شرق نوشت: قدرت مالی پایین بیماران در بازار خدمات دندانپزشکی سبب شده است بسیاری از کلینیکهای دندانپزشکی غیراقتصادی باشند. بااینحال پزشکان و فعالان بازار تجهیزات پزشکی میگویند وجود مواد قاچاق و غیراستاندارد دندانپزشکی نهتنها هزینه بیشتری به بیماران ایرانی تحمیل کرده بلکه سلامت آنها را نیز نشانه گرفته است.
مهمترین بخش های گزارش شرق را می خوانید:
*آمارها در کشور ما حاکی از آن است که پوسیدگی دندان نسبت به ۲۰ سال گذشته سه برابر شده است. یکی از علل عمده این مسئله تأثیر مستقیم و غیرمستقیم فقر اقتصادی بر سلامت دهان و دندان عنوان میشود.
*نگاهی گذرا به تعرفههای دندانپزشکی و مقایسه آن با حداقل دستمزد در ایران نیز حاکی از توان مالی پایین بسیاری از شهروندان ایرانی برای برخورداری از خدمات دندانپزشکی است.
*بر اساس نتایج آخرین پیمایش هزینه درآمد خانوار در سال 1400 در ایران، سهم خدمات دندانپزشکی از کل پرداخت از جیب هزینههای سلامت در سطح کل جمعیت 21.14 درصد است. به این ترتیب پس از دارو که سهم 31.84 درصدی دارد، خدمات دندانپزشکی در رتبه دوم سهم از پرداخت از جیب قرار دارد. ضمن آنکه در سطح کل جمعیت و خانوارهای شهری، خدمات دندانپزشکی سبب بیشترین مواجهه با هزینههای کمرشکن سلامت بودهاند.
شاخص هزینههای کمرشکن بر اساس روش سازمان بهداشت جهانی، به صورت بالاتررفتن پرداختهای مستقیم از جیب 25 درصد از کل هزینههای مصرفی و 40 درصد از ظرفیت پرداخت خانوار تعریف میشود.
*بیشتر مواد و تجهیزات تقلبی دندانپزشکی به صورت قاچاق چمدانی به کشور وارد میشود و جالب اینکه پای تبلیغات این موارد غیراستاندارد و قاچاق به رسانهها هم کشیده است.
*از آنجا که واردات این مواد برای دندانپزشکان و فروشندگان حاشیه سود بالایی دارد، بعضا برخی دندانپزشکان شخصا واردات این مواد ارزان را به کولبرها سفارش میدهند.
*بنا بر توضیحات فعالان بازار خدمات دندانپزشکی موادی موسوم به لوتینگ جیسی هندی در بازار توزیع میشود که در پانسمان دندان کاربرد دارد، درحالی که شرکت جیسی اصلا در هند کارخانه ندارد پس این کالا صددرصد تقلبی است!