اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت امور خارجه امروز دوشنبه ۲۵ فروردینماه در نشست هفتگی با خبرنگاران با تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارحی با اشاره به سفر عراقچی به مسقط مرکز عمان برای شرکت در گفتوگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا در خصوص رفع تحریمهای ظالمانه و موضوع هستهای در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات سخنگوی وزارت خارجه آمریکا مبنی بر اینکه ایران باید جدیت داشته باشد و تداوم تحریمها علیه ایران بیان کرد: مواضع متناقضی است که از سوی مقامات مختلف آمریکا بیان میشود. این تناقض را خودشان باید حل کنند. یکی از دلایل مذاکره غیرمستقیم این است که همزمان نمیتوانید مدعی مذاکره باشید و همزمان به سیاست فشار و تحریم ادامه دهید. چنین رویکردی پذیرفتنی نیست.
وی افزود: در این گفتوگوها طرفهای درگیر چارچوبها و مواضع اصولی خود را بیان میکنند. برنامه هستهای ما صلح آمیز است و آژانس گزارشهایش را مکررا ارائه کرده و هیچ بهانهای از اینکه از ماهیت صلح آمیز خارج شویم وجود نداشته است. مطالبه اصلی ما رفع تحریمهای ظالمانه و غیرقانونی است. این مطالبه جدی و اساسی از سوی ماست که در مسقط صراحتا بیان کردیم و این مطالبه را با جدیت دنبال خواهیم کرد.
وی درباره دور بعدی مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا و مکان آن افزود: محل مهم نیست. درباره محل تمهیدات لازم از سوی طرف واسط که عمان است اندیشیده میشود. از میزبانی خوب آنها تشکر میکنیم و مطمئنیم درباره نحوه مذاکرات در دور آینده تصمیم گیری خواهند کرد. بعد از اعلام نظرات رسمی طرف عمانی درباره محل مذاکرات تصمیم گیری و اعلام خواهیم کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران گفت: توافق اصولی برای سفر گروسی به تهران انجام شد و در تماس تلفنی چند روز قبل وزیر خارجه با ایشان و اصل سفر تفاهم شده است و درباره جزییات سفر و دستورکار و دیدارها، نمایندگی ما در وین در تعامل با دفتر مدیرکل مشغول پیگیری است.
بقائی درباره گفتوگوهای ایران با روسیه و چین و همچنین سه کشور اروپایی بعد از مذاکرات مسقط اظهار داشت: برجام از لحاظ حقوقی به عنوان سندی که منضم به یک قطعنامه شورای امنیت است یک توافق زنده است. ما در چارچوب برجام و قطعنامه 2231 به تعامل و رایزنی با همه اعضای برجام ادامه خواهیم داد. معتقدیم این تعاملات سودمند خواهد بود.
وی افزود: عراقچی در اواخر همین هفته سفر از قبل برنامه ریزی شده به مسکو خواهد داشت و از این فرصت برای گفتوگو درباره آخرین تحولات مرتبط با گفتوگوهای مسقط استفاده خواهد شد.
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره واکنش کشورهای عربی منطقه به مذاکرات ایران و آمریکا اظهار داشت: از رویکرد مثبت و سازنده همه همسایگان تقدیر میکنیم نه در این تحول بلکه در رابطه با تحولاتی که در چند ماه گذشته در منطقه رخ داد. ما نشان دادیم منطقه برای ما اهمیت کلیدی دارد. اهمیت همسایگان برای ما مهم است و یک باور جدی است.
وی افزود: طی این مدت تحولات خوبی در روابط با کشورهای همسایه رخ داد که در ادامه سیاست همسایگی دولت شهید رئیسی بود. این وفاق نشانگر یک باور جمعی در بین کشورهای منطقه مبنی بر ضرورت درون زا کردن امنیت و پیوستگی امنیت و رفاه کشورهای منطقه به همدیگر است. در این موضوع خاص عراقچی طی تماسهای طی یکی دو روز هم آنها را در جریان گفتوگوها قرار داد و قبل از آن هم با بسیاری از کشورهای منطقه صحبت داشت و موضوع را توضیح داد.بقائی به تماسهای تلفنی با مصر، قطر، امارات و کویت اشاره کرد و گفت: به این روند ادامه خواهیم داد.
بقائی در پاسخ به سؤالی درباره اینکه در صورت حصول توافق بین ایران و آمریکا آیا شاهد ثبات در منطقه خواهیم بود؟ گفت: ناآرامی اوضاع منطقه ناشی از بازیگر بسیار مخربی به نام اسرائیل است. ناامنی منطقه به خاطر ادامه کشتار و نسل کشی در سرزمینهای اشغالی است.
وی در پاسخ به سؤالی درباره غنیسازی و اینکه آیا در این باره گفتوگویی شده؟ گفت: انتظار نداریم بعد از گفتوگوی دو ساعته بین دو طرف درباره شکل و شمایل تفاهم صحبت کنیم. موضع ما روشن است رفع تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه درباره اعتمادسازی و شفافیت سازی که الان هم به اندازه کافی وجود دارد و در چارچوب برجام گسترده بود. الان هم متعهد به تعهداتمان طبق ان.پی.تی و موافقتنامه پادمان هستیم. جزئیات را باید به گذر زمان بسپاریم.
بقایی در پاسخ به سؤالی درباره فرسایشی شدن مذاکرات تصریح کرد: مدیریت کشور را قرار نیست به مذاکرات وابسته کنیم. همه دستگاهها باید کار خودشان را طبق روال جاری انجام دهند. بار اول نیست که وارد مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا شدیم. مذاکره به مثابه جدید ایران به دیپلماسی همیشه وجود داشته و حتما مسئولان ذیربط کشور توجه دارند که بحث گفتوگوهای دیپلماتیک و مذاکرات را از مباحث روزمره و سایر مسائلی که باید به صورت معمول پیش برود جدا کنیم.
وی درباره گفتوگوی کوتاه عراقچی و ویتکاف بعد از پایان مذاکرات و اینکه آیا خطوط قرمز رد شده؟ اظهار داشت: دیپلماتهای ایرانی همیشه قائل به نزاکت دیپلماتیک بودند. در برخورد با دیپلماتهای آمریکایی در سطح سازمان ملل و سایر مجامع بینالمللی اگر به دیپلمات ایران سلام شود ما هم سلام علیک میکنیم. جواب بخشی از نزاکت دیپلماتیک است. درباره حواشی ایجاد شده همانطور که عراقچی توضیح داد بعد از دو ساعت و نیم گفتوگوی غیرمستقیم در آخرین لحظات در هنگام خداحافظی با میزبان عمانی این سلام و علیک صورت گرفته است.
بقائی افزود: من در آن جا رنگی ندیدم. از شما درخواست دارم به بقیه حواشی مطرح شده در این خصوص را بها ندهید.