اطلاعات نوشت: براساس مفاد این قانون تمامی فعالان اقتصادی کشور(اعم از صنفی و غیر صنفی و اشخاص حقوقی) باید نسبت به ثبت نام در سامانه مؤدیان اقدام کرده و از پایانه فروشگاهی برای تمامی تراکنش های مالی خود استفاده کنند. البته استفاده از پایانه فروشگاهی برای مؤدیانی که مستقیماً با مصرف کننده نهائی ارتباط ندارند، الزامی نیست؛ ولی این دسته از فعالان اقتصادی موظفند تمامی فاکتورها و صورتحساب های خود را به شکل الکترونیک از طریق سامانه مؤدیان صادر کنند.
این قانون از پارسال به تدریج برای تمامی رسته های صنفی و صنعتی به اجرا گذاشته شده و از ابتدای امسال هم برای همه فعالان اقتصادی اجباری شده است. با این وجود تنها رسته ای که همچنان درقبال اجرای آن تمکین نمی کنند و به بهانه های مختلف از شفاف سازی معاملات خود طفره می روند، طلا فروشان هستند.
هفته قبل طلافروشان ادعا کردند که حاضر به اظهار سرمایه و دارایی خود در سامانه جامع تجارت و سامانه مؤدیان نیستند و به همین دلیل در مقابل اجرای قانون ایستادگی کردند.
با این وجود مهدی موحدی بکنظر، سخنگوی سازمان امور مالیاتی دیروز برای سومین بار اعلام کرد: در راستای تسهیل تکالیف مؤدیان مالیاتی مبنی بر الزام صدور حساب الکترونیکی، سازمان امور مالیاتی بهتمامی مؤدیان از جمله فعالین بازار طلا و جواهر این اختیار را داده است که اطلاعات خود را تنها در یک سامانه ثبت کنند.
وی ادامه داد: اگر در سامانه جامع تجارت صورتحساب الکترونیک طبق قواعد سازمان امور مالیاتی صادر بشود و این صورتحساب به سامانه مؤدیان منتقل بشود، دیگر عملاً نیازی برای ثبت مجدد آن از سامانه مؤدیان نخواهد بود، به بیانی ازآنجاییکه وبسرویسی بین سامانه جامع تجارت و سازمان امور مالیاتی برقرار شده است، بارگذاری مجدد اطلاعات نیازی نیست .
سخنگوی سازمان امور مالیاتی هرگونه تخطی در خصوص عدم ثبت صورتحساب الکترونیکی را مساوی با جریمه دانست و گفت: درصورتیکه مؤدی اطلاعات خود را ثبت نکند، مطابق با قانون مالیات بر ارزشافزوده و قانون پایانههای فروشگاهی برای وی جرایمی در نظر گرفته میشود، بهعنوان جریمه ۹درصدی از اصل قیمت طلا یکی از موارد نادیده گرفتن ثبت اطلاعات شناخته میشود.
موحدی بکنظر در پاسخ به نگرانی طلافروشان پیرامون تغییر در مالیات پرداختی نیز اعلام کرد: مطابق با قانون، مبنای محاسبه مالیات کل فلز طلا و اجرت ساخت و سودتجاری آن نیست، بلکه مالیات فقط از حقالعمل و اجرت ساخت مصنوعات طلا دریافت می شود.
در همین حال جواد اسکندری، کارشناس اقتصادی اعلام کرد: یکی از دغدغههای طلافروشیها این است که خرید و فروش آنها مشمول مالیات جدیدی نشود، مطابق مصوبه مجلس شورای اسلامی اشخاص تجاری صاحبان مشاغل بابت فروش طلا مشمول مالیات عملکرد میشوند، لذا مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمیشوند.
وی تأکید کرد: صرف خرید و نگهداری طلا از سوی مردم مشمول مالیات نمیشود. بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی آنچه مهم است فروش طلا است و هیچ الزامی به ثبت موجودی طلا نیست و نگهداری طلا به هیچ عنوان مشمول مالیات نمیشود.
این کارشناس مسائل اقتصادی افزود: در صورتی که اشخاص غیر تجاری (مردم عادی) طلای خود را به طلافروشیهای رسمی بفروشند، مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمیشوند. به عبارت دیگر مصوبه مجلس شورای اسلامی به دنبال شفافیت این بازار مهم بوده و بر اساس این مصوبه در صورتی که مردم عادی طلای خود را به کسبه مجاز به فروش طلا بفروشند مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نیستند .
اسکندری در ادامه با اشاره به معافیت اشخاص غیر تجاری (مردم عادی) از مالیات بر عایدی سرمایه در صورت ثبت معامله نیز گفت: اشخاص غیرتجاری بالای هجده سال که داراییهای را مستقیماً از اشخاص موضوع قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان خریداری کردهاند، میتوانند داراییهای مذکور را به سایر اشخاص غیرتجاری انتقال دهند.
وی افزود: ثبت انتقال مذکور با درج شماره منحصر به فرد مالیاتی صورتحساب الکترونیکی خرید اولیه، در حکم صدور صورتحساب الکترونیکی است و صورتحساب الکترونیکی مذکور با درج بلاعوض بودن یا درج مبلغ معامله فوق بهصورت خودکار به کارپوشه غیرتجاری خریدار منتقل میشود. خریدار مکلف است ظرف سی روز از تاریخ درج صورتحساب الکترونیکی در کارپوشه غیرتجاری، نسبت به اعلام پذیرش یا عدم پذیرش این صورتحساب الکترونیکی اقدام کند. عدم اظهارنظر ظرف مدت مذکور به منزله عدم تأیید صورتحساب الکترونیکی مربوط است.
این کارشناس اقتصادی بیان کرد: مردم عادی در صورتی که طلای خود را از کسبه مجاز به فروش طلا با صورتحساب الکترونیکی خریده باشند و بخواهند آن را به شخص عادی دیگری بفروشند، در صورتی که صورتحساب فروش را ثبت کنند مشمول مالیات بر عادی سرمایه نیستند.
وی افزود: یکی از تعاملات معمول مردم عادی این است که طلاهای خود را تعویض میکنند. بر اساس مصوبه مجلس تعویض طلا مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمیشود.
این کارشناس اقتصادی با اعلام اینکه خرید فروش اوراق بهادار طلا از مالیات عایدی سرمایه معاف است، تصریح کرد: عایدی سرمایه حاصل از انتقال اوراق بهادار یا کالای مورد معامله در بهابازار (بورس) ها و بازارهای خارج از بهابازار (بورس) از قبیل صندوقهای کالایی، صندوقهای املاک و مستغلات و گواهی سپرده سکه طلا، مشمول مالیات موضوع این فصل نیست.
وی گفت: هزینههای نگهداری طلا برای جلوگیری از دزدی و نیز جلوگیری از مفقود شده یکی از دغدغههای مردم است. ویژگی مهم بازار اوراق بهادار این است که به دلیل عدم وجود فیزیک طلا هزینه نگهداری ندارد و ریسک دزدی یا مفقود شدن ندارد از طرف دیگر برای حاکمیت هم کاملاً شفاف است. بنابراین با تصمیم مجلس شورای اسلامی خرید و فروش این اوراق بهادار مشمول مالیات نمیشود و از مالیات بر عایدی سرمایه معاف است .