عصر ایران نوشت: رویترز در گزارشی به نقل از ۳ مقام ارشد ایرانی که نامی از آنها نیاورده، مدعی شده تنها یک توافق آتشبس در غزه که ناشی از مذاکرات مورد انتظار در این هفته باشد، ایران را از انتقامجویی مستقیم علیه اسرائیل برای ترور اسماعیل هنیه، رهبر حماس در خاک خود باز میدارد.
رویترز در ادامه نوشت: ایران متعهد شده است که به ترور هنیه که در اواخر ماه گذشته در جریان سفرش به تهران رخ داد و اسرائیل را مقصر آن دانست، پاسخ جدی خواهد داد. اسرائیل دخالت خود را در این ترور تایید یا رد نکرده است. نیروی دریایی ایالات متحده کشتی های جنگی و یک زیردریایی را برای تقویت دفاع از اسرائیل در خاورمیانه مستقر کرده است.
بر اساس این گزارش: یکی از مقامات ارشد امنیتی ایران گفت که ایران به همراه متحدانی مانند حزب الله، اگر مذاکرات غزه شکست بخورد یا تصور کند که اسرائیل مذاکرات را به تعویق می اندازد، حمله مستقیم را انجام خواهد داد. این منابع نگفتند که ایران تا چه زمانی اجازه می دهد تا مذاکرات پیش از پاسخگویی مستقیم نظامی ایران به اسرائیل، به پیش برود.
به گفته این منابع که نخواسته اند نامشان فاش شود، با افزایش خطر یک جنگ گسترده تر در خاورمیانه پس از ترور هنیه و "فواد شکر" فرمانده ارشد حزب الله، ایران در روزهای اخیر درگیر گفت و گو با کشورهای غربی و ایالات متحده در مورد راه های تنظیم انتقام بوده است.
روز سهشنبه (دیروز) سفیر آمریکا در ترکیه تایید کرد که واشنگتن از متحدان خود میخواهد تا ایران را برای کاهش تنش متقاعد کنند.
نمایندگی ایران در سازمان ملل روز جمعه در بیانیه ای اعلام کرد: امیدواریم پاسخ ما به موقع و به گونه ای اجرا شود که به آتش بس احتمالی آسیبی وارد نشود. نمایندگی ایران در نیویورک هرگونه ارتباط بین پاسخ ایران و گفتگوهای آتش بس را رد کرده و تاکید کرده مذاکرات آتش بس غزه ارتباطی به پاسخ ایران به اسرائیل ندارد.
وزارت امور خارجه ایران روز سهشنبه اعلام کرد که درخواستها برای اعمال خویشتنداری ایران "در تضاد با اصول حقوق بینالملل" است.
جان کربی، سخنگوی کاخ سفید روز دوشنبه به خبرنگاران گفت: "این هفته ممکن است اتفاقی توسط ایران و نیروهای نیابتیاش بیفتد... این ارزیابی ایالات متحده و همچنین ارزیابی اسرائیل است."
او افزود: "اگر اتفاقی در این هفته بیفتد، زمانبندی آن مطمئنا میتواند بر مذاکراتی که میخواهیم در روز پنجشنبه انجام دهیم، تاثیر بگذارد."
در آخر هفته، حماس در مورد ادامه مذاکرات ابراز تردید کرد. اسرائیل و حماس در ماههای اخیر چندین دور مذاکرات را بدون توافق بر سر آتشبس نهایی انجام دادهاند.
در اسرائیل، بسیاری از ناظران بر این باورند که پس از اینکه رهبر جمهوری اسلامی ایران گفت ایران اسرائیل را بهخاطر حمله به تهران "بهشدت مجازات" خواهد کرد، پاسخ ایران قریبالوقوع است.
"یوآو گالانت" وزیر دفاع اسرائیل در جریان بازدید از یک پایگاه اطلاعاتی در شمال اسرائیل گفت: "ما از نزدیک آنچه را که در بیروت و تهران اتفاق میافتد، دنبال میکنیم و برای خنثی کردن هرگونه تهدید (احتمالی) و در عین حال آماده کردن گزینههای تهاجمی مختلف کار میکنیم."
وی افزود:" ما مصمم هستیم که ماموریت خود را انجام دهیم - باید اطمینان حاصل کنیم که ساکنان (شمال اسرائیل) به خانه هایشان بازگردند، پس از اینکه اطمینان حاصل کنیم که حزب الله از شمال تا پشت رودخانه لیتانی عقب نشینی می کند."
مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری نسبتا میانه رو جدید ایران، از زمان روی کار آمدن در ماه گذشته، بارها بر موضع ضد اسرائیلی ایران و حمایت آن از جنبش های مقاومت در سراسر منطقه تاکید کرده است.
"مایر لیتوک" محقق ارشد مرکز ائتلاف مطالعات ایرانی دانشگاه تل آویو، گفت:" ایرانیها هرگز استراتژی و سیاستهای خود را تابع نیازهای نیروهای نیابتی یا تحتتاثیر آن قرار نداده اند. حمله محتمل و تقریبا اجتنابناپذیر است، اما من مقیاس و زمان آن را نمیدانم."
سعید لیلاز، تحلیلگر مقیم ایران، گفت که رهبران جمهوری اسلامی ایران اکنون مشتاق هستند تا برای آتش بس در غزه تلاش کنند، "برای به دست آوردن انگیزه، اجتناب از یک جنگ همه جانبه و تقویت موقعیت خود در منطقه."
لیلاز گفت که ایران قبلا در روند صلح غزه شرکت نکرده بود اما اکنون آماده است تا "نقش کلیدی" در این روند ایفا کند.
دو تن از منابع ایرانی گفتند که ایران در حال بررسی اعزام نماینده ای به مذاکرات آتش بس است. با این حال، آنها گفتند که این نماینده مستقیما در جلسات شرکت نخواهد کرد، اما در گفتگوهای پشت پرده "برای حفظ خط ارتباط دیپلماتیک" با ایالات متحده در حین ادامه مذاکرات شرکت خواهد کرد.
نمایندگی ایران در سازمان ملل در نیویورک به رویترز گفته است که تهران نماینده ای در حاشیه مذاکرات آتش بس نخواهد داشت.
دو منبع ارشد نزدیک به حزبالله لبنان نیز گفتند که تهران به مذاکرات فرصت میدهد اما از قصد خود برای انتقام دست نمیکشد.