رئیس‌جمهوری در مراسم آیین روز ملی، کتاب، کتابخوانی و کتابدار تأکید کرد: اگر می‌خواهیم اسیر کسی نشویم و دنیای برازنده نسل خود را بسازیم، باید زندگیمان را با کتابخوانی بسازیم تا همدل شویم.

به گزارش ایسنا، مسعود پزشکیان روز پنجشنبه ۲۴آبان ۱۴۰۳با استناد به آیات قرآنی درباره رابطه علم و دانش و دین گفت: حیات انسان به علم و حیات علم به عمل و حیات عمل به اخلاص است. تصور کنید انسان فکر می‌کند که هستی به‌خاطر او خلق شده‌است و این انسان به این خاطر خلق شده که دانایی پیدا کند و آگاهی یابد. انسان باید آگاهی را در بستر زندگی به‌کار بگیرد و کارهایش خالص برای خدا باشد. چنین انسان‌هایی آیا در دنیا و زندگی مشکل پیدا می‌کنند؟ آیا وقتی چنین ذهنیتی داشته باشیم جامعه دچار فقر و گرفتاری می‌شود؟
وی افزود: قرآن را باید بخوانیم، بفهمیم و عمل کنیم. همه دعواها از سر جهل است. هیچ انسان عاقلی در برابر راه درست مقاومت نمی‌کند. خواندن ما را به زبان و نگاه مشترک می‌رساند، به جایی که باهم اختلاف نداشته باشیم. جهل بالاترین ظلم در جامعه است. راحت می‌توان از هر مشکلی خارج شد به شرطی که انسان جهلش را کنار بگذارد. اگر جوانان و حتی مدیرانمان را با خواندن مأنوس کنیم، اختلافات و مشکلات کشور برطرف می‌شود؛. چون نمی‌دانیم کدام راه را باید برویم، دچار اختلاف و مشکل می‌شویم.
رئیس‌جمهوری بر این شعار تأکید کرد که «بخوانیم تا همدل شویم، بخوانیم تا اختلاف نداشته باشیم و دعوا نکنیم» و تصریح کرد: باید بر مبنای کتاب و مستندات عمل کنیم. علم برای اقامه عدالت به وجود آمده‌است. اگر به‌جای خواندن صرف، عمل می‌کردیم، امروز دچار مشکل نبودیم. جایی که می‌دانیم عمل نمی‌کنیم و جایی هم که عمل می‌کنیم به‌صورت جناحی عمل می‌کنیم.
پزشکیان گفت: امروز روز یادآوری این است‌که به همه بگوییم خواندن و یاد گرفتن و دانایی باید همچنان در جامعه گسترش پیدا کند. اگر می‌خواهیم دنیایی بسازیم که برازنده نسل و آینده ما باشد باید به خواندن عادت کنیم و کتاب را همراه و دوست همیشگی خود بدانیم، اما نه صرفا برای خواندن؛ بلکه برای همدل شدن. دعوا از جهل است و باید بفهمیم که باید باهم همدل شویم. اگر این موضوع را باور کنیم هستی طور دیگری می‌شود.
وی ادامه داد: اگر این گونه شویم، می‌توانیم همه چیز را دگرگون کنیم. شما در کتاب و کتابخوانی می‌توانید این فرهنگ را در کشور گسترش دهید. ما هم در دولت هر کاری از دستمان برآید، انجام می‌دهیم. تلاش می‌کنیم با خواندن و دانش و علم و تجربه عمل کنیم. فقط باید در این مسیر صبر کنیم.
همچنین در این مراسم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره بر حضور رئیس‌جمهوری در نخستین ماه‌های خدمت در جمع کتابداران گفت: نخستین آیات قرآن به کتاب اشاره دارد، ادامه آیات نیز در همین زمینه قابل‌توجه است؛ در این آیات در کنار نعمت آفرینش، نعمت دانش مطرح می‌شود و مسیر تمدن‌سازی اسلام را نشان می‌دهد.
سیدعباس صالحی با اشاره به تأکید تمدن نبوی بر توجه به کتاب و کتابخوانی، بیان کرد: این نگاه، جامعه و تمدن نبوی را شکل داد. در طول تاریخ، تمدن‌های بشری پیشران‌هایی داشتند و پیشران تمدن اسلامی، علم بوده‌است. پیشران علم در تمدن اسلامی هم کتابخانه‌ها بودند. مسیر علم در این تمدن، کتاب و کتابخانه‌ها هستند. چشم‌انداز آینده فعالیت‌های فرهنگی از این مسیر و با این نگاه می‌تواند باشد.
وی با اشاره به اینکه انسان دو نوع عمر دارد، توضیح داد: یکی عمر طبیعی و بیولوژیک و دوم عمر علمی. عمر علمی ما باید با عمر طبیعی تقارن داشته باشد. عمر علمی با دو اجبار مواجه می‌شود؛ این عمر موقت و ناپایدار است و دوم اینکه محدود به زمان مدرسه و دانشگاه است؛ اما کتاب و کتابخانه راه فرار از این محدودیت‌ها ست .
وزیر فرهنگ افزود: در این حوزه است که امتداد عمر علمی در طول و عمق پیش می‌آید. کتاب و کتابخوانی در اینجا فرصت می‌سازد.
وی با بررسی نگاه کلان جامعه‌سازی و تمدن‌سازی در حوزه کتاب و کتابخوانی بیان کرد: اگر بخواهیم عمر علمی و طبیعی تقارن داشته باشند،  به کتاب، کتابخوانی و کتابخانه نیاز داریم. ما از جامعه شفاهی سنتی به سوی جامعه شفاهی صوتی رفتیم؛ جامعه شفاهی خطاهای زیادی دارد، لذا در گذر سریع از جامعه سنتی به جامعه صوتی نیاز به کتابخوانی داریم.
صالحی با اشاره به به تصویب سند کتابخوانی در ماه‌های گذشته، ادامه داد: این سند می‌تواند به روند کتابخوانی کمک کند. اضلاع اصلی کتابخوانی مؤلف، ناشر، کتابفروشی، کتابخانه و کتابدار هستند که می‌توانند کتابخوانی را ترویج دهند.
به گفته او، مسائل معیشتی کتابداران جایگاه ویژه‌ای دارد و این مسأله اغراق‌آمیز نیست.
مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور نیز در این آیین متنی را قرائت کرد که در بخشی از آن آمده‌است :
آقای رئیس‌جمهوری و حاضران گرامی، ما امروز شاهد شبکه‌ ۳۸۰۰واحدی کتابخانه‌های عمومی با ۷۵۰۰تلاشگر فرهنگی هستیم؛ شبکه‌ای که در رتبه نخست منطقه قرار دارد و علاوه بر ارائه خدمات پایه‌ کتابخانه‌ای، شصت نوع خدمت ارائه می‌دهد. همچنین  پایگاهی است برای کتاب، کتابخوانی، علم‌اندوزی، گسترش اطلاعات، پر کردن اوقات فراغت، خانه‌ امنی برای مادر و کودک، نوجوان و جوان، محل کاستن فاصله‌ اجتماعی در دسترسی به خدمات برابر و باکیفیت، محیطی پویا و مطمئن برای درمان روح و جسم با کتاب. امروز کتابخانه عمومی بعد از خانه و مدرسه، خانه سوم مردم ایران است. کتابخانه عمومی بدون مرزبندی مخاطبان، «وفاق» را پیش‌فرض داشته است. ما معتقدیم، یکی از راه‌های همدلی اجتماعی، «خواندن» است؛ آنجا که در دل داستان با شخصیت‌ها همذات‌پنداری می‌کنیم.وی افزود: به نمایندگی از همکارانم از محضر رئیس‌جمهوری سه درخواست دارم :
۱- توسعه‌ شبکه‌ کتابخانه‌های سیار، تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام و ایجاد کتابخانه در شهرهای فاقد کتابخانه در دستورکار قرار گیرد.
۲- شرایط خطیر کشور و محدودیت‌های بودجه‌ای دولت را درک می‌کنیم، اما آقای دکتر پزشکیان، همکاران کتابدار من از نظر معیشتی تحت فشار هستند و از رفاهیات و مزایای جاری و مصوب دولت به‌خاطر کمبود منابع مالی محرومند. شخصیت فرهنگی کتابداران از هیاهو به دور است و ارائه خدمت را به این خواسته‌های بحق وابسته نمی‌کند. درخواست دارم، چنانکه در دیگر حوزه‌ها نشان داده‌اید، با یکسان‌سازی و توجه به معشیت، عدالت را در حقشان به‌جای آورید.
۳- ساختار اداری این نهاد عمومی غیردولتی با چند تصمیم دولت و مجلس می‌تواند به بهره‌وری بسیار بیشتری دست یابد. این شبکه و جهادگرانش را، چنانکه هست، بزرگ ببینید و آن را در آزمون‌های وسیع محک بزنید.
گفتنی است در این آیین با یک جلد کلام‌الله و تقدیم کارت عضویت کتابخانه‌های عمومی از رئیس‌جمهوری قدردانی شد. همچنین با حضور رئیس‌جمهوری، از برترین‌های حوزه کتاب، کتابخوانی و کتابداری تقدیر به عمل آمد.
 

شما چه نظری دارید؟

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 / 400
captcha

پربازدیدترین

پربحث‌ترین

آخرین مطالب

بازرگانی