کارخانههای تاریک در کشور چین هر روز تعدادشان زیادتر میشوند که هشدار ظهور هوش مصنوعی در جهان است. این کارخانهها معمولاً فاقد روشنایی هستند، زیرا روباتها و سیستمهای خودکار نیازی به نور ندارند، به همین دلیل به آنها کارخانههای تاریک (Dark Factory) گفته میشود.
کدام شرکتها دارک فکتوری دارند؟
تاکنون چندین شرکت پیشرو خطوط تولید چراغخاموش را پذیرفتهاند و گامهای مهمی در اتوماسیون برداشتهاند؛ برای مثال شرکت Fanuc ژاپن صاحب یکی از معروفترین دارک فکتوریهاست. در تأسیسات این شرکت در ژاپن، بازوهای رباتیک با خطوط تولید کاملاً خودکار تولید میشوند؛ یعنی رباتها خودشان را بدون دخالت انسان میسازند. شرکت زیمنس آلمان نیز در بخش تولید قطعات الکترونیکی، کارخانههای تاریک احداث کرده است.
شرکت تسلا نیز بهسمت اتوماسیون رفته است؛ البته تأسیسات تسلا هنوز نیاز به نظارت انسانی دارد اما این شرکت قصد دارد در آینده بهسمت تولیدات کاملاً مستقل برود. آدیداس نیز از کارخانههای موسوم به Speedfactories خود در آلمان و ایالات متحده پرده برداشت که از رباتیک و هوش مصنوعی برای تولید کفشهای کتانی با کمترین دخالت انسان استفاده میکند.
چند ماه قبل نیز شیائومی چین از افتتاح و راهاندازی نسل جدید کارخانه تولید گوشیهای هوشمند خود در پکن خبر داد. این کارخانه جدید میتواند ۲۴ ساعت شبانهروز بدون هیچ نیروی انسانی کار کند. شیائومی ادعا میکند ظرفیت تولید این کارخانه در هر ثانیه یک گوشی هوشمند است.
در چند سال اخیر، شرکتهای مطرح بزرگ به کارخانههای تاریک علاقهمند شدهاند، اما نمیتوان با قطعیت گفت در آینده تمام خطوط تولید به کارخانههای تاریک تبدیل میشوند یا خیر. برخی کارشناسان میگویند شاید ایجاد کارخانههای هیبریدی رویکرد بهتری باشد: درحالیکه اتوماسیون به رشد خود ادامه خواهد داد، صنایع و فرایندهای خاصی همچنان به نظارت انسانی نیاز خواهند داشت.
همچنین کارخانههای مبتنیبر هوش مصنوعی ممکن است در بخشهایی مانند الکترونیک و خودروسازی رایجتر شوند ولی صنایعی که نیاز به سفارشیسازی و مهارت دارند، همچنان به کارکنان انسانی وابسته بمانند. دولتها و کسبوکارها همچنین باید به نگرانیهای اخلاقی، مانند ارتقای مهارتهای نیروی کار، ایجاد شغل و مقررات هوش مصنوعی توجه کنند تا مطمئن شوند اتوماسیون به نفع کل جامعه است.