شیما فتح نجات خبرنگار اطلاعات نوشت: حوزه بهداشت و درمان کرمان مثل خیلی از نقاط کشورمان طی سالیان گذشته مسیر پرفراز و نشیبی را برای رسیدن به وضع مطلوب ارائه خدمات به مردم طی کرده است، مسیری که باوجود همه نقاط قوت موجود و ظرفیتهایی که میتواند به صنعت گردشگری سلامت هم کمک کند، هنوز با استانداردهای جهانی فاصله دارد و از خلاءهای گوناگونی رنج میبرد .
دکتر فرزین کی نیا رئیس بیمارستان دولتی پیامبر اعظم (ص) و متخصص طب اورژانس در گفتگو با خبرنگار ما درباره کمبود پزشک، میگوید: این بیمارستان در زمینه پزشکان متخصص جراحی مغز و اعصاب، رادیولوژی، بیهوشی و فوق تخصص نوزادان کمبود دارد که بارها در این باره با دانشگاه علوم پزشکی کرمان مکاتبه شده است.
وی درباره تعرفه پایین ویزیت پزشکان و نقش آن در جبران کمبودها، تاکید میکند: تعرفه بیمارستان پیامبر اعظم (ص) مانند سایر مراکز ملکی سازمان برای بیمه شدگان تامین اجتماعی که عمده مراجعان را شامل میشود، تعرفه دولتی و برای بیماران غیر تامین اجتماعی تعرفه عمومی غیر دولتی است. پایین بودن تعرفه خدمات یکی از عوامل کم بودن جاذبه فعالیت کادر پزشکی است که با تغییر دستورالعمل پرکیس تلاش شده است این موضوع تا حدی مدیریت شود. اما به هرحال فاصله دریافتی، مابه ازای یک خدمت مشخص در مراکز ملکی سازمان با بخش خصوصی فاصله قابل توجهی دارد که با توجه به مفاد اسناد بالادستی نظام سلامت میباید نظام چند تعرفه ای به تعرفه یکسان خدمات تغییر یابد تا مشکل به طور ریشه ای حل شود.
کی نیا درباره وسایل و تجهیزات درمانی بیمارستان پیامبر اعظم (ص) به ویژه دستگاه سی تی اسکن، میگوید: دستگاه سی تی اسکن بیمارستان زیمنس و با کیفیت بالا است که به دنبال افزایش بیسابقه انجام سیتیاسکن در دوره شیوع کرونا دچار مشکلاتی شد و به طور مقطعی در مدت کوتاهی غیر فعال شد که با پیگیری مسئولان بیمارستان و مدیریت درمان تامین اجتماعی استان کرمان تعویض قطعات اصلی انجام شد و اکنون فعال است و مشکلی ندارد.
کمبودهای دارویی از دیگر موضوعاتی است که این متخصص طب اورژانس به آن اشاره و تاکید میکند: کمبودهای کشوری برخی از داروها در برخی اوقات سبب مشکلاتی شده است اما با برنامهریزیهای انجام شده و خریدهای راهبردی دارو و تجهیزات پزشکی ذخیره دارویی برای 6 ماه آینده پیشبینی شده است تا مشکلات این حوزه به حداقل برسد.
گلایه بیماران از صفهای طولانی نوبت دهی
کی نیا درباره گلایه مراجعان به بیمارستان از صف های طولانی نوبت دهی و همچنین ویزیت بالا، توضیح میدهد: این نکته که بخش عمده بیمه شدگان در استان کرمان بیمه شده تامین اجتماعی هستند و اقدامات درمانی آنان در بیمارستان پیامبر اعظم(ص) رایگان انجام میشود، همچنین کیفیت مطلوب خدمات درمانی این مرکز منجر به اقبال فراوان بیماران به دریافت خدمت از بیمارستان پیامبر اعظم میشود.
از دیگر سو افزایش سرسام آور هزینههای درمانی در بخش خصوصی، منجر به افزایش آمار مراجعان به این مرکز شده است. تعداد بالای مراجعان به بیمارستان پیامبر اعظم(ص) در برابر محدودیت شمار پزشکان، محدودیتهای بستری و محدودیت خدمات ارائه شده منجر به ایجاد صف برای دریافت خدمت در بخشهای سرپایی و بستری شده و سعی شده است که با توسعه بخشهای بستری و برنامهریزی برای ساخت پلی کلینیک جدید، افزایش تعداد پزشکان در پلی کلینیک، افزایش تعداد تختها و همچنین ایجاد طرح حفاظت مالی و حذف فرانشیز پرداختی بیمارانی که از این مرکز به سایر بیمارستانهای دانشگاهی ارجاع میشوند، زمینه افزایش خدمات رسانی و ایجاد رضایتمندی در مراجعان فراهم شود.
گفتگو با بیماران
قاسمی یکی از مراجعان میگوید : چندی قبل برای جراحی همسرم به بیمارستانهای دولتی و از جمله پیامبر اعظم (ص) مراجعه داشتیم که رسیدگی پرستاران و دیگر پرسنل بیمارستان بسیار خوب بود و خدمات کافی و موثری دریافت کردیم.
خانم اکبری هم از کمبود متخصص گوارش در کرمان گلایه دارد و تاکید می کند : برای یک جراحی ساده باید به استان های دیگر مراجعه کنیم و کمبود پزشک مشکلات بسیار زیادی پیش پای بیماران گذاشته است.
منصوریان مراجعه کننده دیگری است که به خبرنگار ما میگوید : در بیمارستان ها و مراکز درمانی نیروها بسیاراندک و با تجربیات پایین مشغول به کارند و نارضایتی آنان از شرایط خود سبب بروز بی مسولیتی هایی شده که گریبان بیماران را گرفته است.وی از اخذ زیرمیزی دلاری توسط یک پزشک هم بسیار گلایه مند است.
محمدیان یکی دیگر از مراجعان مراکز درمانی کرمان می گوید : در کرمان هزینه های زیر میزی پزشکان نابه جا و بالاست علاوه بر این که دستمزد پزشک را به بیمارستان میپردازیم به خود پزشک هم باید جداگانه مبلغی را پرداخت کنیم. اما در استان های دیگراینگونه نیست و دربسیاری از موارد برای بیماری ها و جراحی به استان های همجوار به ویژه یزد مراجعه می کنیم.وی تاکید می کند: برای یک سونوگرافی به پزشکان متعددی مراجعه داشته ام. جای سئوال دارد که چرا در کرمان چندین تعرفه برای سونوگرافی یک عضو بدن وجود دارد و از سویی هر پزشک تعرفه مخصوص خود را دارد .