مدیر بازرگانی مرکز مبادله ارز وطلای ایران ویژگی ها و نحوه قیمت  گذاری سامانه ارز توافقی به عنوان اولین سامانه ارزی معاملاتی کشور را تشریح کرد.
به گزارش ایلنا ، علی شهیدی دراین باره اظهار داشت : به منظور فراهم سازی بستری مناسب برای تجار، طرحی با نظر کارشناسان و متخصصان حوزه اقتصاد برنامه ریزی شد تا فرایند جدیدی  برای انجام معاملات ارزی در سامانه‌ آنلاین فراهم شود و صادرکنندگان و واردکنندگان بتوانند ارز خود را در این سامانه با قیمت پیشنهادی مبادله کنند.
وی درباره نحوه کار این سامانه بیان داشت: روش کار تالار ارز توافقی این گونه است که صادر کنندگان برای فروش ارز خود لازم است یک سری از مراحل پیش از معامله را طی کنند؛یعنی وقتی صادراتی انجام و کوتاژی صادر شد، آن کوتاژ وارد سامانه های پیشینی قبل از معامله شده  و مشخص می‌شود که هر فرد چه میزان ارز واقعی دراختیاردارد؛ در واقع  یکی از ویژگی های این سامانه این است که با توجه نوع فرآیند پیش ازمعامله، ریسک معامله برای خریدار و فروشنده صفر خواهد بود.
 مدیر بازرگانی مرکز مبادله ایران ادامه داد: پس از این مراحل و اثبات وجود ارز واقعی، صادر کننده ارز خود را به کارگزاری هایی که بانک مرکزی تعیین می‌کند، می سپارد و بر اساس سیاست‌گذاری بانک مرکزی ،این کارگزاران می‌توانند بانک های عامل باشند.
وی در باره چگونگی کشف نرخ ارز در سامانه ارز توافقی هم گفت: پس از آن که کارگزار موجودیت ارز را تایید کرد، به صادر کننده یا نماینده وی که همان کارگزاری است، اجازه داده می شود تا در سامانه ارز توافقی، ارز خود را به فروش برساند؛ براین اساس صادر کننده ارز را بر اساس نرخ پیشنهادی خودش در سامانه اعلام می‌کند که این نرخ اعلامی به عنوان نرخ پایه در سامانه ثبت خواهد شد. حال واردکنندگان یا خریداران می‌گویند حاضرند این ارز را با فلان قیمت خریداری کنند که این اعلام به معنای تعیین سقف قیمت خرید ارز معین می‌شود و پس از بررسی های لازم، همه سفارش های خرید و سفارش های فروش به هسته معاملاتی مرکز مبادله ایران منتقل می‌شود.
شهیدی با اشاره به اینکه بانک مرکزی دسترسی های لازم را برای رصد جزئیات معاملات دارد، درباره احتمال دخالت این بانک در تعیین نرخ ارز دراین سامانه تصریح کرد: در تالار ارز توافقی نرخ مورد نظر به صورت کاملا توافقی تعیین و خرید و فروش می‌شود و بانک مرکزی در این تالار به هیچ عنوان دخالت نخواهد داشت و نرخ گذاری دستوری وجود ندارد. لازم به ذکر است که تالار ارز توافقی بستری گسترده دارد و ممکن است در آینده تالارهای مختلفی راه اندازی شود اما  سیاست گذاری بانک مرکزی این گونه است که در تالار ارز توافقی هیچ گونه قیمت گذاری دستوری نداشته باشد.وی خاطرنشان کرد: برای اولین بار یک سامانه معاملاتی ارزی در کشور ایجاد شده که قبلا چنین چیزی نبوده است و سامانه هایی همچون نیما، معاملاتی نیستند. پس یکی از ویژگی های این سامانه ارز توافقی این است که در آن جورسازی، معاملات پایاپای و کشف نرخ ارز در بستری کاملا شفاف صورت خواهد گرفت.
مدیر بازرگانی مرکز مبادله ارز وطلای ایران گفت: یکی دیگر از ویژگی های این سامانه ،حذف ریسک معاملاتی برای طرفین معامله است که مانع از خالی فروشی خواهد شد؛ چرا که ریال و ارز ابتدا به دست یک کارگزار خواهد رسید و پس از راستی آزمایی، وارد سامانه شده و تسویه صورت می گیرد؛ لذا ریسک معامله در سامانه ارز توافقی از بین خواهد رفت.
وی به  مالکیت ارزها در این سامانه اشاره کرد و افزود: پیش از  این، صراف ها یا برخی بانک‌های عامل، با خرید ارزها از فروشندگان، مالک آن می‌شدند؛ اما در سامانه تالار ارز توافقی، مالکیت ارز به این واسطه ها منتقل نخواهد شد و  بانک‌ها به عنوان کارگزار بین خریدار و فروشنده ایفای نقش خواهند کرد .
شهیدی کاهش زمان جابجایی ارز را یکی دیگر از نکات برجسته تالار ارز توافقی عنوان و بیان کرد : سامانه ارز توافقی طوری طراحی شده که اگر کارگزاری ها در انتقال ارز تاخیر داشته باشند، معاملات آنها محدود خواهد شد؛ از این رو، کارگزاران برای اینکه دچارچنین  محدودیت هایی نشوند  تلاش خواهند کرد تا در کمترین زمان ممکن جابجایی ارز را بین خریدار و فروشنده انجام دهند.
وی درباره راهکار رفع ارز چند نرخی‌ خاطر نشان کرد: سامانه تالار ارز توافقی بستری برای صادرکنندگان و واردکنندگان است که بتوانند ارز خود را با قیمت پیشنهادی خرید و فروش کنند و محدودیتی برای تعیین کف قیمت هم مشخص نشده است ؛هرچند بستر سامانه هم برای چند نرخی بودن و هم برای تک‌نرخی بودن آماده است؛ اما اینکه آیا در بستر این سامانه سیاست تک نرخی یا چند نرخی ارز اجرا می‌شود، بستگی به سیاست گذاری های  کلان بانک مرکزی و دولت خواهد داشت.
مدیر بازرگانی مرکز مبادله ارز وطلای ایران ادامه داد: حالت بهینه این است که بازار ارز توافقی یک بازار جامع باشد و تمامی اصناف در یک بازار واحد به خرید و فروش ارز خود اقدام و دسته بندی صنوف در این سامانه وجود نداشته باشد.

شما چه نظری دارید؟

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 / 400
captcha

پربازدیدترین

پربحث‌ترین

آخرین مطالب

بازرگانی