بهناز عسکری خبرنگار اطلاعات نوشت: حسین سبزواری فرماندار اردکان درباره آلودگی هوای این شهرستان درگفتگو با « اطلاعات» می گوید: معضلی که اکنون ساکنان اردکان با آن مواجهند، آلودگی هواست که رفع آن، مطالبه جدی مردم است.آلودگی هوا طی سالهای سال پدید آمده است و بخش عمدهای از دلایل آن صنعتی شدن این شهرستان است، در واقع نه فقط صنعت به تنهایی، بلکه هر آنچه که مربوط به صنعت است هم به آلودگی هوا کمک میکند. به عنوان مثال مینیبوس سرویس های کارکنان کارخانهها هم آلودگی تولید میکند و همچنین روزی قریب به ٢هزار دستگاه کامیون در شهرستان اردکان بارگیری میشود که آلایندگی دارند، از سویی دیگر ماشین آلات صنعتی هم آلایندگی ایجاد میکنند.
پیامدهای صنعتی شدن اردکان
سبزواری ادامه می دهد: اردکان به یک شهر صنعتی بدل شده است و همه متأثر از آلودگی هوای آن هستیم، اما سؤال این است که باید چه کنیم تا آلودگی هوا رفع شود؟ که بخشی از راهکارهای آن در شهرستان، بخشی در استان و بخشی هم در حوزه کشوری است.
فرماندار اردکان درباره اقدامات انجام شده برای کاهش آلودگی هوا در شهرستان اردکان اظهار داشت: برای نخستین بار کارگروه مشورتی محیط زیست را در شهرستان اردکان تشکیل دادیم که متشکل از متخصصان دانشگاهی در حوزههای آلودگی هوا، آب، محیط زیست و حیات وحش است، پنجشنبه هر هفته هم اعضای کارگروه جلسه دارند و موضوعات زیست محیطی را رصد و درباره آنها شور میکنند و تصمیماتی اخذ میشود.
سبزواری یک از تصمیم های اتخاذ شده کارگروه زیست محیطی اردکان را احصای سنگ شکنها در این شهرستان اعلام می کند و می گوید: افزون بر ۶٠ سنگ شکن در حوزه صنعت و معدن در این منطقه فعالیت دارند که به وجود آورنده آلودگی هواست و نخستین تصمیم مسقف شدن سنگ شکنها و استفاده از ساکشن با هدف کاهش آن است.
صدور مجوز فعالیت 2 هزار واحد صنعتی
سبزواری در مورد فعالیتهای صنعتی در اردکان می گوید: از طرف استان یزد در دشت یزد ـ اردکان 3 هزار واحد صنعتی درخواست مجوز فعالیت داشتند که به ٢هزار واحد آنها مجوز داده شده است، یعنی یک هزار واحد کاهش صدور مجوز داشتهایم .
فرماندار اردکان درباره اقداماتی که دراین شهرستان انجام شده است، تاکید می کند: ما مواردی را طی 2 سال گذشته با تمامی افرادی که سرمایه گذارند و به ما مراجعه کردهاند، در میان گذاشتهایم، ابتدا به آنها گفتهایم اگر تمایل به سرمایهگذاری دارند، باید صنعت آنها، هایتک باشد، یعنی با کمترین نیروی انسانی، کمترین آلودگی و کمترین میزان آب خواهی را داشته باشد.
دوم این که بسیاری از جلسات کارگروه اضطرار استان یزد به پیشنهاد اردکان تشکیل و نخستین بار در این شهرستان برگزار شد تا مدیران استانی با دغدغههای مردم آشنا شوند،لذا درخواستی که از مسئولان استانی و کشوری داریم، تفویض اختیار درباره تشکیل کارگروه اضطرار است، اگر بخشی از اختیارات کارگروه اضطرار نظیر ساعات کار صنایع، ادارات، مدارس و نحوه فعالیتها آنها به شهرستان تفویض شود، میتواند تصمیمات را بر اساس ضوابط خودش اتخاذ کند.
سبزواری ادامه می دهد: طی 2 سال گذشته تلاشهای ما در این باره هنوز نتیجه ای نداشته و با موانع قانونی مواجه شده است.
معرفی 2 مدیر متخلف به مراجع قضایی
سبزواری با بیان این که محیط زیست شهرستان اردکان انصافا فعالیتهای خوبی داشته و در ۴٠ روز گذشته نزدیک به ٨٠ مورد نظارت داشته است و چندین مورد گشت و پایشهای مشترک داشتهایم، ادامه می دهد: در همین باره 2 نفر از مدیران متخلف به مراجع قضایی معرفی شدند و افزون بر ۵٠ مورد برای واحدهای صنعتیِ تولیدکننده آلاینده اخطار صادر شده است و مماشاتی در این باره نخواهد بود.
فرماندار اردکان درباره اقدامات بلند مدت برای کاهش آلودگی هوا می گوید: نخستین موضوع تعریف حریم زیست محیطی شهرستان اردکان است که حریم زیست محیطی آن قریب به ۴٠ کیلومتر تعریف شده و مجوز پهنه جدید صنعتی هم صادر شده تا در منطقهای در فاصله ۴٠ کیلومتری نقاط سکونتی و شهری اردکان تشکیل شود.اگر زیرساختهای پهنه جدید صنعتی تشکیل شود، صنایع آلاینده به آن سمت منتقل میشوند و صنایعی که در جوار شهر قرار دارند، حذف خواهند شد.
سبزواری می افزاید: برای برخی از صنایع که وارد لیست صنایع آلاینده میشوند، عوارضی را در نظر میگیرند که به حساب شهرداریها و دهیاریها واریز میشود تا از بخشی از آن را برای برنامههای زیست محیطی هزینه کنند.
فرماندار اردکان با بیان این که در فصل زمستان به طور جدیتری با آلودگی هوا مواجه هستیم،می افزاید: از ساعات ابتدایی روز تا ساعت تقریبا ١١ صبح به علت پایداری هوا و وارونگی و پایداری جو مشکلات بیشتری به وجود میآید، آیا باید مدارس را نوبت عصر کنیم، یا این که ادارات فعالیتهایشان را دیرتر شروع کنند، که تصمیم گیری در این مورد به این سادگی نیست.
سبزواری می گوید: اقدام بعدی کاهش و حذف برخی از معافیتهای مالیاتی است،چرا باید طی 30 سال مجموعه دشت یزد اردکان محل تجمع صنایع آلاینده باشد؟ از پل راه آهن تا «عقدا» مشمول طرح معافیت مالیاتی بوده و ابزاری برای تشویق سرمایه گذاران بوده است که این ابزار امروز باید حذف شود.
واقعیت زندگی در آلودهترین هوای اردکان
علیمحمد دشتکیان، دادستان عمومی و انقلاب اردکان هم با بیان این که آلودگی هوا در این شهرستان غیرمعمول می باشد که اجرای سریع، صریح و شفاف قانون، تنها راه کاهش آن است ،می افزاید: شرایط شهرستان اردکان به گونهای شده که لازم است کمیته اضطرار آلودگی هوا در آنجا با محوریت مسئولان آن تشکیل شود و در کوتاهترین زمان تصمیمگیری کند.
دشتکیان می گوید: توقف و تعلیق همه طرحهای صنعتی فاقد مجوزهای زیست محیطی از دیگر الزامات اجرایی برای کاهش آلودگی هوای اردکان است.
وی با اشاره به این که مسئولیتهای اجتماعی صنایع باید انجام و به طور شفاف به اطلاع مردم رسانده شود، تاکید می کند: هرگونه تجمعی باید در چارچوب قانون و بعد از اخذ مجوز انجام شود و امکانات محیط زیست اردکان باید بیش از پیش تقویت شود و تمامی مسئولان اجرایی و نظارتی از تصمیمات محیط زیستی حمایت کنند.
محمد دهستانی، یکی از شهروندان اردکانی هم تاکید می کند: یکی از مشکلات زیست محیطی اردکان توفانهای گرد و غبار و ریزگردها می باشد که بسیار آسیب پذیر است، چرا که در این ریزگردهها ذرات آلودگی ناشی از صنایع هم خواه ناخواه وجود دارد.به طور حتم برخاستن گرد و غبار در مسیر غالب باد بیشتر است که با بناهای بلندمرتبه و بالا بردن پوشش گیاهی و دیگر عوامل مثبت میتوان آن را کاهش داد.
دهستانی می افزاید: به منظور مديريت كنترل آلودگي هوا از ابزارهاي اقتصادي و كنترلي مانند پرداخت یارانه، سيستم اخذ ماليات، قوانين و جرايم آلودگي هوا، طرح جامع كاهش آلودگي هوا و ايجاد هسته هاي محيط زيست میتوان استفاده کرد.
مرتضی عابدی ، دیگر شهروند اردکانی می گوید: آلودگی هوا در اردکان بیداد و شیوع انواع بیماریها هر روز خانواده ای را داغدار میکند، درد است که شهر خود، اردکان را این گونه مدفون در آلودگی هوا ببینید و هیچ اقدام عملی هم برای کاهش آلودگی هوا و یا کنترل آلوده سازهای شرق و غرب شهر نبینید.