دکتر محمدرضا سبزعلیپور رئیس مرکز تجارت جهانی ایران در گفت وگو با آرمان ملی درباره چشم انداز آینده از مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا گفت: مذاکرات صورت گرفته تا این لحظه مثبت و دلگرم کننده بوده است، اما هنوز صحبت خاصی بین دو کشور رد و بدل نشده است. درست است که همگان در داخل و خارج از مذاکره ایران و آمریکا صحبت میکنند اما فراموش نکیم که هنوز هیچ مذاکره خاصی بین مقامات دو کشور رد و بدل نشده و فقط دو دیدار در مسقط و رُم انجام شده که در این دو دیدار به جزئیات و شرایط و خواستههای طرفین پرداخته نشده و صرفاً جهت اعتمادسازی و رفع تنش و همچنین تعیین زمان بندی جلسات آینده به گفتوگوهای دوستانه و در عین حال رسمی پرداختهاند. این دو نشست از این لحاظ مثبت و امیدوارکننده بوده که در پایان جلسات طرفین بدون تنش و با احترام و خوشرویی از هم جدا شده و به کشورشان بازگشتهاند و همین که در این جلسات تنش و درگیری خاصی بهوجود نیامده مثبت و مهم ارزیابی شده و تأثیرات روانی دلگرم کنندهای را بر اقتصاد ایران و روحیه مردم دو کشور گذاشته است.
وی افزود: من معتقدم نه تنها ایران و آمریکا بلکه منطقه و حتی جهان به آرامش و رفع تنشها و ارتباط محترمانه کشورها میتوانند با هم همکاری کنند و صد البته دو کشور بیشتر از هر کسی و بیشتر از هر زمان دیگری، در صورت رسیدن به توافقی که منافع ملی ما را تامین کند، امکان همکاریهای بلندمدت فراهم خواهد شد و در صورتی که ایران بخواهد، میتواند وارد این مسیر شود. به عبارت دیگر همکاری توأم با احترام به حق حاکمیت و منافع یکدیگر اهمیت دارد. به همین دلیل به نظر میرسد حداقل ۱۰ الی ۱۵ جلسه دیگر بین مقامات دو کشور انجام خواهد شد که در این جلسات به موضوعات اصلی و خواستهها و شرایط دو طرف پرداخته و در صورت رضایت دو کشور از مذاکرات انجام شده و نتایج بهدست آمده توافق امضاء و لازمالاجرا خواهد شد. البته جلسات آینده پر فراز و نشیب خواهد بود و بعضاً برخی از جلسات با لبخند و برخی جلسات نیز گاهاً با اَخم و عصبانیت به پایان خواهد رسید که هر جلسهای تأثیرات روانی مثبت و منفی خود را بر روحیه مردم و همچنین بر اقتصاد کشور خواهد گذاشت. با این وجود به نظر میرسد این مذاکرات منتج به توافق خواهد شد ولی این توافق زودتر از ۳ الی ۴ ماه آینده منعقد نخواهد شد. پس منتظر امضای توافق در روزهای آینده و یا در کوتاهمدت نباشیم.
سبزعلی پور با اشاره به این که این مذاکرات یک شوک روانی مثبت به اقتصاد ایران وارد کرد، افزود: این شوک، روانی و احساسی است نه منطقی و قابل قبول و ماندگار. این وضعیت و شوک روانی مثبت به اقتصاد ایران تا زمانی که اخبار دیدارها و مذاکرات مثبت و خوشحال کننده باشد، پا برجا و ادامه خواهد داشت اما چون احساسی و روانی است، به محض اینکه خبر منفی و نگران کنندهای از جلسات به بیرون درز کند و یا یکی از دیدارها به اختلاف و قهر و عصبانیت منتج شود به سرعت بازار و مردم واکنش منفی نشان خواهند داد و مجدداً قیمت سکه و طلا و حتی برخی از کالاها با شتاب زیادتری، بیش از پیش افزایش خواهد یافت و روحیه مردم و فعالان اقتصادی را به هم خواهد ریخت.
وی با پیش بینی این که قطعاً توافقی برد- برد بین دو کشور به امضاء خواهد رسید، افزود: دو طرف برعکس زمان برجام برای خود منافع مشترک اقتصادی تعریف خواهند کرد. مقامات ایرانی از تجربه کشورهای دیگری همچون لیبی به خوبی اطلاع دارند و هرگز آن تجربیات را مجدداً تجربه نخواهند کرد. به همین دلیل در حد معقولی آنهم فقط در خصوص بحث هستهای و تولید اورانیوم غنی شده، نگرانیهای طرف مقابل را برطرف و توافقاتی انجام خواهند داد و ایران هرگز با توقف غنیسازی و یا انتقال آن به کشوری ثالث موافقت نخواهد کرد. در مقابل با آزادسازی پولهای بولکه کشورمان موافقت خواهد شد و همچنین با تعلیق تحریمهای نفتی و بانکی و حمل و نقل و... بهطور قطع صادرات نفت ایران بهسرعت افزایش و درآمدهای ارزی کشور بهطور چشمگیری رشد خواهد کرد. اگر توافق برد- برد بین دو کشور منعقد و امضاء شود، بهسرعت جنگ اقتصادی غرب بر علیه ایران پایان خواهد یافت و تحریمهای یکجانبه آمریکا معلق خواهد شد. البته فکر نمیکنم در گام اول تحریمها بهطور کامل رفع شوند. با این وجود همین اقدام و برداشتن موانع اقتصادی، منجربه آغاز روابط تنگاتنگ اقتصادی کشورهای جهان بهویژه کشورهای غربی و آمریکا با ایران خواهد شد.