مرتضی افقه، تحلیلگر مسائل اقتصادی در گفت و گو با «اطلاعات آنلاین» درباره چرایی افزایش چشمگیر نرخ دلار در روزهای اخیر اظهار داشت: مهمترین دلیل نوسانات ارزی را باید در رویدادها و اتفاقات سیاسی و اقتصادی جست و جو کرد. درباره ورود دلار به کانال ۷۰ هزار تومان نیز باید به تحولات منطقه و سقوط حکومت بشار اسد نیز توجه کرد. البته گفتنی است که هر خبری مبنی بر کاهش تنش ها می تواند آرامش را به بازار ارز بازگرداند.
استاد اقتصاد دانشگاه اهواز با انتقاد از سیاست تیم اقتصادی دولت پزشکیان در حذف ارز نیمایی گفت: تصمیم به اجرای برنامه حذف ارز نیمایی در این شرایط نابسامان اقتصادی - که اقشار مختلف را درگیر مشکلات زیادی کرده است- نشان دهنده عدم واقع بینی تیم اقتصادی دولت در نظام تصمیم گیری است. چه کسی است که نداند کنار گذاشتن ارز نیمایی باعث می شود مردم کالاهایی را که گران می خریدند، گران تر بخرند؟ طبعا از این پس، کالاهایی که تاکنون مستقیم یا غیر مستقیم ارز نیمایی دریافت می کردند با سیر صعودی قابل توجه قیمت مواجه خواهند شد. در واقع ارز نیمایی را در حالی حذف کردند که انگار نه انگار جامعه با انبوهی از مشکلات معیشتی روبرو است.
وی در واکنش به ادعایی مبنی بر این که حذف ارز نیمایی سبب تشویق صادرکنندگان برای تزریق ارزهای خود به بازار می شود، یادآور شد: پیش از این هم برخی صادرکنندگان به دلیل تفاوت زیاد نرخ ارز نیمایی و بازار آزاد از ورود ارز خود به کشور جلوگیری می کردند و یا به انحای مختلف به بانک تحویل نمیدادند و به صورت آزاد میفروختند. اما این تصمیم جدید تیم اقتصادی دولت، عرضه ارز به بازار آزاد را بیشتر خواهد کرد.
به گفته وی، رقابت بین نرخ ارز نیمایی یا ارز توافقی و بازار آزاد همچنان تداوم خواهد داشت که نتیجه این روند هم منجر به تداوم مستمر قیمت کالاها یا افزایش تورم خواهد شد.
افقه افزود:نباید به نقش و سهم بانک مرکزی در سامان رسیدن احتمالی ارز بی توجه بود. در واقع تحرکات و تصمیم سازی های بانک مرکزی از جمله توجه به ثبات اقتصادی و ارزی و تلاش برای کنترل رشد نقدینگی می تواند در مهار گرانی ارز سهم داشته باشد.