصادی و نارضایتی از زندگی جذب او می‌شوند. مسئله فعلی کشور در جامعه ما رضایت است چراکه وقتی فرد ناراضی است، این نارضایتی باعث می‌شود که رأی ندهد، میزان مشارکت کاهش پیدا کند و عده خاصی رأی بدهند، وقتی عده خاص رأی بدهند، لیست امناء و از آن طرف هم رائفی‌پور، بالا می‌آیند و رأی می‌آورند اما وقتی عده بیشتری در انتخابات مشارکت کنند شاید این لیست رأی نیاورد. افراد بسیار کم و محدودی در انتخابات مشارکت کردند.

رائفی‌پور بیکار است می‌تواند نسبت به همه چیز انتقاد کند

*منظور این است که رائفی‌پور از نارضایتی توده‌ها استفاده کرد...

اولاً رائفی‌پور مسئول نیست و فقط گفتمان انتقادی نسبت به وضع موجود دارد. وقتی فرد مسئول و به عبارتی کاره‌ای نباشد و شغلی نداشته باشد، می‌تواند نسبت به همه چیز انتقاد کند. من هم که بیکار هستم می‌توانم به بسیاری از موارد انتقاد کنم و بلدم موارد داغ‌تر بیان کنم. اولاً باید خدا را در نظر بگیریم و بعد نظر بدهیم. اما در این دوره انتخابات امناء و رائفی‌پور توانستند از کم بودن مشارکت مردم استفاده کنند.

*در مرحله اول و دوم انتخابات از طرف شریان با شما تماس گرفتند؟

خیر، بنده اصلاً نمی‌دانم چه کسانی در شریان هستند...

سرعت بذرپاش برای طی کردن پله های ترقی زیاد است!

*بذرپاش و دوستانش...

خیر، وقتی مدیر شبکه ۳ بودم بذرپاش عضو شورای راهبردی شبکه ۳ بود. او فرد باهوشی است اما سرعت او برای طی کردن پله‌های ترقی زیاد است. درست است که بذرپاش وزیر راه و ترابری است و با انواع وسایل نقلیه نظیر قطار، اتوبوس و هواپیما در ارتباط است اما سرعت خودش هم زیاد است.

به هیچ‌کدام از جریان‌هایی که از بنده حمایت کردند، متعهد نخواهم بود

*در مرحله اول انتخابات مجلس نام شما در لیست شانا بود اما در مرحله دوم نام شما در در چند لیست دیگر هم هست و ...

در حال حاضر حدود ۷،۸ گروه از بنده حمایت کردند. غیر از شورای وحدت حامیان انقلاب اسلامی با حمایت بوربور، جامعه اسلامی مهندسین و ... همگی از بنده اعلام حمایت کردند. در مجموع بنده خیلی با این احزاب آشنایی ندارم اما تماس می‌گیرند و ابراز لطف دارند.

*اگر وارد مجلس شوید به کدام یک از حامیان خود اعم از شانا یا شورای وحدت متعهد خواهید بود؟

به هیچ‌کدام از جریان‌هایی که از بنده حمایت کردند، متعهد نخواهم بود.

*پس آن حمایت ظاهری بوده یا ...

خیر، باید این نکته را در نظر گرفت که چه چیزی برای کشور مطلوب است و بزرگان توصیه می‌کنند چراکه مجلس کار جمعی است.

همیشه با مدیران بالاتر دعوا می‌کردم

*در جلساتی که به شانا رفتید، تعهد ندادید؟

خیر، از من هیچ تعهدی نگرفتند، بنده کلاً فردی نیستم که در چارچوب بگنجم، به این ترتیب که همیشه با مدیران بالاتر دعوا می‌ کردم و به حرف آنها گوش نمی‌کردم.

*در صدا و سیما هم شرایط به همین ترتیب بود؟

بله.

اگر جای قالیباف و رئیسی عوض می‌شد، بهتر بود

*قالیباف تا چه اندازه در مجلس یازدهم موفق بود؟

در موجودی مجلس یازدهم قالیباف بهتر بود و می‎توانست مجلس را اداره کند. چه کسی غیر از او می‌تواند مجلس را اداره کند؟ البته اگر جای قالیباف و رئیسی عوض می‌شد، بهتر بود چراکه قالیباف عملیاتی است و رئیسی سخنران بهتری است.

*برخی می‌گویند هزینه مدیریت قالیباف همیشه بالا بوده.

بهرحال یک نظر است اما در هر صورت توانسته کاری را تمام کند، اتوبانی را به سرانجام برساند. در هر صورت قالیباف در شهرداری خیلی موفق بود و اگر برای ریاست جمهوری می‌رفت بهتر از رئیسی عمل می‌کرد.

*ایرادی که به قالیباف می‌گیرند هزینه‌های بالا است...

بنده خیلی اطلاع ندارم.

*شما در صدا و سیما مدیر بودید و تجربه خیلی مهمی...

در این زمینه‌ها که می‌گویند هزینه‌ها بالا بوده، خبر ندارم.

فکر کنم میان قالیباف و متکی برای ریاست مجلس رقابت باشد

*در مورد ریاست مجلس یازدهم به ظرفیت آن اشاره کردید و گفتید او خیرالموجودین بوده اما در مجلس یازدهم مدعیان ریاست بیشتر هستند، به نظر شما قالیباف برای ریاست مجلس دوازدهم مناسب است و یا متکی، رسایی، نبویان و...

همه این افراد می‌توانند کمک کنند اما فکر کنم میان قالیباف و متکی رقابت باشد.

با رسایی همسایه هستیم اما آدمی که به حرف او یا نبویان گوش کنم نیستم

*همکاری با چهره هایی نظیر رسایی برای شما خوشایندتر است یا با پزشکیان و امثالهم؟

بنده برای همه افراد احترام قائل هستم با همه نوع افراد در زندگی کار کردم، مخصوصاً با هنرمندان و ورزشکاران که تعامل با انها بسیار دشوار است. رسایی همسایه بنده است. بالاخره هر کسی روش و ادبیاتی دارد، زمانی که او مدیر ارشاد قم بود باهم آشنا شدیم. در هر صورت افراد مومن و مخلصی در پایداری وجود دارند.

مصباح یزدی نباید وارد سیاست می شد

زمانی که بچه بودم ۷۰ روز میزبان مصباح یزدی در رفسنجان بودیم و پنهان هم نبوده است. او فردی دانشمند، دلسوز، ملا، فرهیخته و خیلی بود اما سیاسی نبود و به نظر بنده مصباح یزدی نباید در عرصه سیاسی می‌بود، چنانچه خزعلی نیز نباید در سیاست می‌بود البته او همیشه در زندان و تبعید بود. عرصه سیاست بی‌پدر و مادر است و سالم نیست. گفتمان در این عرصه بسیار است. همه این افراد قابل احترام هستند اما من فردی که هر چی رسایی یا نبویان گفت، گوش کنم، نیستم.

پزشکیان را قبول دارم، هم صراحت لهجه دارد هم دلسوز است

*در مورد پزشکیان چطور...

پزشکیان را قبول دارم او فردی زحمتکش و با صراحت لهجه است که دلسوزی دارد و ساده زیست است، این موارد را بنده طبق شناختی که از راه دور از پزشکیان دارم، گفتم. البته از نبویان هم مورد بدی مشاهده نکردم.

*گاهاً با مطرح شدن برخی موارد شرایط و جو سیاسی خاصی در مجلس حاکم می‌شود، در صورت ورود به مجلس فکر می‌کنید در مورد موارد مثل طرح صیات با اصولگرایان همسو خواهی بود و یا نظر خاص خودتان را دارید؟

امکانش وجود دارد. حرف فعلی بنده این است که چرا در کشور قوانین اجرا نمی‌شوند. بنده دوره‌ای در وزارت صمت بودم، در آن زمان درگاه جامع تجارت وجود داشت که همه واردات و صادرات در آن محل ثبت می‌شدند، چرا این طرح هم‌اکنون موفق نیست؟ قرار بود اگر حتی یک تریلی در بندرعباس بارگیری می‌شود در سامانه ثبت و مشاهده شود اما این اتفاق نیفتاده و موفق نیست. در ایران مسائل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی حلقه‌های بهم پیوسته هستند، نمی‌توانیم جزئی‌نگر باشیم بلکه باید به صورت کلی این موارد را در نظر گرفت. در حال حاضر انبوهی از قوانین در زمینه‌های گوناگون داریم اما در زمینه فرهنگی با کمبود قوانین مواجه هستیم چراکه این زمینه بسیار حساس است.

پورمحمدی: اقوامم نقشی در تایید صلاحیتم نداشتند/ رائفی‌پور بیکار است، قالیباف زرنگ!

*گفته می‌شود مجلس دوازدهم فراکسیون اکثریت نخواهد داشت، به نظر شما چنین مجلس موفق خواهد بود؟

این پیش‌بینی است که شاید در عمل شرایط تغییر کند اما نداشتن فراکسیون اکثریت نمی‌تواند به زیان باشد، در هر صورت ترکیبی از همه جناح‌هایی است که به آنها جناح قدرت گفته می‌شود. تعداد سوالات زیاد شد(خنده)

من و رسایی در صف نان یکدیگر را می‌بینیم

*بسیاری از سوالات را نپرسیدیم برای مثال منزل شما کجاست که با رسایی همسایه هستید...

خانه ما در خیابان ایران است، من و رسایی می‌توانیم دست یکدیگر را بگیریم و پیاده در محل برویم. پیش از این حدود ۳۰، ۴۰ نماینده مجلس در خیابان ایران ساکن بودند اما مجلس برای آنها خانه ساخت و به آنجا رفتند. اما در مجموع در صف نان، کاهو و سبزی...

*در صف گوشت هم یکدیگر را می‌بینید؟

در صف گوشت خیر، به دلیل اینکه سنم بالاست نباید زیاد گوشت بخورم. (خنده)

*بسیاری بر این باور هستند که اقلیت قوی در مجلس می‌تواند بالانس ایجاد کند، به نظر شما مستقلین می توانند یک اقلیت قوی را در این مجلس تشکیل دهند و تا چه اندازه می‌توانند در مجلس موثر واقع شوند؟

اگر مستقلین بتوانند گفتمان خوبی در مجلس راه بیندازند و از اخلاق خوبی برخوردار باشند، می‌توانند موفق شوند، اخلاق بسیار مهم است.

*منظور شما از اخلاق چیست؟

یعنی با دعوا، تکبر و شاخه و شانه کشیدن رفتار نکنند.

قالیباف زرنگ است، با لابی رئیس مجلس می‌شود

*با توجه به شناختی که از قالیباف دارید، به نظر شما اگر او رئیس مجلس نشود، به سمت ریاست جمهوری می‌رود؟

نمی‌دانم چه می‌شود اما فکر می‌کنم قالیباف برای ریاست مجلس رأی می‌آورد چراکه او فرد زرنگی است، عملیات‌هایی انجام می‌دهد.

*یعنی لابی می‌کند...

بالاخره لابی می‌کند، یک کاری می‌کند.

*یعنی خبری است؟

من هیچی نمی‌دانم.

اطلاعاتم از پشت پرده‌ کم است/ شماره پلاک ماشینم را هم نمی‌دانم

*پس فکر می‌کنید اینجوری است.

من کلاً اطلاعاتم از پشت پرده‌ کم است و علاقه هم ندارم که بدانم این چی شد، آن چی شد، برای مثال شماره پلاک ماشینم را نمی‌دانم.

وقتی نمایندگان سر دو راهی قرار می‌گیرند، به جای اینکه استخاره بگیرند چه کنند، به آنها توصیه می‌شود

*بعضاً گفته می‌شود ریاست قالیباف از بیرون شارژ می‌شود.

نمی‌دانم اما شنیدم گاهی وقت‌ها توصیه‌هایی می‌کنند، مخصوصاً وقتی نمایندگان سر دو راهی قرار می‌گیرند، به جای اینکه استخاره بگیرند چه کنند، به آنها توصیه می‌شود که این کار را انجام بدهند، بهتر است. البته بنده این موارد را شنیدم و نمی‌دانم تا چه اندازه صحت دارد.

*مشارکت پایین در انتخابات از جمله حواشی انتخابات مجلس دوازدهم است و شما هم گفتید که لیست صبح ایران از این قضیه استفاده کرد، فکر می‌کنید علت مشارکت پایین در انتخابات مجلس دوازدهم چه بود؟ و اینکه وضعیت مشارکت در مرحله دوم به چه صورت خواهد بود؟

علت مشارکت پایین در انتخابات نارضایتی مردم بود و اگر این نارضایتی همچنان باقی بماند، مشارکت هم پایین خواهد بود کما اینکه در حال حاضر شاهد شور انتخاباتی در شهر نیستیم و بر این اساس میزان مشارکت در دور دوم انتخابات بسیار پایین‌تر باشد.

*عزمی در دولت مشاهده می‌کنید که به دنبال افزایش رضایتمندی مردم باشد؟

طی یک هفته که نمی‌توان میزان رضایت مردم را افزایش داد، مثلاً دولت الان می‌خواهد چه اقدامی انجام دهد؟ رضایت امری است که زودتر از این برای افزایش آن باید اقدام کرد، به این ترتیب که افکار عمومی را تغییر داد، دل مردم را بدست آورد و نرم کرد که در نهایت تفکر مردم تغییر کند و رأی دهند. البته این اقدام طی یکی دو هفته و حتی دو ماه انجام نمی‌شود.

*همانطور که اشاره کردید نارضایتی مربوط به عملکرد درست است، ارزیابی شما از عملکرد دولت به چه صورت است؟ و اینکه در ۱۴۰۴ دولت رئیسی تکرار خواهد شد؟

تا رقیب چه کسی باشد و چه شعاری بدهد، الان نمی‌شود پیش‌بینی کرد.

*و ارزیابی شما از عملکرد دولت رئیسی؟

دولت در برخی زمینه‌ها موفق بوده و در بسیاری از موارد موفق نبوده است. برای نمونه مدیران بسیار عزل و نصب می‌شوند و تغییرات فراوان است. در هر صورت باید به خوبی انتخاب کنند که طرف ۲،۳ سال کار کند. نمی‌شود در جای بزرگی مدیرانی برای ۲ تا ۵ ماه انتخاب کرد.

شنیدم در دولت ۴،۵ نفر هستند که تصمیمات نهایی را می‌گیرند

*گفته می‌شود گعده‌های خاصی در دولت وجود دارند که به جای رئیسی تصمیم می‌گیرند.

من هم شنیدم که در دولت ۴،۵ نفر هستندکه تصمیمات را نهایی می‌گیرند.

*چه کسانی.

اسامی دو سه نفر از این افراد را می‌دانم اما نمی‌توانم بگویم.

*گفته می‌شود امام صادقی‌ها هستند.

بهرحال امام صادقی و امام باقری، ائمه داریم که برای آنها احترام قائل هستیم. بسیاری از اقوام بنده در امام صادق درس خواندند و افراد خوبی هستند. بهرحال دانشگاه امام صادق بسیار به کشور کمک کرد. یکی از خدمات ارزشمند آیت‌الله مهدوی کنی دانشگاه امام صادق بود که خروجی این دانشگاه نسبت به بقیه دانشگاه‌ها بسیار خوب بود.

وقتی ناگهان فردی را وزیر می کنند، نتیجه همین می شود

*یعنی خروجی دانشگاه امام صادق در زمینه اقتصاد را خوب ارزیابی می‌کنید؟

نمی‌گویم در حوزه اقتصاد، بلکه می‌گویم خروجی این دانشگاه از بقیه بهتر بود.

*بهرحال این افراد در دانشگاه امام صادق آموزش دیدند و در جامعه پیاده می‌کنند.

تمرین می‌کردند، اینکه ناگهان فردی را برای وزارت می‌گذارند نتیجه همین می‌شود بهرحال چنین فردی باید مدتی تمرین کند.

در ایران وقتی فرد کاره‌ای می‌شود اول می‌گوید ویرانه تحویل گرفتیم، قبلی پدرسوخته، نفهم، بی‌سواد و ... بود

*یعنی گرم نکردند...

تجربه در ایران بسیار اهمیت دارد باید به افراد با تجربه احترام گذاشت و از آنها استفاده کرد. برای نمونه گفته می‌شود در چین وقتی فردی به عنوان وزیر میراث فرهنگی انتخاب می‌شود جایگاه او در وسط قرار می‌گیرد و سمت چپ و راست او وزیر آینده و وزیر سابق می‌نشینند.

اما در ایران وقتی فرد کاره‌ای می‌شود اول می‌گوید ویرانه تحویل گرفتیم، قبلی پدرسوخته، نفهم، بی‌سواد و ... بود، اگر هم متوجه شوند که قرار است قائم مقام جای او را بگیرد همان اول زیرآب او را می‌زنند. این روش بسیار بدی است.

وزیر رئیسی به دنبال ریاست جمهوری است

*به نظر شما تیم رئیسی نیاز به تغییر و جابه‌جایی دارد؟

نمی‌دانم، نمی‌توانم اسم ببرم اما در حال حاضر وزیری در کابینه است که به دنبال ریاست جمهوری آینده است. این فرد باید کار کند و یا به دنبال ریاست جمهوری باشد. کار کردن و هوای ریاست جمهوری داشتن با هم تفاوت دارند.

بنده با شهید سلیمانی رفاقت داشتم و حتی یکی از برادرانم عضو لشکر او بوده، ۷۰ ماه جبهه با او بوده و الان جانباز است. چرا فردی می‌شود حاج قاسم محبوب دل‌ها و چرا بسیاری از افرادی که حضور دارند، محبوب دل‌ها نمی‌شوند؟ اخلاص و سختکوشی برای مردم وجود دارد. لذا باید تکلیف روشن شود، نقشه این است که به مردم خدمت کنید و یا در آینده فلان کاره شوید. در مجموع درباره ترمیم یا تغییر سخن این است افرادی که شبانه‌روز کار می‌کنند، باید در دولت بمانند.و البته باید عقلانیت را به کار ببریم.

صدا وسیما به نفع امناء کار کرد

*برگزاری انتخابات را در صدا و سیما تجربه کردید، آن زمان صدا و سیما در حوزه انتخابات چه محورها و ملاحظاتی داشت؟ و آیا امروز آن محورها تغییر کردند؟

وقتی صدا و سیما می‎گفتند زمان انتخابات باید بی‌طرفی را حفظ کرد اما این حرف بود و نمی‌شد به آن عمل کرد. الان بازی‌ها رو هستند که زشت است. سیاست امر پیچیده‌ای است، یعنی عالم بی‌پدرومادر، پیچیده، سهمگین و بی‌رحم است، از این‌رو سیاست قواعد و آدم‌های خاصی می‌خواهد و افراد بی‌تجربه نمی‌توانند به خوبی در این امور نقش بازی کنند. متاسفانه در همین انتخابات گذشته همه چیز بسیار رو بود، قبلاً می‌گفتند باید بی‌طرف بود اما مقداری پیچیده‌تر عمل می‌شد، نمی‌توانیم بگوییم افراد بی‌طرف هستند. بهرحال هر فردی در هر جایی انتخاب‌گر است.

*این رو بازی کردن به نفع کدام جریان است؟

چپ و راست که نداریم اما به نفع امناء بود.

اگر رأی نیاورم همسرم بسیار خوشحال می شود

*ارزیابی شما از احتمال ورود به مجلس چگونه است؟

هیچی نمی‌دانم، کما اینکه در مرحله اول انتخابات در راستای تبلیغات اقدامی انجام ندادم و الان هم کار خاصی انجام ندادم. البته به دلیل اینکه در این دوره تعداد افراد کمتر است و اسم بنده در بالای لیست است، شانس رأی آوردنم بیشتر است اما در مجموع هیچ چیزی قابل پیش‌بینی و اگر رأی نیاورم اصلاً ناراحت نمی‌شوم، البته اگر رأی نیاورم همسرم بسیار خوشحال می‌شود.

*چرا؟

مجلس گرفتاری فراوانی دارد.

صداوسیما مخاطب ندارد

*شما به عنوان مدیر با سابقه صدا و سیما نقش صدا و سیما در شور و اشتیاق مردم برای انتخابات و بالعکس بی‌تفاوتی آنها را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

در این دوره از انتخابات عملکرد صدا و سیما خوب بود اما باید تأسف بخوریم که مردم همانطور که برای رأی دادن مشارکت نکردند، تلویزیون را هم نگاه نمی‌کنند، لذا صدا و سیما مخاطب ندارد و تعداد آن بسیار کم است و مردم با این برنامه‌ها برای مشارکت ترغیب نمی‌شوند باید اتفاقات دیگری صورت بگیرد و هیجانات خاصی اتفاق بیافتد. اما تلاش فراوانی کردند.

*با توجه به اینکه در امر صدا و سیما سابقه دارید، چه توصیه‌ای به صدا و سیما می‌کنید؟

الان هیچ نسخه‌ای نمی‌توانم بدهم.

*اصلاً؟

خیر

*یعنی نمی‌شود هیچ کاری کرد؟

می‌توان کارهایی انجام داد اما بسیار سخت و زمان‌بر است. تغییر سلیقه و گرایش مردم بسیار سخت است. در حال حاضر کارکرد تلویزیون تغییر کرده و موبایل همه کاره است. قبلاً وقتی افراد به مسافرت می‌رفتند در طول مسیر می‌خوابیدند یا کار دیگری می‌کردند اما الان با موبایل سرگرم می‌شوند، لذا رسانه‌های جدید جایگزین تلویزیون شدند.

اگر مردم خوشحال می شوند باید اینترنت را آزاد کرد

*اگر نماینده مجلس شوید، اولین کاری که انجام می‌دهید، چیست؟

سعی می‌کنم خدا را در نظر بگیرم، به قشر ضعیف توجه کنم کما اینکه مراجعه‌کنندگان فراوانی دارم که ضعیف هستند، این افراد پیش از این به پدرم مراجعه می‌کردند و ما هم کماکان انجام می‌دهیم. مسئله فقر مردم برای بنده بسیار اهمیت دارد. گرفتاری مردم در زمینه‌های مختلف بسیار زیاد است، لذا مواردی را دنبال می‌کنم که مردم خوشحال‌تر شوند.

*یعنی اینترنت را آزاد می‌کنید؟

اگر مردم خوشحال شوند بله.

*در زمینه حجاب هم تغییری به وجود می‌آورید؟

در زمینه حجاب خیر، چراکه حجاب قانون دارد که باید اعمال شود.

*با یک جمله مردم را دعوت به مشارکت در انتخابات کنید.

مردم از مسئولین ناراضی هستند، دل خوشی ندارند، گرفتاری‌های فراوانی دارند، برای تغییر هم که شده باید وارد میدان شده و رأی بدهند، هر اندازه میزان مشارکت افزایش پیدا کند، بهتر است البته خدا را هم در نظر بگیرند و به آن فردی که می‌پسندند رأی بدهند.

پربازدیدترین

پربحث‌ترین

آخرین مطالب

بازرگانی