اطلاعات نوشت: بحران آب و ایجاد تنش های اجتماعی مرتبط با آن، موضوعی است که کارشناسان این حوزه طی سال های گذشته به دفعات نسبت به وقوع آن در کشورمان هشدار داده اند اما بی توجهی ها سبب شده است اکنون در برخی نقاط کشورمان نظیر یزد و اصفهان پیامد های این چالش خودنمایی و حتی به تعرض به خطوط انتقال آب منجر شود.
افزایش شدید برداشت آب از منابع و سفره های زیرزمینی طی سالهای گذشته علاوه بر ایجاد مخاطرات زیست محیطی نظیر خشکی تالاب ها و فرونشست های دهشتناک در اکثر نقاط کشورمان، سبب هدررفت این سرمایه بزرگ شده است،سرمایه ای که اکنون کشورهای همسایه نظیر ترکیه و حتی افغانستان با اتخاذ راهکارهایی نظیر ایجاد سد و حتی جلوگیری و کاهش شدید ورود آب رودخانههایی مثل هیرمند و ارس به ایران، سعی در حفظ آن دارند و عطای کشاورزی سنتی توام با مصرف شدید آب را به لقای افزایش صادرات هم بخشیده اند.
در ایام عید نوروز امسال در پی تعرض به خط انتقال آب به یزد، اکثر ساکنان این خطه از کشورمان از نعمت آب شرب محروم شدند که تداوم این شرایط حتی به تعطیلی مدارس و دانشگاه های این استان انجامیده است و در این شرایط بغرنج مسئولان وعده می دهند بزودی بساط انتقال آب شرب با تانکر جمع می شود و شرایط به حالت عادی بازمی گردد !
استان اصفهان هم سالهاست شاهد مصرف شدید آب در صنایع آب بر است و از سویی دیگر با قطع جریان آب در زاینده رود،مشکلات زیست محیطی و فرونشست ابنیه تاریخی هم تشدید شده است که درپی تدوام شرایط نامناسب، جریان آب از ۳،۲ روز قبل در این رودخانه به راه افتاده است.
رئیس جمهوری کشورمان درباره ۲ موضوع یاد شده در یزد و اصفهان، دستوراتی را صادر کرده که اکنون در حال اجراست اما نباید فراموش کرد که اقدامات مقطعی نمی تواند راهکار مناسبی برای رفع بحران آب باشد ، بلکه اتخاذ تصمیمات ملی و کارشناسی باید بلند مدت پیگیری و اجرا شود تا بتوان به بهبود شرایط امیدوار بود؛ درغیر این صورت این بحران به انحای متختلف خودنمایی خواهد کرد.
خسارت سنگین به خطوط انتقال آب
مدیرعامل شرکت آب منطقهای یزد با بیان این که آب انتقالی به یزد معادل فقط یک نوبت نیاز کشاورزان شرق اصفهان است، گفت: فقط ۷ درصد آب حوزه آبخیز زاینده رود به استان یزد منتقل میشود لذا نباید تمامی تبعات کم آبی در اصفهان را به آب شرب انتقالی به یزد گره زد.
جواد محجوبی در نشست با خبرنگاران استان که درباره موضوع تعرض به خط انتقال آب شرب یزد برگزار شد، یادآور شد: این که برخی تمامی تبعات کم آبی در اصفهان را به آب شرب انتقالی به یزد گره میزنند، آدرس غلط دادن به شهروندان استان اصفهان است.
وی با بیان این که در این زمینه بارها با حضور مسئولان مختلف و مرتبط در استان موضوع بررسی، شفاف سازی و اطلاع رسانی شده است، ادامه داد: این آمادگی در استان یزد وجود دارد که نمایندگان کشاورزان شرق اصفهان، مسئولان و نمایندگان استان با حضور سازمان بازرسی کل کشور این را موضوع بررسی کنند تا یکبار برای همیشه این سوء تفاهمها رفع شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای یزد در ادامه درباره خسارت تعرض انجام گرفته به خطوط انتقال آب به این استان تاکید کرد: ۲ ایستگاه پمپاژ، ۳ حوضچه و ساختمانهایی که در این منطقه و در مسیر خطوط انتقال است، مورد تعرض قرار گرفتند و بیش از ۱۵۰۰ میلیارد ریال خسارت وارد و علاوه بر آن هزینه های قابل توجهی هم برای توزیع اضطراری آب با تانکر در شهرها و روستاها به استان یزد تحمیل شده است.
محجوبی تاکید کرد: تعمیر یکی از ایستگاههای پمپاژ خط انتقال آب که دچار خسارت کمتری بود با تلاش تیم فنی به پایان رسیده و با مرمت حوضچهها این ایستگاه وارد مدار بهرهبرداری شده است ، همچنین ایستگاه دیگر به دلیل خسارت بالا تا ۲ ماه دیگر و اواخر خردادماه وارد مدار میشود.
وی با اشاره به تعرض به خط انتقال آب یزد در نهم فروردین، افزود: متاسفانه ایستگاه شماره ۳ براساس خسارت وارده در این تعرض، تقریباً غیرقابل تعمیر شده در کوتاه مدت شده و با توجه به ۲ مرتبه تعرض طی یک روز، حداقل ۲ ماه زمان برای تعمیر آن زمان نیاز است.
مشکل انتقال آب یزد امروز پایان می یابد
از سویی دیگر سخنگوی صنعت آب گفت: مشکل انتقال آب به استان یزد امروز رفع می شود و مردم از آب پایدار بهره مند خواهند شد.
عیسی بزرگ زاده در گفتگو با ایرنا با بیان این که تانکرهای آب در شهرهای اردکان ، میبد و یزد مستقر شده ا ند،افزود:پس از حادثه، به سرعت همکاران در بخش بهره برداری و نگهداری از خط وارد عمل شدند و امکانات وزارت نیرو هم گسیل شد.
به گفته وی با رفع مشکل ۳ حوضچه و ادامه عملیات، امروز مردم یزد از آب پایدار بهره مند خواهند شد.
همچنین به گزارش خبرنگار ما در یزد، مدیرکل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکت مهندسی آبفای کشور گفت: عبور از بحران آب در گرو مدیریت مصرف و تقویت نگاه پدافند غیرعامل است و یزد در این مسیر اقدامات موثری انجام داده است.
محمد امجد در جریان سفر به استان یزد، از ایستگاههای برداشت و نحوه آبرسانی سطح شهر دیدن و در جلسهای مرتبط با موضوع بحران آب، بر اهمیت برنامهریزی و تقسیم منابع آبی برای این استان تاکید کرد.
سهم صنایع از آب بازگشایی شده زاینده رود، صفر است
از سویی دیگر استاندار اصفهان گفت: بازگشایی زایندهرود با هدف تأمین آب برای کشت غلات توسط کشاورزان است و صنایع هیچ سهمی از آن نخواهند داشت.
مهدی جمالینژاد دیروز در جلسه کمیته تخصصی کارگروه سازگاری با کم آبی استان اصفهان با اشاره به بازگشایی رودخانه زایندهرود برای کشت غلات توسط کشاورزان اظهار داشت: این موضوع به همت رئیسجمهوری و پیگیری وی و همچنین عنایت ویژه وزیر کشور است که جای تشکر دارد اما نباید اجازه دهیم که شیرینی این بازگشایی در ادامه تلخ شود.
وی افزود: با این حال باید از تأمین آب شرب مراقبت کنیم و تمامی مصادیق مربوط به آن را رصد و پیگیری کنیم. استاندار اصفهان با یادآوری این که هیچ آبی برای صنایع در نظر گرفته نشده است، گفت: خوشبختانه پروژه انتقال آب دریا برای تأمین نیاز صنایع با سرعت درحال انجام است و طی هفتههای آینده خبرهای خوبی مبنیبر اتمام آن و جدا شدن سهم صنایع از زایندهرود را خواهیم شنید.
همچنین اتاق اصناف کشاورزی و شورای میرابهای شهرستان اصفهان با صدور اطلاعیهای درباره بازگشایی زایندهرود اعلام کرد: ما پشتیبان طرحهای احیای این رودخانه هستیم.
در این اطلاعیه به لغو تجمع کشاورزان در پل خواجو در روز گذشته اشاره و از پیگیریها و حمایتهای دلسوزانه استاندار و سایر مسئولان برای بازگشایی آب زایندهرود قدردانی شد.