اطلاعات نوشت: رئیس سازمان انرژی اتمی اعلام کرد: در سال ۱۴۰۰گفتیم تلاش میکنیم هیاهوی هستهای را از بین ببریم و توسعه و پیشرفت هستهای را در همه زمینهها شتاب بدهیم و تأثیر آن را در زندگی مردم و اقتدارمان نشان دهیم. در گام اول ریل گذاری برای تحقق این هدف را انجام دادیم و سند راهبردی را تدوین و تصویب کردیم.
محمد اسلامی در نشست خبری با بیان این که در سال ۱۴۰۱یکصد و59دستاورد دانشی و صنعتی را معرفی کردیم، افزود: در سال گذشته همین رویکرد پر شتاب ادامه داشت و تاکنون حدود ۱۵۰دستاورد رونمایی شد یا از این تاریخ به بعد معرفی میشوند.
وی ادامه داد: همچنین در سال گذشته در زمینه توسعه زیرساختهای پژوهشی و شتاب دادن تجاریسازی صنعت هستهای اقدامات قابل توجه داشتیم و به طور مشخص حجم فعالیتها در پرتودهی دو نیم برابر سال ۱۴۰۱بود و این برای ما بسیار مهم بود چون پرتودهی در سلامت، امنیت غذایی و زیست محیطی بسیار تأثیر دارد.
همچنین یکی از مواردی که در سال گذشته شاهد بودیم اقدام مؤثر در حوزههای هستهای کلیه صنایع کشور بود که به خاطر تحریمها حتی تعمیرات این اقلام را هم انجام نمیدادند و سازمان با ساخت تجهیزات تمام ایرانی این دغدغه را حل کرده است.
اسلامی با اشاره به اینکه در پزشکی و رادیودارو 15 دستاورد جدید را ثبت کردیم که میتوان ادعا کرد سازمان در رده سوم دنیا در این بخش حرکت میکند، تصریح کرد: رادیوداروهای ما از جنس درمانی است که تومورهای سرطانی از جمله پروستات را بهبود میبخشد.
همچنین در سال 1402 کلینیک زخم را افتتاح کردیم و در 3 بیمارستان در تهران فعالیتهای پلاسمای سرد شروع شده است و درصورتی که واحدهای درمانی بخواهند، میتوانیم در این زمینه به آنها کمک کنیم و تا پنجاه مرکز را پشتیبانی کنیم.
اسلامی با اشاره به راه اندازی سامانه جت پلاسمایی که برای درمان زخم استفاده میشود، یادآور شد: این مورد در سال ۱۴۰۲رونمایی شد و اکنون در اتاق عمل است که فاز بالینی خودش را طی کرده است و میتوانیم در سراسر کشور سامانه جت پلاسمایی را گسترش دهیم تا برای درمان انواع سرطانها به کار گرفته شود.
وی افزود: از پلاسما برای تصفیه فاضلاب صنعتی هم استفاده خواهد شد که این مهم، امسال در مقیاس صنعتی به کار میرود. ما همچنین سامانههای پرتودهی را در ۱۲قطب طراحی کرده ایم و مکان آنها انتخاب شده است. امسال مهمترین کار ما در بخش پرتودهی است و سامانههایی طراحی شدند که از ماه اردیبهشت اقدام به افتتاح آنها در سطح کشور خواهیم کرد.
وی افزود: در سال جهش تولید با مشارکت مردم روی این موضوع تاکید داریم و این ۱۲قطب زودتر به بهره برداری خواهد رسید تا در هر یک از این قطبها حداقل یک سامانه وجود داشته باشد. گام اول که گام ریسک است را خود سازمان هزینه میکند و گامهای بعدی را بخش خصوصی هزینه خواهند کرد.
رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه با سامانههای پرتودهی می توانیم از ضایعات ۳۰میلیون تنی کشاورزی هم جلوگیری کنیم، گفت: این اقدام گام اساسی در جهش تولید را رقم خواهد زد؛ چراکه از ۱۳۰میلیون تن محصولات کشاورزی کنونی، با توسعه سامانههای پرتودهی از ضایعات بالا جلوگیری میشود و به امنیت غذایی و سلامت کمک بزرگی خواهد کرد.
توسعه نیروگاه های اتمی
رئیس سازمان انرژی اتمی در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به طرح توسعه نیروگاههای اتمی هم اظهار داشت: طرح ۲۰هزار مگاوات را که مورد تاکید رهبر معظم انقلاب بود، سال گذشته آغاز کردیم. این طرح در نیروگاههای ۲و ۳بوشهر و سایر نیروگاهها در سیستان و بلوچستان، هرمزگان و خوزستان آغاز شده است.
اسلامی با اشاره به اینکه امسال پنجاهمین سالگرد تاسیس سازمان انرژی اتمی است از شهدای هستهای یاد و از همه روسای سازمان از ابتدا تا امروز قدرانی کرد و گفت آنچه که ما در حال گسترش آن هستیم زحمات این افراد است و در یک مراسم ویژه پنجاهمین سالگرد را در هفتهها و ماههای آینده برگزار میکنیم.
وی همچنین درباره اولین کنفرانس هستهای بین المللی که توسط انجمن هسته ای کشور در اردیبهشت امسال در اصفهان برگزار میشود، گفت: این اولین کنفرانس بینالمللی هستهای است و امیدواریم با ارائه قابلیتهای علمی و فناورانه هستهای در حوزههای مختلف بتوانیم روایتهای ظالمانه و غیرواقعی را با حضور شرکتکنندگان خارجی از بین ببریم.
رئیس سازمان انرژی اتمی در پایان با اشاره به نقش رسانهها در معرفی و حمایت از فعالیتهای صلحآمیز هسته ای تصریح کرد: سازمان انرژی اتمی یک وجه تمایز با سایر دستگاهها دارد و آن این است که حوزه کار و فعالیت ما در انحصار مطلق استعماری است و آنها برنمیتابند ما فناوری هستهای را مستقل گسترش دهیم و مزاحمتهایی ایجاد کردند که البته به لطف الهی کارساز نبوده و کشور پیشرفت خود را در حوزه هستهای دنبال کرده است.