به گزارش «اطلاعات آنلاین»، رافائل گروسی، رئیس آژانس بینالمللی انرژی هستهای سازمان ملل متحد، روز شنبه اقدام ایران در ممنوعیت فعالیت چند تن از بازرسان منصوب شده از سوی آژانس برای این کشور را محکوم کرد و مدعی شد که این کار مانع از نظارت کامل بر فعالیتهای اتمی تهران میشود.
گروسی گفت که واکنش ایران «بیش از حد» بوده است و افزود: «این اقدام یکجانبه نامتناسب و بیسابقه را که بر برنامهریزی و اجرای فعالیتهای عادی راستیآزمایی آژانس در ایران تأثیر میگذارد و آشکارا با همکاریهایی که باید بین آژانس و ایران وجود داشته باشد در تضاد است، به شدت محکوم میکنم.»
وی تاکید کرد که اگرچه از نظر تئوری و بر اساس توافقهای مرتبط با آژانس، چنین اجازهای به ایران داده شده بود اما این تصمیم یکجانبه «نامتناسب و بیسابقه» است و آنچه ایران انجام داد، «یک گام دیگر در مسیر اشتباه» و «یک ضربه غیرضروری به یک رابطه از قبل متشنج» بوده است. او از ایران خواست که «در تصمیم خود تجدیدنظر کند و به مسیر همکاری با آژانس بازگردد».
در بیانیه آژانس نیز آمده است: «این بازرسان از مجربترین کارشناسان آژانس با دانش منحصر به فرد در موضوع غنیسازی هستند. با تصمیم امروز، ایران عملاً حدود یک سوم از اعضای گروه اصلی باتجربهترین بازرسان آژانس را که برای ایران تعیین شده بود، حذف کرد.»
شایان ذکر است در هفتهای که گذشت شاهد صدور بیانیهای از سوی سه کشور اروپایی (آلمان، فرانسه و انگلیس) به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی بودیم، بیانیهای که واکنش ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه را به همراه داشت و با بیان اینکه پاسخ و واکنش متناسب را در اولین فرصت به حرکت سیاسی سه کشور اروپایی نشان میدهیم، گفت: اعمال فشار سیاسی علیه ایران در شورای حکام آژانس نتیجه معکوس دارد.
تصمیم جمهوری اسلامی ایران که پیش از این هم ناصر کنعانی در واکنش به بیانیه سه کشور اروپایی به آن اشاره کرده بود، روز جمعه ۲۴ شهریور ماه در نامهای به رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی اطلاع داده شده است. آنگونه که ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه نیز شب گذشته (شنبه ۲۵ شهریور ماه) در واکنش به بیانیه گروسی اعلام کرد: اقدام اخیر ایران براساس حقوق حاکمیتی مصرح در ماده ۹ موافقتنامه جامع پادمان بین ایران و آژانس ( INFCIRC 214) صورت گرفته است و جمهوری اسلامی ایران انتظار دارد که کشورهای غربی از سیاست سوءاستفاده از سازمانهای بینالمللی از جمله آژانس بینالمللی انرژی اتمی خودداری کرده و اجازه دهند که این سازمانها فعالیتهای حرفهای و بیطرفانه خود را به دور از فشارهای سیاسی انجام دهند.
این تصمیم جمهوری اسلامی ایران پس از آن صورت گرفت که علیرغم همکاریهای سازنده ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، سه عضو اروپایی برجام نه تنها بعد از خروج آمریکا از برجام به تعهدات خود عمل نکردند، بلکه به انحاء مختلف زمینههای اعمال فشار بر جمهوری اسلامی ایران را فراهم کرده و با صدور بیانیههای غیرسازنده در تلاش برای مختل کردن روند همکاری ایران و آژانس بودند.
البته همانگونه که ناصر کنعانی نیز به آن اشاره کرد: جمهوری اسلامی ایران با تأکید بر ضرورت بیطرفی آژانس، به همکاریهای مثبت خود در چارچوب توافقات انجام شده، ادامه خواهد داد.