اطلاعات نوشت: بورس در سال گذشته ودرکنار فراز ونشیب های معمول، در 2 مقطع با شوک شدید مواجه شد. شوک اول درمهر ماه 1402 بود که درپی حمله رژیم صهیونیستی به نواره غزه رخ داد.
شوک دوم هم درماه های پایانی سال قبل، زمانی که انتشار گواهی سپرده بانک مرکزی با نرخ 30 درصد منتشر وباعث خروج پول از این بازار به سوی رقیب قدرتمند همیشگی یعنی سیستم بانکی شد،اتفاق افتاد.
با این حال وضعیت بازار سرمایه در فروردین ماه سال جاری نه تنها بهبود نیافت که این بازار درگیر تبعات تنش های هفته اخیر درخاورمیانه شد تاجایی که درفرودین ماه جاری خروج پول از این بازار افزایش یافت که باعث ایجاد صف های فروش سهام وافت قابل توجه شاخص ها گردید.
هرچند مدیریت سازمان بورس با تدابیری مانند محدود کردن دامنه نوسان قیمت سهام،تلاش کرد جلوی اثرگذاری هیجان های مقطعی ناشی از تنش های اخیرسیاسی- نظامی بر بازار را بگیرد وتا حدی موفق هم شد، اما اظهار نظر مدیران ارشد بورس نشان می دهد که آنان بیش از آنچه تصور می شود درباره آینده این بازار نگرانند وبه دولت هشدار می دهند اقدامات اصلاحی فوری دراین باره اتخاذ کند.
دراین باره ، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره بر پیچیدگی شرایط حاکم در بازار سرمایه، از عزم جدی این سازمان در حمایت از حقوق سهامداران خبر می دهد.
مجید عشقی در جلسهای با حضور فعالان از نهادهای مالی، تحلیلگران و رسانههای بازار سرمایه اظهار داشت: بحثهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی باعث ایجاد برخی توقعات و انتظارات از بورس شده است.بی اعتمادیهای حاکم در میان سهامداران تحت تاثیر عوامل مختلف باعث ایجاد شرایطی سخت در بازار شد که اکنون با توجه به چنین مسالهای و نیز برای گذر از این شرایط نیازمند یک همدلی هستیم.
وی ادامه داد: گاها برخی از سیاستهای اتخاذ شده فراتر از موضوعات بازار سرمایه، باعث آسیب جدی به وضعیت تولید در کشور می شود.
عشقی با بیان اینکه سازمان بورس نمیتواند به تنهایی اقدام به تصمیمگیری نسبت به مسایل بنیادی بازار کند، گفت: یکی از مشکلاتی که اکنون در حال دست و پنجه نرم کردن با آن هستیم، وجود برخی از بلاتکلیفیها نسبت به مسایل مهم و موثر بر بازار است.
وی با اعلام اینکه اکنون در بازار نیازمند انسجام بیشتر هستیم، تصریح کرد: اگر نتوانیم اقدامات مهم و مدنظر را به صورت دقیق و با روشی مناسب به مرحله اجرا برسانیم دیگر نمی توان در انتظار تحقق شعار «جهش تولید با مشارکت مردم» بود.
عشقی افزود: اکنون در کشور شاهد وجود برخی از قانون ها هستیم که ۱۰ سال از اجرای آن میگذرد اما به یک باره و بدون اعلام قبلی و درنظر گرفتن آثار آن بر بازارهای موازی و یا سایر بخشها، دچار تغییرات جدی میشوند.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: با توجه به شرایط سیاسی حاکم در کشور باید نسبت به اتخاذ برخی تصمیمات کوتاه مدت اقدام کنیم.واقعیت این است که مشکل حاکم در بازار را نمیتوان به مساله بازارگردانی یا الگوریتمها ربط داد.البته در این زمینه ابهاماتی وجود داشت که در صدد رفع آنها برآمدیم و اکنون میتوان ادعا کرد که همه معاملات الگوریتم را در سامانه به صورت لحظهای رصد میکنیم و همه سفارشات شناسایی میشوند.
وی با بیان اینکه عمده منابع این سازمان در صندوق تثبیت وجود دارد و منابع چندانی را در بانکها نگهداری نمیکنیم، اظهار داشت: بخش عمدهای از منابع صندوق توسعه و تثبیت بازار سرمایه در صندوقهای با درآمد ثابت سرمایهگذاری شده است و سپردههای بانکی بخش کمی را شامل میشود که این موضوع برای مدیریت ریسک بازار ضروری است.
عشقی با بیان اینکه اکنون جایگاه بازار سرمایه تحت تاثیر عوامل متعدد تضعیف شده که این موضوع باید مورد اصلاح قرار بگیرد، افزود: دولت باید بداند که ۵۰ میلیون سهامدار عدالت در این بازار حضور دارند و باید برنامه ریزیها برای این بازار در راستای حفظ حقوق سهامداران باشد.
رئیس سازمان بورس اعلام کرد : در صورت لزوم تصمیماتی را برای حجم مبنا و ضریب اعتباری کارگزاران در هیات مدیره سازمان بورس اتخاذ میکنیم تا سرمایهگذاران بیشتر از یک حد مشخصی آسیب نبینند.
همچنین رضا عیوضلو، معاون نظارت بر بورس ها و ناشران سازمان بورس با اعلام اینکه سال ۱۴۰۲ سال خوبی برای بازار سرمایه ارزیابی نمیشود، اظهار داشت: در این برهه زمانی اتخاذ برخی تصمیمات و صدور بخشنامهها یا مصوبههایی از سوی سیاستگذاران اقتصادی، اثرات منفی بر امنیت سرمایهگذاری در بازار سرمایه در پی داشت.
وی افزود: اکنون با فضایی روبرو هستیم که مطالبی مطرح میشود که ممکن است در ظاهر حرفهای مثبتی به نظر برسد اما خروجی آن به ضرر تولید بوده و متأسفانه فضای ایجاد شده، تصمیمات کلیه سیاست گذاران از قبیل سیاست گذاران بودجه ای و پولی را تحت تأثیر قرار میدهد و نمود منفی آن بر تولید و سرمایه گذاری آشکار شده است.
عیوضلو تاکید کرد: در ماه های پایانی سال گذشته انتظار میرفت که بازار سرمایه به یک ثبات نسبی دست پیدا کند اما یک باره با تصمیم انتشار گواهی سپرده ۳۰ درصدی مواجه شدیم که این امر باعث ایجاد شوک به معاملات بازار سرمایه شد. این امر درحالی است که موضوعی که در بین کارشناسان مطرح است، مکانیزم اثرگذاری این سیاست بر روی تورم می باشد که با ابهام جدی روبه رو است.
معاون نظارت بر بورس ها و ناشران سازمان بورس اظهار داشت: بعد از تعطیلات عید نوروز امسال هم با برخی از اتفاق های منطقه ای روبرو شدیم که اتفاقات اخیر باعث برگزاری جلساتی در سازمان بورس جهت بررسی گزینههای پیشنهادی در خصوص ثبات بازار سرمایه شد.
وی با بیان اینکه جلسات حمایتی سازمان بورس در مواقع بحرانی برگزار شده و این جلسات بنا بر وضعیت حاکم ادامهدار بوده است، گفت: اکنون هم بنا بر شرایط ایجاد شده در کشور جلسات حمایتی را برگزار کردیم و این جلسات در صورت صلاحدید ادامه پیدا خواهد کرد.
همچنین «قادر معصومی خانقاه»، مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس، روند معاملات بورس در زمان حمله رژیم صهیونیستی به نوار غزه در مهر ماه ۱۴۰۲ با حمله به کنسولگری ایران در دمشق که در اواسط فروردین ماه سال جاری رخ داد را مورد مقایسه قرار داد و اظهار داشت: طی ۷ روز کاری ۱۵ مهر ماه تا ۲۳مهر ماه شاخص کل بورس، شاخص فرابورس و شاخص وزنی- ارزشی تقریبا به صورت مساوی و همسو با روند فروردین ماه سال جاری بود.
وی اظهار داشت: در آن زمان شاخص کل به صورت مداوم ریزشی بود اما وضعیت بازار سهام در هفته گذشته تحت تاثیر نرخ تسعیر ارز بود و با نوساناتی همراه شد.
معصومی خانقاه بیان کرد: شاخص کل بورس در این برهه زمانی تقریبا ۲.۵ درصد و شاخص فرابورس ۴.۵ درصد ریزش داشتند.
مدیر نظارت بر بورس های سازمان بورس افزود: صندوقهای بازارگردانی در مهر ماه ۱۴۰۲ رقمی حدود ۲ هزار میلیارد تومان خرید سهام خرد انجام داده بودند اما این میزان خرید در فروردین امسال به یک هزار میلیارد تومان رسید.
وی تاکید کرد: همچنین صندوق حمایتی (توسعه و تثبیت) در مهر ماه ۱۴۰۲ حدود 5/1 هزار میلیارد تومان و در فروردین امسال حدود 5/3 هزار میلیارد تومان خرید خرد سهام در بازار سرمایه انجام دادند.
به گفته معصومی خانقاه، تغییر مالکیت سهام حقیقی به حقوقی که به عنوان خروج پول در بازارسرمایه از آن یاد میشود، در مقطع مهر ۱۴۰۲ رقمی در حدود 8/3 هزار میلیارد تومان و فروردین امسال 2/4 هزار میلیارد تومان بوده است.
منبع: سنا