بااینکه شرایط اقتصادی عموم مردم وبخصوص اقشارفرودست اصلا تعریفی ندارد، قیمت کالاها وخدمات رو به افزایش است وفشارخردکننده هزینه ها بر دوش خانوارها سنگینی کرده واستانداردهای زندگی ودسترسی به امکانات غذایی، مسکن، بهداشت ودرمان وغیره درحال کاهش است، بااین حال یکی از آخرین نظرسنجی های انجام شده نشان ازافزایش امید مردم به بهبود شرایط اقتصادی به واسطه تغییرات سیاسی صورت گرفته در کشور،حکایت دارد.
براین اساس ، گزارش مرکز پژوهشهای مجلس از شاخص فصلی اعتماد مصرفکننده در همه گروههای درآمدی(خیلیکم، کم، متوسط و بالا) نشان میدهد خوشبینی به شرایط اقتصاد کلان در فصل تابستان امسال نسبت به بهار افزایش داشته است.
شاخص اعتماد مصرف کننده، یک شاخص اقتصادی است که میزان خوشبینی مصرفکنندگان نسبت به وضعیت کلی اقتصاد و وضعیت مالی شخصی آنها را اندازه گیری می کند.
اعتماد بیشتر مصرف کننده، نشان دهنده رشد اقتصادی و منعکس کننده مصرف بالاتر بوده؛ درحالی که اعتماد پایین مصرفکننده، نشاندهنده کند شدن رشد اقتصادی و کاهش احتمالی هزینههای مصرف کنندگان است. شاخص مذکور، که میانگینی از شاخص وضعیت فعلی اقتصادی و شاخص انتظارات مصرف کننده است ،براساس نظرسنجی از مصرف کنندگان به دست می آید.
شاخص اعتماد مصرف کننده، اطلاعات دقیقی در مورد دیدگاه مصرف کنندگان با توجه به وضعیت کلی اقتصاد و وضعیت مالی خانوار آنها ارائه میدهد. درواقع این شاخص از طریق ارائه اطلاعات مورد نیاز به تصمیم گیرندگان و پیش بینی کنندگان اقتصادی در مورد شرایط اقتصادی حال و آینده و درنتیجه تعیین سیاست های عمومی و همچنین تصمیم گیریهای تجاری نقش مهمی ایفا می کند. درنهایت نیز یکی از شاخص های کلیدی در نظر گرفته شده و توسط نهادهای مختلفی در بسیاری از کشورها به طور گسترده پیگیری و نظارت می شود.
براساس این گزارش ، شاخص اعتماد مصرف کننده در فصل تابستان، 4/142 واحد برآورد شده که در مقایسه با فصل شاخص اعتماد مصرف کننده درفصل بهار، 7/114 ،افزایش یافته است. این موضوع افزایش خوشبینی مصرف کنندگان نسبت به شرایط اقتصاد کلان کشور را نشان می دهد.
این شاخص در فصل تابستان امسال برای گروههای درآمدی «خیلیکم، کم، متوسط و بالا» به ترتیب ۱۲۴، ۱۴۳، ۱۴۸ و ۱۴۱ واحد بوده، این درحالی است که این شاخص در بهار امسال، برای گروههای درآمدی «خیلیکم، کم، متوسط و بالا» به ترتیب ۱۰۲، ۱۰۷، ۱۰۸، و ۱۳۴ واحد بوده است.
همچنین، این خوشبینی در گروههای درآمدی «متوسط» بیش از سایر گروهها بوده است.
گزارش این مرکز نشان میدهد، امیدواری به شرایط اقتصاد کلان در تابستان امسال نسبت به مدت مشابه پارسال در تمامی گروههای درآمدی به جز گروه درآمدی «متوسط» نیز روند رو به رشدی داشته است.
خوشبینی تحصیلکرده ها
بررسی شاخص اعتماد مصرفکننده در گروههای تحصیلی حاکی از آن است که خوشبینی به شرایط اقتصاد کلان در فصل تابستان در مقایسه با فصل بهار افزایش داشته است.
این خوشبینی در همه گروههای تحصیلی(کارشناسی ارشد و دکتری، فوق دیپلم و کارشناسی، دیپلم و پیشدانشگاهی و زیر دیپلم) در فصل تابستان امسال به ترتیب (۱۴۴، ۱۸۲، ۱۲۷ و ۱۳۲) واحد بوده است.
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس حاکی از آن است که امیدواری در افراد با مدرک تحصیلی «فوق دیپلم و کارشناسی» با (۱۸۲) واحد بیش از گروه های دیگر بوده است.
در عین حال، این خوشبینی در مقایسه با تابستان سال گذشته تنها در افراد با مدرک تحصیلی «دیپلم و پیش دانشگاهی» کاهش داشته است.
گروههای سنی
بررسی این شاخص در گروههای سنی مختلف نشان میدهد، خوشبینی گروههای سنی ۳۶ تا ۶۰ سال به شرایط اقتصادی با 167 واحد در فصل تابستان امسال بیش از گروههای سنی دیگر بوده است.
همچنین، دادههای آماری حاکی از آن است که این خوشبینی در فصل تابستان امسال نسبت به فصل بهار در گروههای سنی ۱۸ تا ۲۵ و ۳۶ تا ۶۰ سال افزایش داشته است. این خوشبینی در مقایسه با تابستان سال گذشته به جز گروه سنی ۶۱ سال به بالا افزایش داشته است.
گروههای شغلی
خوشبینی به شرایط اقتصادی در تابستان امسال نسبت به فصل بهار در همه گروههای شغلی نیز افزایش داشته است. به این ترتیب، این خوشبینی در شاغلان بخش خصوصی و تعاونی بیش از سایر گروهها و برای افراد بازنشسته کمتر بوده است.
بر این اساس، خوشبینی درباره شرایط اقتصاد کلان در فصل تابستان امسال در گروههای شاغلان بخشهای «خصوصی و تعاونی، دولتی و عمومی، بازنشسته و خانهدار» به ترتیب ۱۵۶، ۱۵۲، ۱۱۱و ۱۵۴واحد بوده است.
جنسیت
بررسی شاخص اعتماد مصرف کننده نشان میدهد؛ خوشبینی به شرایط اقتصادی در فصل تابستان امسال نسبت به فصل بهار در گروه مردها و خانم ها نیز افزایش داشته، اما خوشبینی مردها بیشتر بوده است.
افزون بر این، بررسی شاخص اعتماد مصرفکننده نشان میدهد، خوشبینی درباره شرایط اقتصادی در فصل تابستان نسبت به فصل بهار افزایش یافته اما این خوش بینی در گروه افراد مجرد بیشتر بوده است.
همچنین گزارش مرکز پژوهشهای مجلس از شاخص انتظارات مصرفکننده از میانگین شاخصهای وضعیت کلی اقتصاد، بیکاری و قدرت خرید در آینده نشان میدهد شاخص وضعیت کلی اقتصاد در گذشته در فصل تابستان ۱۱۵ واحد بوده که در مقایسه با فصل بهار ۱۲۰ واحد کاهش یافته است.
براساس این گزارش، این شاخص در زمستان ۱۴۰۱ به میزان قابل توجهی کاهش یافته اما از بهار ۱۴۰۲ روند صعودی چشمگیری داشته است، با این وجود از زمستان سال ۱۴۰۲ روند کاهشی داشته است.
در عین حال، شاخص وضعیت کلی اقتصاد در آینده نیز در فصل تابستان۱۵۳ واحد بوده که در مقایسه با فصل بهار که ۹۰ واحد بوده به میزان قابل توجهی افزایش داشته است.
دادههای آماری گزارش مرکز پژوهشهای مجلس نشان میدهد؛ روند صعودی این شاخص منعکسکننده خوشبینی بیشتر نسبت به شرایط کلی اقتصاد در آینده است. همچنین، مقایسه روند آن با شاخص وضعیت کلی اقتصاد در گذشته نشان میدهد اطمینان به آینده بیشتر از شرایط فعلی است.
براین اساس ،شاخص وضعیت بیکاری آینده در فصل تابستان۱۴۵ واحد بوده که در مقایسه با فصل بهار که ۱۱۱ واحد بوده، رشد داشته است.
در عین حال، شاخص قدرت خرید آینده نیز در فصل تابستان۱۶۲ واحد بوده که نسبت به فصل بهار۱۰۲ واحد افزایش داشته است.
بر اساس نتایج نظرسنجی مرکز پژوهشهای مجلس، افزایش خوشبینی نسبت به وضعیت اقتصاد ناشی از تحولات سیاسی و روی کار آمدن دولت جدید و انتظار افراد درباره تحقق وعدههای انتخاباتی است.
بدین ترتیب مردم منتظرند تا شاهد تحقق وعدههای اقتصادی دولت چهاردهم باشند. هرچند افزایش تنش ها درخاورمیانه، روی کار آمدن دونالد ترامپ درآمریکا، سنگ اندازی تندروهای داخلی وکسانی که از تداوم تحریم ها ورانت ناشی از آن سود می برند،راهی دشوار وپرسنگلاخ برای اصلاح اقتصادی پیش روی دولت چهاردهم قرارداده، اما سرمایه خوشبینی واعتماد مردم به دولت مستقر که مقداری از آن درگزارش اخیر مرکز پژوهش های مجلس منعکس شده،امتیازی بزرگ است که دولتمردان باید از آن برای حمایت سازی از اصلاحات درنظرگرفته شده بهره برده وسنگ اندازی های منفعت طلبان وزیاده خواهان رانتی دراین مسیررا بی اثر سازند.
شما چه نظری دارید؟