یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۶:۱۵
نظرات: ۹۱
۵
-
ریزش شدید قیمت دلار در بازار آزاد چرا باعث کاهش قیمت‌ کالاها نشد؟

یک اقتصاددان می‌گوید: با کاهش قیمت دلار، نرخ تورم کاهش پیدا می‌کند ولی خیلی بعید است که منفی شود. درواقع اینکه تصور کنید که متوسط هزینه‌های زندگیتان هم کاهش پیدا می‌کند، در ساختار فعلی اقتصاد ما احتمالش کم است که با نرخ تورم منفی مواجه شویم.

اقتصاد۲۴ نوشت: از زمانی که مذاکرات ایران و آمریکا به جریان افتاد، علاوه بر بازار طلا و سکه، قیمت دلار در ایران نیز سیر نزولی داشت. گرچه زمانی که قیمت دلار لحظه‌ای افزایش پیدا می‌کرد، قیمت برخی از کالاها هم به همان سرعت گران می‌شد، اما اکنون که قیمت دلار بیش از ۲۰ هزار تومان ریزش داشته، خبری از کاهش قیمت‌ها نیست.

جدا از اینکه یک علت آن به عدم ثبات نرخ دلار و مبهم بودن نتیجه مذاکرات بازمی‌گردد، اما دلیل دیگر آن را شاید بتوان در عبارتی که مسعود پزشکیان روز ۲۱ فرودین ماه بیان کرد، مرتبط دانست. پزشکیان در بخشی از صحبت‌هایی که در نشست با مدیران و تلاشگران مردمی در استان البرز داشت با بیان اینکه هر کس ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی دریافت می‌کند رانت می‌گیرد، گفت: نباید منابع ملی را در اختیار کسانی قرار داد که صرفاً از ساختار معیوب اقتصادی سوءاستفاده می‌کنند. واردکنندگان گرچه با ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی کالاهای خود را وارد می‌کنند، اما در نهایت معیار قیمت گذاری همان دلار بازار آزاد است. حال که بازار آزاد در مسیر ریزشی قرار دارد، نه تنها کالاهایی که ارز توافقی می‌گیرند، قیمتشان کاهش نداشته بلکه آنهایی هم که با ارز بازار آزاد وارد شده‌اند، هیچ واکنشی نسبت به کاهش نرخ ارز نداشته‌اند.

کامران ندری، اقتصاددان در پاسخ به اینکه چرا هیچ کدام از کالاهایی که با ارز توافقی یا آزاد وارد شده‌اند، کاهش قیمت نداشته‌اند؟ گفت: «این امر بستگی به سیاست بانک مرکزی دارد. بانک مرکزی هنوز به این جمع‌بندی نرسیده است که باید نرخ ارز را پایین بیاورد. شاید در شرایط فعلی بانک مرکزی منتظر این است که نرخ ارز در بازار آزاد به اندازه‌ای کاهش پیدا کند که فاصله میان نرخ دلار بازار توافقی و آزاد از بین برود؛ بنابراین درست است که نرخ ارز در بازار آزاد پایین آمده ولی کالاها با همان نرخ بازار توافقی دارد وارد می‌شود. اینکه قیمت‌گذاری‌ها در اقتصاد ما بر اساس نرخ بازار آزاد انجام می‌شود، حرف درستی است، اما بدین معنا نیست که اگر قیمت دلار بازار آزاد کاهش پیدا کرد، قیمت‌گذاری‌ها به همان میزان اصلاح شود.»

وی ضمن تاکید بر اینکه قیمت‌ها معمولا به سمت پایین چسبندگی دارند غیر از قیمت ارز یا سایر دارایی‌های مالی، افزود: «بنابراین نرخ ارز سریع پایین می‌آید، اما اثرش را بلافاصله در قیمت کالاها نشان نمی‌دهد. ممکن است در بلندمدت قیمت بخشی از کالاهای وارداتی، آن هم درصورتی که نرخ ارز تجاری کاهش پیدا کند، تا حدودی که بعید است چشمگیر هم باشد، کاهش پیدا کند.»

این استاد دانشگاه با اشاره به اثر تورمی کاهش قیمت دلار، بیان کرد: «آنچه مسلم است این است که اگر روند کاهش نرخ ارز ادامه پیدا کند ما انتظار داریم تورم کم شود ولی انتظار تورم منفی و اینکه بطور متوسط هزینه‌های زندگی کاهش پیدا کند نیز باتوجه به ساختار سیاسی و انحصاری که طی یکی دو دهه در اقتصاد ما بوجود آمده است، بعید به نظر می‌رسد. نهایت اثرش این است که نرخ تورم مثبت است، اما ۴۰ درصد نیست و کاهشی می‌شود. در مجموع اگر کاهش نرخ ارز تداوم داشته باشد ممکن است نرخ تورم به مقدار قابل توجهی پایین بیاید.»

ندری در پاسخ به این پرسش که چرا با افزایش قیمت دلار به سرعت بر قیمت کالاها افزوده می‌شود ولی کاهش آن اثر لحظه‌ای بر قیمت کالاها ندارد؟ گفت: «درست است، اما الان نمی‌توانند به قیمت‌ها اضافه کنند. یعنی نرخ کالا کاهش پیدا نمی‌کند، اما اگر وضعیت کاهش دلار تداوم داشته باشد، بدان شکل نمی‌توانند قیمت‌ها را افزایش دهند. به بیانی دیگر نرخ تورم کاهش پیدا می‌کند ولی خیلی بعید است که منفی شود. درواقع اینکه تصور کنید که متوسط هزینه‌های زندگیتان هم کاهش پیدا می‌کند، در ساختار فعلی اقتصاد ما احتمالش کم است که با نرخ تورم منفی مواجه شویم.»

وی همچنین درباره نقش سیاست‌های بانک مرکزی در کاهش قیمت دلار، عنوان کرد: «قیمت اقلام باز هم افزایش پیدا می‌کند ولی سرعت افزایش آن ممکن است کمتر شود که آن هم بستگی دارد که کاهش نرخ ارز چه قدر پایدار باشد، چگونه استمرار پیدا کند و سیاست‌های بانک مرکزی در آینده چه خواهد بود. متاسفانه ما هیچ چشم‌اندازی از سوی بانک مرکزی و سیاست‌گذاران اقتصادی دریافت نمی‌کنیم. بانک مرکزی هیچ چشم‌اندازی درباره اینکه آینده بازار ارز چه خواهد بود و بعد از توافق چه خواهد شد، ارائه نمی‌کند. اقتصاد ما همچنان گرفتار نااطمینانی گسترده است؛ بدین معنا که فعالان اقتصادی هم نمی‌دانند قرار است چه اتفاقی بیافتد؟ نرخ ارز تا کجا ریزش دارد؟ بانک مرکزی چه زمانی جلویش را می‌گیرد؟ اصلا توافق می‌شود یا خیر؟ اینها همه سوالاتی است که در ذهن فعالین اقتصادی است. شما خودتان را جای آنها بگذارید، در این شرایط شما ریسک نمی‌کنید که قیمت کالاهایتان را به طرز قابل ملاحظه‌ای پایین بیاورید. حتی شاید لازم باشد برای پوشش نااطمینانی‌هایی که وجود دارد، قیمت کالاها را یک مقدار افزایش دهند.»

این اقتصاددان ادامه داد: «متاسفانه، چون سیاست‌های اقتصادی بانک مرکزی در کشور ما چندان مشخص نیست و نتیجه مذاکرات هم درست است که گمانه‌زنی‌هایی می‌شود ولی بازهم نامشخص است و هر لحظه ممکن است روند معکوس شود و وضعیت بازگردد به شرایطی که ماه قبل داشتیم، هنوز خیلی زود است که شاهد تاثیر این کاهش مقطعی نرخ ارز بر قیمت اقلام و کالاها باشیم.»

ندری در واکنش به اینکه برخی از کارشناسان مطرح می‌کنند که اقتصاد ایران خود را با دلار ۱۰۰ هزار تومانی تطبیق کرده و به همین دلیل قیمت‌ها کاهش پیدا نمی‌کند، گفت: «بازار اطمینان ندارد که کاهش قیمت دلار تداوم دارد یا خیر وگرنه اینطور نیست که اقتصاد خود را با دلار ۱۰۰ هزار تومان تطبیق داده باشد. فعلا بازار باور ندارد که این کاهش نرخ ارز تداوم پیدا می‌کند و از این رو در شرایط نااطمینانی کسی به قیمت‌ها دست نمی‌زند. بانک مرکزی و حاکمیت حتی هیچ چشم‌اندازی نسبت به آینده ارائه نکرده است. در شرایط نااطمینانی کسی به قیمت‌ها دست نمی‌زند، چون نمی‌داند که ریزش نرخ ارز ادامه پیدا می‌کند یا خیر. اگر نرخ ارز به طور مثال به کمتر از ۵۰ هزار تومان کاهش پیدا می‌کند و تثبیت می‌شود، و همچنین بانک مرکزی هم اعلام کند که به فرض تا پایان سال این نرخ را می‌توانم نگه دارم و چنین اطمینانی برای فعالان اقتصادی بوجود بیاید، قیمت کالایشان را تعدیل می‌کنند.»

این استاد دانشگاه ضمن تاکید بر اینکه نرخ تورم قطعا تحت تاثیر قرار خواهد گرفت، افزود: «درست است که نرخ ارز پایین آمده ولی هیچ کس به تداوم آن اطمینان ندارد. حتی اگر مذاکرات هم به نتیجه برسد تا زمینه برای کاهش قابل ملاحظه نرخ ارز فراهم می‌شود، مردم نسبت به سیاست‌های اقتصادی دولت نامطمئن هستند. معلوم نیست دولت چه می‌خواهد بکند و هیچ گفت و گویی میان مسئولان اقتصادی با مردم درباره آینده اقتصاد شکل نگرفته است. شرایط آینده نامشخص است و وقتی شما اطمینانی نسبت به آینده ندارید، در رفتارهای شما هم نمود پیدا می‌کند. اکنون زود است که انتظار داشته باشیم فعالان اقتصادی ثبات مسیر کاهنده نرخ ارز را باور کنند. فعالین اقتصادی این را قبول ندارند و این کاهش را شاید کوتاه‌مدت و مقطعی ارزیابی کنند و در ذهنشان این باشد که قیمت دلار دوباره روی ۱۰۰ هزار تومان می‌رود. به همین دلیل فعلا دست نگه داشته‌اند.»

شما چه نظری دارید؟

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 / 400
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 30
  • نظرات در صف انتشار: 56
  • نظرات غیرقابل انتشار: 5
  • کاربر IR ۱۹:۴۳ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۷
    قیمت ها کم نخواهد شد چون درآمد دولت کم میشود!!
  • قلی DE ۱۹:۴۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۷
    چون همیشه ما خودمون خودمون و تحریم کردیم ،
  • علی IR ۲۰:۰۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۷
    چه زیرآمده که دلارزیربیا همش سرکاریه دلار نمی دانم سال ۶۵قطنامه۵۹۸جنگ ایران عراق دلارکه زیرآمدهمه چنس آمدزیر
  • روسیاهی برای ذغال IR ۲۱:۱۰ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۷
    حالا که نه بهانه مذاکره نکردن با آمریکا در کاره نه بهانه افزایش قیمت دلار . شما که تا حالا گرانی را گردن این دو تا می انداختید ، حالا بازی عوض شد ؟
  • Jgd IR ۲۱:۳۹ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۷
    دلار کاهش یافته پس کالاها هم باید ارزان‌تر شود.
  • آشنا IR ۲۱:۴۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۷
    فقط بلدن‌فردای روزی که دلار بالا میره بکشن رو اجناس و مواد غذایی وقتی هم اعتراض میکنی که ایما خرید قبل بوده هیچ توجهی نمیکنن از ماست که برماست
  • حسین IR ۲۲:۰۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۷
    تا زمانیکه دلار توافقی را پایین نیاورند چیزی ارزان نخواهد شد
  • حبیب IR ۲۲:۲۹ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۷
    متاسفانه فقط زمانیکه دلار بالامیکشه قیمتها پرواز می‌کنه ولی زمانی دلار پایین میاد مسئولین وتجار کور میشن
  • محمد IR ۲۳:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۷
    چون دزدها قوی‌تر از مردم هستند
  • بازنشسته IR ۲۳:۴۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۷
    دلیل این گرانی ها لی سر و صاحب نبود مسعول با غیرت با شهامت با سواد ست
  • غفوری IR ۲۳:۵۲ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۷
    دولت در بالا رفتن دلار دخیل است ولی پائین آمدن دلار دیگر دولت نقشی ندارد به همین علت است که اجناس ارزان نمی شود
  • Amir CA ۲۳:۵۴ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۷
    اگر توافق بشه یه سری دله دزد به فنا خواهند رفت کمی زمان
  • علی IR ۲۳:۵۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۷
    مافیا ودلالان تحریم این بالارو سر مردم اوردند وامیدی به بهبودی اوضاع نیست
  • علی IR ۲۳:۵۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۷
    مافیا ودلالان تحریم این بالارو سر مردم اوردند وامیدی به بهبودی اوضاع نیست
  • صادق پور حسین معلم بازنشسته تبریزی IR ۰۰:۰۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۸
    عامل تمام گرانی ارز و طلا فقط و فقط دولت است.باوحود پایین آمدن دلار در بازار ازاد دولت قیمت ارز مبادله ای بالا می برد.این مشخص دولت تنها به فکر خودش است نه مردم.
  • صادق پور حسین معلم بازنشسته تبریزی IR ۰۰:۰۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۸
    عامل تمام گرانی ارز و طلا فقط و فقط دولت است.باوحود پایین آمدن دلار در بازار ازاد دولت قیمت ارز مبادله ای بالا می برد.این مشخص دولت تنها به فکر خودش است نه مردم.
  • صادق پور حسین معلم بازنشسته تبریزی IR ۰۰:۰۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۸
    عامل تمام گرانی ارز و طلا فقط و فقط دولت است.باوحود پایین آمدن دلار در بازار ازاد دولت قیمت ارز مبادله ای بالا می برد.این مشخص دولت تنها به فکر خودش است نه مردم.
  • شاکی IR ۰۱:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۸
    چون دلال های دزد پارتیشون قویه
  • مرتضی IR ۰۱:۲۶ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۸
    تا زمانی که صاحب زمان ضهور نکنه ، همینه که هست، خدا یا شکرت، که فعلاً گرانتر نشده، 🤗🤲🐥🥰🤣😂
  • مرتضی IR ۰۱:۳۰ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۸
    تا زمانی که صاحب زمان ظهور نکنه همینه که هست، خدا یا شکرت، که گرانتر نشده،🤲🐥🤗🥰🤣😂
  • حمید IR ۰۲:۰۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۸
    ریزش شدید قیمت طلا و سکه و ارز هیچ تاثیری بر قیمت خودرو نهای ایرانی داخلی نداشت قیمت مواد غذایی هم بالا است فقط جان آدم ارزان شده قیمت خودروهای داخلی ایرانی باید نصفه شود
  • عبدالله IR ۰۸:۱۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۸
    چرا نداره..چون کار خود دولته..بابت اختلاف دلار کلی به جیب میزنه..
  • ساعدرها IR ۰۸:۱۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۸
    براهمه این ملت شریف متاسفم براهمهمون دیگه داریم ففط حسرت میخوریم
  • علی IR ۰۹:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۸
    بازی جدید هست .احتمالا دارن دلارها و طلاهای ذخیره مردم رو جمع میکنن .با بورس چه کردن الان دارن با دلار و طلا هم همین کار رو کردن .
  • ا-صادقی IR ۰۹:۳۴ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۸
    آقای کارشناس یک چیزی را احتمالا نمیداند و آن اینکه کشور ما اراده ای برای کاهش نرخ و تورم وجود ندارد. آدم بخواب زده را نمیشه بیدار کرد
  • حسین IR ۱۰:۲۳ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۸
    جالب اینجاس که دلار می‌ره بالا قیمتها هم به ثانیه باش می‌ره بالا ، دلار میاد پایین قیمت نمیاد پایین و دوباره دلار می‌ره بالا قیمت هم باش می‌ره بالا
  • داود IR ۱۵:۲۲ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۸
    چون دولت دلار 28تومنی رو کرد 70تومن
  • یاور IR ۲۱:۰۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۸
    قانونی برای حمایت از مصرف کننده وجود ندارد یا مسئولی متولی اینکار مترسک وار عمل میکند
  • رضا IR ۱۵:۳۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۹
    من که هر چی خوندم نفهمیدم چی میگه این یارو، ارزون نمیشه چون دولت بودجه رو به جیب مردم وصل کرده و با پول مردم داره مملکتو اداره میکنه، خدا لعنتشون کنه آدمای به درد نخور رو
  • حامد IR ۲۳:۱۲ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۰
    اصل گرونیا بعد از عید بود ، درست وقتیکه خواستند با امریکا مذاکره کنند ! اینا بهونه س که میگن گرونی ها مربوط به دلار و تحریماس! حتی یه سری چیزها بعد از پایین اومدن قیمت دلار قیمتش نجومی رفت بالا ! همه هم دیدیم !

پربازدیدترین

پربحث‌ترین

آخرین مطالب

بازرگانی