اطلاعات نوشت: نیاز به سرمایه گذاری کمتر ونپرداختن اجرت ساخت مهمترین مزایا و احتمال خالی فروشی توسط پلتفرم وعدم تملک فیزیکی ، مهمترین معایب معاملات آنلاین طلا است
فضای مجازی واینترنت معاملات سنتی طلا رامانند دیگر جنبه های فعالیت اجتماعی- اقتصادی، به گونه ای متحول کرده که این روزها شمار زیادی از شهروندان ترجیح می دهند به جای مراجعه به بازار سنتی،از طریق پلتفرم های عرضه طلا در فضای مجازی اقدام به خرید یا سرمایه گذاری دراین بخش نمایند.
بااین حال معاملات طلا در فضای مجازی مانند هرکسب وکار دیگری که دربستر اینترنت وفضای آنلاین مستقر است مزایا ومعایبی دارد که افراد باید با آگاهی کامل از این موضوع، به تصمیم گیری برای سرمایه گذاری از این راه اقدام کنند.
اقبال به معاملات آنلاین طلا از آن رو است که روش سنتی سرمایهگذاری در طلای فیزیکی دارای محدودیتهایی مانند پیچیدگیهای خرید، ذخیرهسازی، اطمینان از ایمنی آن و بیمه کردن فلز گرانبها است. اما با پیشرفت تکنولوژی، اقتصاد جایگزینی برای طلای فیزیکی ایجاد کرده است که به آن طلای دیجیتال یا آنلاین میگویند.
خرید آنلاین طلا در واقع یک جایگزین آنلاین برای طلای فیزیکی است. به گونه ای که در هنگام خرید، همان مقدار طلایی است که اگر آن را به صورت آفلاین و فیزیکی خریداری کنید بدون پرداخت اجرت ساخت، به دست خواهید آورد.
بااین حال ، طلای دیجیتال به طور ایمن وبه صورت بیمه شده ذخیره میشود و خریدار همیشه این انعطاف را دارد که هر بخشی از آن را با نرخ بازار بفروشد.
همچنین یکی از مزایایی که خرید طلا به صورت آنلاین را محبوب میکند این است که میتوان سرمایهگذاری روی آن را با قیمت کمتری شروع کرد. از طرفی، نیاز به پرداخت اجرت ساخت نیست و فرد در اصل، بهای واقعی طلا را میپردازد و هر وقت که بخواهد میتواند آن را نقد کرده یا با پرداخت اجرت ساخت، آن را به صورت فیزیکی تحویل بگیرد.
بدین ترتیب ،روند سنتی خرید طلا به آرامی درحال منسوخ شدن است و دارای معایب متعددی است. ازجمله اینکه مقدار سرمایهگذاری مورد نیاز برای خرید زیور آلات، سکه یا شمش طلا معمولا زیاد است.همچنین اطمینان از اعتبار طلای خریداری شده اغلب چالش برانگیز است.ضمن اینکه کیفیت طلا هم متفاوت است؛یعنی طلای مجاز و غیر مجاز در بازار موجود بوده و فروشنده میتواند طلای بیکیفیت را به خریداربدهد و نرخ بالاتری از اوبگیرد ولذا وی را در برابر کلاهبرداری آسیبپذیر کند.
درکناراین، هزینههای اضافی مختلفی مانند هزینه اجرت ساخت وجود دارد؛ به خصوص اینکه شخص در حال خرید زیور آلات باشد.
بااین حال، معاملات آنلاین طلا در فضای مجازی هم خطرات خاص خودش را دارد. یکی از این خطرات کلاهبرداری در بستر اینترنت است. در این روش، ممکن است افرادی در بستر اینترنت به قصد کلاهبرداری خدماتی را ارائه دهند که این موضوع سرمایه گذاران را با خطر مواجه کند.لذا پیشنهاد می شود معاملات طلای آنلاین در پلتفرمهای خرید و فروش آنلاین طلا که دارای اعتبار هستند، انجام شود.
محدودیت زمانی ذخیره سازی هم عیب دیگری دراین خصوص است.درمعاملات آنلاین، معادل طلای دیجیتال پس از خرید در انبارهای امن و بیمه شده نگهداری میشود. با این حال، پلتفرمها یا فروشندگان برای این ذخیرهسازی محدودیت زمانی تعیین میکنندو پس از انقضای مهلت، باید طلا را برداشت یا فروخته شود. این محدودیت میتواند استراتژیهای سرمایهگذاری بلند مدت را مختل کند.
به علاوه ، باید به محدودیت سرمایه گذاری اشاره کرد.سرمایهگذاری در طلای دیجیتال اغلب با سقف بالایی همراه است. اما در حال حاضر، برخی از پلتفرمها حداکثر سقف را برای سرمایهگذاری تعیین کردهاند که این موضوع گزینههای افراد را برای سرمایهگذاری قابل توجه در طلای آنلاین محدود میکند.
سرانجام هم باید به عدم تملک فیزیکی و محدودیت نقدینگی در معاملات وسرمایه گذاری در طلای آنلاین اشاره کرد. به طور طبیعی در مواقع اضطراری، استفاده از طلای فیزیکی از طریق وثیقه یا فروش یکی از مطمئنترین راهها برای حل مشکلات مالی به وجود آمده است. اما با طلای دیجیتال، فرد مستقیماً طلای واقعی را در اختیار ندارد که این امر دسترسی و استفاده از آن در مواقع اضطراری را دشوار میکند.همچنین باید گفت که نقدینگی بازار طلای دیجیتال میتواند نوسان داشته باشد و بر سهولت و سرعت تبدیل آن به طلای فیزیکی یا پول نقد تأثیر بگذارد.
درنهایت و در پاسخ به این پرسش که آیا بازار طلای آنلاین کلاهبرداری است یا خیر، باید گفت این موضوع کاملاً به این که خرید و فروش طلا در چه پلفترمی انجام میشود، بستگی دارد.لذا افراد اگر قصد خرید طلای آنلاین را دارند، باید از پلتفرمهای معتبر خرید و فروش آنلاین طلا استفاده نمایند.
بازار طلای آنلاین در حالی که مزایایی مانند ذخیرهسازی امن و سهولت مبادله را ارائه میدهد، خطراتی هم مانند محدودیتهای نظارتی و نوسانات بازار نیز دارند. لذا عواملی مانند اهداف سرمایه گذاری، تحمل ریسک و تحقیقاتی که در تعیین مناسب بودن طلای آنلاین انجام می شود، بسیار مهم هستند. جستجوی مشاور حرفهای و تنوع بخشیدن به سرمایهگذاریها نیز مهم است. در نهایت،افراد باید قبل از تصمیم گیری در مورد اینکه آیا طلای دیجیتال با نیازهایشان مطابقت دارد یا خیر، باید مزایا و خطرات احتمالی را به دقت ارزیابی کنند.
دراین باره،امین کلاهدوزان، رئیس مرکز تجارت الکترونیک وزارت صنعت، معدن و تجارت می گوید : مهمترین ریسک در فروش طلا، خالیفروشی است؛ یعنی کسبوکارآنلاین پول را از مشتری دریافت میکند ولی طلا در اختیار ندارد، از این رو طبق نامه اخیر بانک مرکزی که مورد حمایت مرکز تتا (توسعه تجارت الکترونیک) هم هست، طلای فروختهشده باید موجود باشد و در بانک ذخیره شود.
وی ادامه می دهد : بنابراین حداقل شرط فعالیت پلتفرم های معاملات آنلاین طلا، ذخیرهسازی فیزیکی طلا در بانک های عامل است. یعنی درگام اول باید طلا در بانک عامل سپرده شود تا ضمانتی برای معاملات آنها باشد.
وی تصریح می کند: البته طرح سند باکس وزارت صنعت به عنوان اولین سکوی هوشمند معاملات فلزات گرانبها عملاً برای جلوگیری از خالی فروشی فلزات گرانبها در فضای مجازی و اعمال نظارت های ثانویه و بیشتر در این بازار رونمایی شده است. اما ظاهرا این سامانه نتوانسته رضایت بانک مرکزی را جلب کند و به همین دلیل بانک مرکزی بر ضرورت ذخیره طلای فروخته شده دربانکها تاکید کرده است.
بررسیها نشان میدهد علاوهبر فعالیت ۹ پلتفرم قانونی موجود در حوزه خرید آنلاین طلای آبشده، ۴ پلتفرم هم در حوزه تعداد فروش آنلاین طلای تزئینی فعالیت میکنند.به علاوه ، ۱۳ صندوق بورسی در حوزه طلا فعال بوده و همچنین درحال حاضر چندین بانک و پلتفرم، وام طلا به مشتریان ارائه میدهند. بااین حال ،کارشناسان معتقدند به لحاظ امنیت، صندوقهای بورسی بالاترین امنیت را در بین روشهای مختلف خرید آنلاین طلا دارند.
درنهایت هم باید گفت خرید و فروش آنلاین طلا نیازمند قانون گذاری شفاف و صریح است و پلتفرمها و شرکتهای فعال در این زمینه باید مجوزهای لازم را اخذ کنند؛ با توجه به گستردگی این پلتفرم ها و افزایش قارچ گونه تبلیغات بعضا اغواکننده در فضای مجازی،ضروری است که بانک مرکزی و وزارت صنعت نظارت خود رابر این بازار افزایش داده و اگر پلتفرمی نا امن است فورا با آن برخورد کنند تا مردم هم متضرر نشوند.