سرویس خبر: معاون سیاسی و اجتماعی استاندار اصفهان بر اعمال مدیریت یکپارچه بر زاینده رود از سرچشمه تا پایاب تاکید کرد و گفت: در یک مقطع تاریخی و به اشتباه مدیریت یکپارچه از این رودخانه برداشته شد و اکنون شاهد خسارت های آن هستیم.
به گزارش خبرنگار ما در اصفهان، ایوب درویشی در برنامه رادیویی «نقد و نظر» صدای مرکز اصفهان اظهارداشت: زاینده رود یک موجود طبیعی است و با چنین موجودی نمی توان به طور چند مدیریتی و چندگانه برخورد کرد و باید این رودخانه به طور یکپارچه اداره شود.
وی گفت: زاینده رود شاهرگ حیاتی استان اصفهان و حتی فلات مرکزی ایران بوده و زندگی مردم این منطقه به جریان دائمی آب در این رودخانه وابسته است. درویشی ادامه داد: اصفهان در یک منطقه کم آب و کم بارش قرار دارد و طی چند دهه گذشته میزان بارش ها و به تبع آن، آورد زاینده رود هم کاهش یافته است،اما باید منابع و مصارف حوضه آبریز زاینده رود با هم همخوانی داشته باشد.
وی با بیان این که عزم جدی مدیریت استان اصفهان در اجرای مصوبات بالادستی نظیر جلوگیری از برداشت های بی رویه و کنترل بارگذاری های جدید بر حوضه آبریز، تامین منابع آب جدید به حوضه زاینده رود برای جریان پایدار آب در این رود است، افزود: طرح آبرسانی از سد ماندگان از جنوب استان برای تامین آب آشامیدنی مردم اصفهان و همچنین طرح انتقال آب از دریای عمان برای تامین آب بخش صنعت اصفهان با سرمایه گذاری منابع استان در حال اجراست. به گفته درویشی حق آبه، حق کشاورزان است و هیچ کسی آن را انکار نخواهد کرد.
اجرای قانون؛خواسته کشاورزان
همچنین عضو هیات رئیسه اتاق اصناف کشاورزی شهرستان اصفهان با بیان این که خواسته کشاورزان و صنوف حوضه زاینده رود از دولت فقط اجرای قانون است ، اظهار داشت: اگر ۲۰ درصد قوانین وضع شده و مصوبه های شورای عالی آب در رابطه با حوضه آبریز زاینده رود تاکنون اجرا شده بود آب به طور دائم در زاینده رود جاری می شد.
حسین محمدرضایی گفت: طبق مصوبه سیزدهمین جلسه شورای عالی آب، مجموع آورد طبیعی زاینده رود و تونل اول کوهرنگ متعلق به حق آبه دار، سهم آبه بر، محیط زیست زاینده رود و تالاب بین المللی گاوخونی بوده و بر اساس جدول منابع و مصارف وزارت نیرو، حجم آن سالانه یک میلیارد و ۱۰۸ میلیون متر مکعب است اما از این میزان آب فقط حدود ۲ ماه از سال به کشاورزان به عنوان حق آبه داران زاینده رود تخصیص داده می شود و وزارت نیرو بقیه آورد زاینده رود را بدون توجه به مصوبات جلسه شورای عالی آب، تخصیص داده است.
وی ادامه داد: مجموع آبی که دولت از طریق تونل اول و دوم کوهرنگ، چشمه لنگان و خدنگستان به حوضه زاینده رود انتقال داد ۳۸۴ میلیون متر مکعب در سال است اما وزارت نیرو، سالانه یک میلیارد و ۹۷۶ میلیون مترمکعب آب از حوضه آبریز زاینده رود را به طور غیر قانونی به بخش های مختلف تخصیص و در واقع حق آبه کشاورزان به غیر داده شده است.
محمدرضایی افزود: متاسفانه به مردم یزد به دروغ گفته می شود آب انتقالی از زاینده رود فقط برای شرب است، درحالی که بر اساس مصوبه ۱۳ آبان ۱۳۷۹ ، ۷۸ میلیون متر مکعب معادل ۲۵۰۰ لیتر در ثانیه آب برای شرب و صنعت از زاینده رود به یزد انتقال داده شده است؛ مقرر شده بود تا افق ۱۴۰۰ آب از زاینده رود به استان یزد منتقل شود اما همچنان آب از زاینده رود که حق آبه کشاورزان اصفهان است به یزد منتقل می شود.
وی گفت: در ۳ مرداد ۱۳۸۳، ۶۰۰ لیتر بر ثانیه دیگر ،به حجم آب انتقالی از زاینده رود به استان یزد اضافه شد که معادل ۴۵۰ لیتر آن برای مصرف صنعت و ۱۵۰ لیتر دیگر برای شرب است.
محمدرضایی با بیان این که قرار بود پس از افتتاح تونل سوم کوهرنگ، آب زاینده رود به استان یزد تخصیص داده شود، افزود: از سال ۱۳۷۸ آب زاینده رود به یزد منتقل می شود و هنوز تونل سوم به بهره برداری نرسیده است و باید کشاورزان اصفهان از این آب که به یزد منتقل میشود رضایت داشته باشند.
عزم جدی برای بازسازی ایستگاههای پمپاژ آب یزد
خبر دیگر این که ،استاندار یزد با اشاره به بازسازی سریع ایستگاههای پمپاژ آب که در ایام نوروز مورد تعرض قرارگرفت، صبوری و همراهی مردم را عامل مؤثر در تأمین آب بدون تنش و حاشیه دانست.
به گزارش تسنیم ، محمدرضا بابایی تازهترین جزئیات مربوط به بازسازی خط انتقال آب به استان یزد را تشریح کرد و از عزم جدی استان برای بازسازی ایستگاههای پمپاژ آب در کوتاهترین زمان ممکن خبر داد.
وی با ابراز تأسف نسبت به تعرض اخیر به خط انتقال آب شرب استان، گفت: همراهی و نجابت مردم یزد در مواجهه با این اتفاق، نقش مهمی در مدیریت آرام بحران داشت و سبب شد اقدامات لازم برای تأمین آب بهدور از حواشی و تنشهای دروناستانی انجام شود.
استاندار یزد با اشاره به حضور سریع نیروهای عملیاتی شرکتهای آب منطقهای و آبفا در محل حادثه، اظهارداشت: با وجود خسارتهای جدی وارد شده به ایستگاههای شماره ۳ و ۴ پمپاژ، با تمامی توان در تلاشیم مدت زمان پیشبینیشده برای تعمیر که طبق نظر کارشناسان حدود ۲ ماه است، به یک ماه کاهش یابد.
بابایی گفت: با توجه به اعلام اولیه آب منطقهای مبنی بر تاخیر در اتصال مجدد آب، ۲ روز تعطیلی در سطح استان در نظر گرفته شده بود، اما با تسریع عملیات و اتصال زودتر از موعد، این تعطیلی لغو شد.
وی اقدام به بستن آب به روی مردم یک استان را حرکتی ناپسند و مورد نکوهش افکار عمومی دانست و تأکید کرد: متاسفانه برخی برای توجیه این اقدام غیرانسانی، مدعی شدهاند که آب انتقالی یزد در صنعت و کشاورزی مصرف میشود، در حالی که این ادعا کاملاً نادرست است.
وی با بیان این که آب صنایع استان یزد از محل چاههای زیرزمینی و پساب تأمین میشود، تاکید کرد: بارها اعلام کردهایم که آمادهایم هیاتهایی از خبرنگاران، مسئولان و حتی مردم منطقه ورزنه اصفهان برای راستیآزمایی این موضوع به یزد سفر کنند تا از نزدیک روند مصرف آب در استان را بررسی کنند.
استاندار یزد همچنین با حضور در شرکتهای آب منطقهای و آبفای استان و دیدار با مدیرعامل و کارکنان این ۲مجموعه، از تلاشهای شبانه روزی این شرکتها برای اتصال خط انتقال آب شرب استان قدردانی کرد و ادامه داد: مردم استان در این مدت با مشکل قطعی و افت شدید آب روبرو بودند و اذیت شدند اما همت پرسنل ۲شرکت موجب شد که زودتر این مشکل رفع شود و ایستگاه شماره ۴ پریشب وارد مدار شد. بابایی گفت: تعمیر و بازسازی ایستگاه شماره ۳ زمانبر است و احتمالا ۲ماه طول بکشد و امیدواریم هر چه زودتر وارد مدار شود.
بابایی با بیان این که موضوع تعرض به خط انتقالی آب در سطح ملی پیگیری شده است، افزود : برای رفع مشکل کم آبی و تنش آبی استان یزد باید گام اساسی برداشت، زیرا در افق ۱۴۳۰با مشکل روبرو خواهیم شد.
شما چه نظری دارید؟