سه‌شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۳:۱۷
نظرات: ۰
۰
-
ایران در دوره پسارئیسی رویکرد خود را تغییر داد؟

محمد جواد حق شناس گفت: رویکرد هوشمندانه‌ای در دوران پسارییسی اتخاذ شد تا کسی که در پاستور مستقر می‌شود چه با پیروزی نامزد دموکرات‌ها و چه با حضور ترامپ به عنوان نامزد جمهوری‌خواهان بتواند نقش مناسبی به نفع منافع ملی کشور ایفا کند.

محمدجواد حق‌شناس، فعال سیاسی اصلاح‌طلب درباره شکل گیری مذاکرات میان ایران و آمریکا گفت: فرصتی که برای مذاکرات فراهم شده را باید به عنوان یک فرصت تاریخی در نظر گرفت، با تغییراتی که در سال گذشته در هیات حاکمه امریکایی‌ها رخ داد، در یک رقابت بسیار سخت و تنگاتنگ، عملا فضای تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری هم در کاخ سفید، هم در مجلس نمایندگان و هم در مجلس سنای امریکا یکدست شد و پس از سال‌ها در اختیار حزب جمهوری‌خواه و چهره شاخصی مثل ترامپ قرار گرفت. آثار این تحول فقط مختص امریکا نیست، بلکه آثار آن در اروپا، کانادا، مکزیک، پاناما و...نیز نمایان شد. این تحولات به خصوص در حوزه روابط امریکا با چین و روسیه بسیار کلیدی هستند. 

وی افزود: معتقدم رویکرد هوشمندانه‌ای در دوران پسارییسی اتخاذ شد تا کسی که در پاستور مستقر می‌شود چه با پیروزی نامزد دموکرات‌ها و چه با حضور ترامپ به عنوان نامزد جمهوری‌خواهان بتواند نقش مناسبی به نفع منافع ملی کشور ایفا کند. قطعا کاندیدایی مانند سعید جلیلی این ویژگی را نداشت. شاید مطلوب حاکمیت، حضور چهره‌ای مانند قالیباف بود. اما ایجاد یک رقابت منطقی با حضور جریان اصلاحات و طیف‌های رادیکال، شانس قالیباف را به حداقل رساند. بنابراین فضایی در انتخابات مهیا شد تا اگر در پاستور چهره‌ای مانند قالیباف حضور ندارد، حداقل سکان هدایت به دست تندروها هم نیفتد و کشور به سمت گذرگاه‌های خطرناک سوق پیدا نکند. در ادامه این عقلانیت در دولت ادامه دارد، عباس عراقچی بر راس هرم سیاست خارجی نشست که قبلا در کنار ظریف در مذاکرات برجام آبدیده شده و می‌توانست این ‌بار را به دوش بکشد. 

به گفته وی، اولویت ترامپ هم جنگ نیست، چراکه می‌داند این جنگ هزینه‌بر و ویرانگر خواهد بود. هر نوع تنازع در منطقه باعث آسیب دیدن ۶ کشور عربی حاشیه خلیج‌فارس، عراق و...خواهد شد. هرچند شاید امریکا بتواند جنگ را آغاز کند، اما به راحتی نمی‌تواند آن را پایان دهد.

حق شناس افزود: امروز با واقع‌گرایی و عقلانیت در رفتار تصمیم‌سازان ایرانی و امریکایی به جایگاهی رسیده‌ایم که دو کشور با هم گفت‌وگو کنند. اصل موضوع برقراری دیالوگ و ملاقات است که دارای اهمیت است . این ملاقات می‌تواند پشت یک میز باشد یا در دو اتاق متفاوت یا در عمارت یکسان با اتاق‌های مجزا. همه دیدند که این ۲ساعت و نیم نشست چه اثراتی در بازارهای ارز، طلا، بورس و...داشت. در کمتر از ۸ساعت یکی از بزرگ‌ترین سقوط‌های ارزش دلار در برابر ریال در همه سال‌های اخیر رخ داد. این روند از واقعیت‌های درونی جامعه هم خبر می‌دهد. وقتی جامعه احساس نگرانی را حتی به صورت نسبی پشت سر بگذارد آماده جهش و رشد و بهبود و ثبات می‌شود. معتقدم اگر این روند بدون زیاده‌خواهی‌های طرفین و بدون توجه به حاشیه‌ها، مدیریت شوند روزهای روشنی را نوید می‌دهند.

وی یادآور شد: بیشترین سود از این مذاکرات متوجه ایران و امریکاست. البته کشورهای منطقه به خصوص کشورهای خلیج‌فارس هم منتفع می‌شوند. کشوری مانند عراق که هم به ایران نیاز دارد و هم به امریکا در این میان بسیار سود می‌کند. مهم‌ترین مخالف به نتیجه رسیدن مذاکرات، اسراییل است. اسراییل در داخل ایران و بیرون از ایران هم طیف‌های همسویی دارد. این همراهان داخلی اسراییل شاید همراهی ایدئولوژیک با اسراییل نداشته باشند، اما در عمل، مواضعی همسو با اسراییل اتخاذ می‌کنند. باید مراقب این رادیکال‌های تخریبگر باشیم.

شما چه نظری دارید؟

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 / 400
captcha

نظرسنجی

وضعیت اینترنت در دولت چهاردهم؟

پربازدیدترین

پربحث‌ترین

آخرین مطالب

بازرگانی