جعفر قناد باشی، کارشناس حوزه آفریقا در گفتگو با «اطلاعات آنلاین» با تااکید بر این که «نباید نسبت به ظرفیتهای آفریقا بی تفاوت باشیم» اظهار داشت: باید در شرایط تحریم از همه فرصتهای موجود به بهترین شکل ممکن بهره ببریم. طبعا تقویت روابط سیاسی_ اقتصای با کشورهای آفریقایی یکی از راهکارهای عبور از تحریم ها خواهد بود.
وی با ابراز تاسف از این که درباره این قاره در ایران اطلاع رسانی دقیقی صورت نگرفته است، گفت: تصور عمومی بر این است که آفریقا منطقهای خشک و بیابانی است و ساکنان این قاره از ابتداییترین ملزومات زندگی هم محروم هستند. اما این قضاوت ناصحیح از آفریقا در حالی است که کشورهای این قاره به قدری از پتانسیل بالایی برخوردار هستند که همه قدرتهای بزرگ و صنعتی و حتی نیمه صنعتی برای ورود به این قاره و افزایش سهام خود در بازارهای این قاره، یک رقابت فشرده ای دارند و حتی نیمی از هزار و ۱۰۰ میلیارد دلار حجم مبادلات جهان با کشورهای آفریقایی انجام میشود.
قناد باشی همچنین تلاش های دولت شهید رییسی برای برقراری تعامل با کشورهای آفریقایی را یادآور شد و افزود: دولت پزشکیان هم باید ادامه این مسیر را با تدبیر بیشتری در دستور کار خود قرار بدهد. متاسفانه در حالی که به تعامل با کشورهای دیگر احتیاج مبرمی داریم، از اول انقلاب در خصوص رابطه با کشورهای آفریقایی به امور سیاسی و فرهنگی بسنده کرده و قدمی در راستای شراکت اقتصادی_تجاری برنداشته ایم.
وی با اشاره به این که «شناخت ظرفیتهای آفریقا لازم است» تصریح کرد: متأسفانه هم تجار ایرانی نمیدانند آفریقا از چه پتانسیل اقتصادی برخوردار است و هم آفریقاییها فضای اقتصادی ایران را نمیشناسند. در این حالت فرصت تعامل از دو طرف سلب شده است. بنابراین لازم است دولت در این باره به طور جدی برنامه ریزی کند و شرایط برای برقراری روابط دوجانبه سیاسی_تجاری بین ایران و آفریقا مهیا شود تا هر دو طرف در شرایطی که مشکلات زیادی با نظام بین الملل دارند و به همین دلیل در بازار جهانی اقتصاد حضور جدی ئدارند، بتوانند از این همکاری جدید منفعت برده و حتی المقدور کاستیهای مالی خود را برطرف کنند.
قناد باشی با تاکید بر این نکته که تحریم ها نباید سیاست خارجی ایران را قفل کند، اظهار داشت: واقعیت ملموس سیاست خارجی جمهوری اسلامی این است که اختلافهای استراتژیک بسیار جدی با غرب داریم و به همین دلیل، احتمال تفاهم با نظام حاکم بر غرب خیلی پایین است؛ بنابراین برای ما چارهای جز این نمیماند که تلاشهای خود را برای همکاری با کشورهای همسایه به کار بگیریم تا از این طریق بتوانیم موانع موجود را یکی پس از دیگری از پیش رو برداریم.
به گفته وی اقتصاد ایران طی سال های اخیر با نوعی شلختگی مواجه شده است.باید برای اصلاح این وضعیت تلاش کرد.