اطلاعات نوشت: این گروه از سرمایه گذاران و فعالان بخش خصوصی معتقدند که تنظیم گران برای حفظ منافع خویش در ارائه خدمات سنتی حوزه بانک و بیمه برای کسب و کارهای نوین مانع تراشی می کنند.
علی آذری جهرمی وزیر اسبق ارتباطات و فناوری اطلاعات دیروز در جریان رویداد تخصصی بانک و بیمه (فینشورتک) با اشاره به رقابت منفی نهادهای تنظیم گر با کسب و کارهای نوین بانکی و بیمه ای گفت: در اقتصاد رانتی ایران، هرگونه خلاقیت و تلاش برای نوآوری اقتصادی بی معنی است. وقتی بانک ها به ملک فروشی روی آورده اند و یا فروش نفت به شرکت هایی واگذار می شود که معلوم نیست منابع ارزی حاصل از آن را در موعد مقرر بازگرداند یا نه؛ چه نیاز به حمایت از کسب و کارهای نوین؟!
وی گفت: نهاد رگولاتور کسب و کارهای نوین در حوزه بانک و بیمه به شدت خلاقیت های این حوزه را سرکوب می کند. زیرا بانک ها معتقدند اگر منفعتی در این شیوه ارائه خدمات بانکی و بیمه ای وجود دارد، چرا این منفعت عاید خودمان نشود؟ بانک های ما بر این باورند «چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است!»
وی گفت: بدتر اینکه همین رقبای سرکوبگر کسب و کارهای نوین بانکی و بیمه ای، حتی عُرضه کسب درآمد از خدمات نوین این حوزه را ندارند.
آذری جهرمی ادامه داد: به دلیل همین کوته نگری ها ، نیروی ماهر کشور در حال مهاجرت به خارج و سرمایه گذاران دلزده از مشارکت در خلاقیت های اقتصادی هستند.
وزیر اسبق فناوری اطلاعات و ارتباطات با اشاره به نرخ تورم بالا و رکود شدید در اقتصاد ملی که معیشت مردم را دشوار کرده است گفت: در چنین شرایطی، خلاقیت و نوآوری میتوانند به عنوان موتور محرکهای برای توسعه و پیشرفت اقتصاد ملی عمل کنند.
وی گفت: حمایت از استارتاپها و شرکتهای فناوری میتواند به رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال کمک شایانی کند.
وی تاکید کرد که همافزایی میان دولت، شرکتهای فناوری و سرمایهگذاران میتواند فرصتهای جدیدی برای رشد اقتصادی ایجاد کند و چالشهای پیش روی صنایع مختلف را کاهش دهد.
این اظهارات در شرایطی مطرح شد که اکوسیستم فناوری ایران با کمبود نیروی متخصص در حوزههای کلیدی همچون هوش مصنوعی، امنیت سایبری و رایانش ابری مواجه است و بسیاری از فارغالتحصیلان دانشگاهی به دلیل محدودیتهای شغلی و شرایط نامناسب اقتصادی، کشور را ترک میکنند.
خطر عقب ماندگی نظام بانکی
یاسر مرادی عضو هیأتمدیره بانک صادرات هم در تأیید این نظر با هشدار درباره عقبماندگی قوانین بانکی از تحولات بازارهای مالی، بر ضرورت بهروزرسانی فوری مقررات تأکید کرد.
وی با اشاره به پوستاندازی نظام بین المللی بانکی و ورود فناوریهای نوین، هشدار داد که اگر بانکها نتوانند خود را با تغییرات جدید و فناوری های نوین این حوزه هماهنگ کنند، بهطور غیرارادی از بازار حذف خواهند شد.
مرادی همچنین خلأ قانونی در حوزههایی مانند «فینتک« و رمزارز را از چالشهای جدی نظام بانکی ایران دانست و خواستار همکاری گسترده بین نهادهای نظارتی و صنعت بانکداری شد.
مرادی گفت: قابل انکار نیست که سیاستگذاران حوزه پولی و بانکی ما متناسب با رشد بازارهای مالی، قوانین و مقررات این حوزه را بهروز رسانی نکرده اند و اکنون ضابطه و قاعدهای برای استفاده از بسیاری فناوری های نوین نداریم.
به گفته وی این خلأ قانونی میتواند منجر به مشکلاتی برای کسب و کارهای نوین، جوانان صاحب ایده و شرکت های استارتاپی شود.