در پی تشدید تنشها بین ترامپ و زلنسکی، کاخ سفید مواضعی اتخاذ کرده که از سوی ژنرال بازنشسته این کشور بهعنوان «فاجعهای در امنیت ملی» آمریکا توصیف شده است.
به گزارش ایسنا، «مارک هرتلینگ» ژنرال بازنشسته آمریکایی در مقالهای با اشاره به تشدید تنشهای میان «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا و همتای اوکراینیاش، موضعگیریهای کاخ سفید نسبت به جنگ اوکراین را «فاجعهای در امنیت ملی» آمریکا توصیف کرد.هرتلینگ که این یادداشت را در نشریه آمریکایی «بولوارک» منتشر کرده، میگوید تمام افرادی که انتظار داشتند سیاست خارجی ترامپ در دور دوم ریاستجمهوریاش اساساً مشابه سیاست خارجی او در دور اول باشد، در روزهای اخیر شوکه شدهاند.
در ابتدای امر، دیدار ترامپ با «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین قرار بود مقدمهای باشد برای توافقی که بر اساس آن، ایالات متحده به منابع معدنی اوکراین دسترسی پیدا میکرد و در مقابل، از این کشور حمایت تسلیحاتی به عمل میآورد. با این حال، ترامپ و «جی دی ونس» معاونِ وی ناگهان علیه زلنسکی موضع گرفتند و او را به ناسپاسی و یکدندگی در مذاکرات متهم کردند. زلنسکی در نهایت بدون امضای هیچ توافقی کاخ سفید را ترک کرد.در همان روز، روزنامه نیویورکتایمز گزارش داد که کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین که از قبل تصویبشده بود، «تقریباً متوقف شده» و بستههای جدید کمکها نیز تأیید نشدهاند. سپس، در روز دوشنبه، رسانه آمریکایی «آکسیوس» گزارش داد که ترامپ قصد دارد نشستی در کاخ سفید برگزار کند تا با حضور مقاماتی مانند وزیر دفاع، وزیر خارجه و مشاور امنیت ملی، کمکهای آمریکا به اوکراین را بررسی کند؛ اما پیش از آنکه این نشست حتی برگزار شود، کاخ سفید نتیجه از پیش تعیینشده آن را اعلام کرد.
هرتلینگ میگوید: «دیدن تلاش ترامپ و ونس برای تغییر روایت علیه زلنسکی با تصویرسازی از او بهعنوان فردی ناسپاس نسبت به کمکهای آمریکا، عمیقاً نگرانکننده بود. از یکسو، این اتهام نادرست است. زلنسکی تنها در روز جمعه چندین بار از ترامپ و مردم آمریکا بابت کمکها تشکر کرد؛ او پیش از آن نیز دهها بار از مردم و رهبران سیاسی آمریکا قدردانی کرده بود. اما علاوه بر این، اتهام ناسپاسی از نظر استراتژیک نیز خطرناک است: شواهد حاکی از آن است که این نوع گفتار به تضعیف اتحاد غرب، جسورتر شدن دشمنان آمریکا و تهدید مبانی مأموریت دفاع جمعی ناتو منجر میشود».این نظامی آمریکایی با بیان اینکه حمایت آمریکا از اوکراین سرمایهگذاریای در ثبات جهانی و بازدارندگی در برابر دشمنان نظم بینالمللی تحت رهبری ایالات متحده است، گفت پوتین و دولتش نیز بهوضوح اعلام کردهاند که دشمن آنها ناتو و ایالات متحده است، نه کییف.
هرتلینگ میگوید: «اوکراینیها در حال جنگ با روسها هستند تا ما و دیگران مجبور به این جنگ نشویم.»به ادعای این گزارش، اوکراین دارای ذخایر قابلتوجهی از لیتیوم، تیتانیوم و عناصر خاکی کمیاب است که منابعی حیاتی برای گذار جهانی به انرژیهای تجدیدپذیر و فناوریهای پیشرفته صنعتی و نظامی محسوب میشوند. هرتلینگ دسترسی مطمئن به این عناصر را از نظر ژئوپلیتیکی با دستیابی به منابع نفتی مقایسه کرده و میگوید: «حتی شاید یکی از انگیزههای احتمالی روسیه برای تهاجم تمامعیار به اوکراین در سه سال پیش، تلاش برای دسترسی به این معادن بوده است».با این همه، هرتلینگ حتی باور دارد که اوکراین نباید برای دریافت سلاح از آمریکا، منابع معدنی خود را در اختیار ایالات متحده قرار دهد، زیرا فروش سلاح به اوکراین بهاندازه کافی برای آمریکا سود خواهد داشت و از سوی دیگر، تضعیف غیرمستقیم روسیه میتواند برای منافع راهبردی ایالات متحده مفید باشد.
این ژنرال بازنشسته آمریکایی با اذعان به اینکه فرسودگی جسمی، روحی و اخلاقی در زلنسکی مشهود است، مدعی شد: «او همچنان به رهبری ادامه میدهد، زیرا میداند که هر نشانهای از ضعف میتواند روسیه را بیش از پیش جسور کند. من معتقدم که اقدامات او روزی بهعنوان یک نمونه برجسته از رهبری راهبردی مؤثر در زمان جنگ مورد مطالعه قرار خواهد گرفت؛ مانند چرچیل یا (تئودور) روزولت».«مارکو روبیو» تنها چند هفته پس از تأیید سمتش به عنوان وزیر خارجه آمریکا، با «سرگئی لاوروف» همتای روس خود دیدار کرد و رسانههای آمریکایی هم گزارش دادند که ترامپ چندین تماس تلفنی با «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه داشته است. اینها نهتنها روحیه زلنسکی را تضعیف کرده، بلکه پیامی روشن ارسال میکند: آمریکا در تعهد خود نسبت به کییف متزلزل است. حتی کسانی مانند روبیو و والتز (مشاور امنیت ملی آمریکا) که زمانی از حامیان سرسخت اوکراین بودند، همگی تغییر مسیر داده و از ترامپ پیروی کردهاند، اقدامی که به گفته هرتلینگ با منافع امنیت ملی آمریکا در تضاد است.
بر اساس این گزارش، اروپاییها بهخوبی میدانند که هرگونه تلاش برای مذاکره با روسیه، تنها به وعدههای نیمبند و تهدیدهای بیشتر منجر خواهد شد، زیرا به باور هرتلینگ، مسکو همواره صبر میکند تا رقیبش خسته شود و سپس از این سردرگمی استفاده میکند تا شرایط مطلوب خود را دیکته کند یا واقعیتهای جدیدی در میدان ایجاد کند. اگر دولت ترامپ به کاهش حمایت از اوکراین ادامه دهد، این امر نهتنها حاکمیت اوکراین را بهعنوان یک شریک راهبردی حیاتی آمریکا به خطر خواهد انداخت، بلکه روسیه را جسورتر خواهد کرد.علاوه بر این، منابع معدنی اوکراین در اختیار روسیه و چین قرار خواهد گرفت که به کاهش خودمختاری راهبردی ایالات متحده در حوزههایی از جمله تولیدات دفاعی و انرژی منجر خواهد شد؛ اما این تنها یک جنبه از «معامله» است.
هرتلینگ مینویسد: «اگر اوکراین همچنان در مسیر همسویی با غرب باقی بماند، تضمین خواهد کرد که این منابع برای متحدان ناتو قابلدسترسی خواهد بود».او اقدامات و مواضع اخیر دولت ترامپ در قبال اوکراین را «شرمآور» توصیف کرده و میگوید تلاشهای او برای نشان دادن زلنسکی بهعنوان فردی ناسپاس، نهتنها اشتباه است، بلکه «بهطور فعال به امنیت ملی ایالات متحده آسیب میزند.» به گفته این ژنرال بازنشسته، اگر غرب در تعهد خود دچار تزلزل شود، اوکراین سقوط خواهد کرد و «اگر اوکراین سقوط کند، کل ساختار امنیتی اروپا تهدید خواهد شد، امری که در نهایت به مداخله نظامی مستقیم ایالات متحده منجر میشود».
هرتلینگ در انتهای یادداشت خود مینویسد: «این جنگ هرگز صرفاً جنگ اوکراین نبوده است. این جنگی برای ثبات جهانی و برای امنیت، رفاه و آزادی ایالات متحده است».
زنگ خطر برای ناتو به صدا درآمده است
رسانه آمریکایی نوشته نزدیکی رئیسجمهور این کشور با همتای روس خود و بدرفتاری او با رئیسجمهور اوکراین، زنگ خطر را برای اعضای ناتو و حتی برخی از جمهوریخواهان به صدا درآورده است. رسانه آمریکایی در مقالهای با اشاره به اقدامات اخیر «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا، آنها را در راستای منافع روسیه توصیف کرد و مدعی شد که ترامپ در حال محقق کردن آرزوهای کرملین است.
به گزارش رسانه «آکسیوس»، تصمیم ترامپ برای تعلیق تمام کمکهای نظامی به اوکراین، جدیدترین اقدام او در مجموعهای از تصمیماتی است که گویی مستقیماً از کتاب آرزوهای «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه برداشته شده است. او همچنین در حال بررسی کاهش تحریمها علیه مسکو و اشاره به تغییر دولت در کییف است. این اقدامات که به گفته رسانه آمریکایی در راستای منافع مسکو هستند، همزمان با تلاش او برای بهبود روابط میان آمریکا و روسیه انجام میشوند.بر اساس این گزارش، نزدیکی ترامپ با پوتین و بدرفتاری او با زلنسکی زنگ خطر را برای اعضای ناتو و حتی برخی از جمهوریخواهان نیز به صدا درآورده است. یک مقام کاخ سفید دوشنبه شب به «باراک راوید» خبرنگار آکسیوس گفت که ترامپ میخواهد ارسال تمامی تسلیحات به اوکراین را متوقف کند، زیرا «بر صلح متمرکز است» و اوکراین نیز باید بر این هدف متمرکز باشد.ترامپ به خبرنگاران گفت که معتقد است روسیه خواهان صلح است و با اشاره تلویحی به زلنسکی افزود: «شاید بعضیها نخواهند توافقی صورت بگیرد.» او همچنین گفت اگر کسی نخواهد توافقی انجام دهد، «آن شخص مدت زیادی دوام نخواهد آورد.» این اظهارات ترامپ به جریانی فزاینده در میان هواداران وی اشاره داشت که خواستار استعفای زلنسکی یا برگزاری انتخابات جدید دراوکراین هستند.کرملین نیز اعلام کرد رویکرد در حال تغییر سیاست خارجی آمریکا «تا حد زیادی» با دیدگاه روسیه همخوانی دارد و «سرگئی لاوروف»، وزیر امور خارجه روسیه نیز از «عقل سلیم» ترامپ تمجید کرد.
چشمگیرترین اقدامات ترامپ درباره روسیه
به گزارش آکسیوس، ترامپ تنها در ۲ هفته گذشته دستکم پنج اقدام انجام داده که با منافع مسکو همراستا بوده است:
۱- کاخ سفید از وزارت خزانهداری و وزارت خارجه خواسته است تحریمهایی را که میتوان در راستای بهبود روابط با روسیه کاهش داد، پیدا کنند. به گزارش رویترز، ترامپ روز دوشنبه این موضوع را تایید یا رد نکرد، اما به خبرنگاران گفت: «میخواهیم با همه توافق کنیم.»
۲- بر اساس گزارشهای منتشرشده، «پیت هگست»، وزیر دفاع آمریکا به فرماندهی سایبری ایالات متحده دستور داده است که عملیاتهای تهاجمی سایبری و اطلاعاتی علیه روسیه را متوقف کند. مقامات به واشنگتنپست گفتهاند که این تعلیق تا زمانی که مذاکرات برای پایان دادن به جنگ روسیه و اوکراین ادامه دارد، پابرجا خواهد بود.
۳-ترامپ خواستار برگزاری انتخابات در اوکراین شده است. پس از دیدار پرتنش میان روسای جمهور آمریکا و اوکراین در کاخ سفید در هفته گذشته، ترامپ و اطرافیانش کنارهگیری زلنسکی از قدرت را بهعنوان یکی از گزینههای روی میز مطرح کردند. به ادعای آکسیوس، تغییر حکومت در کییف یکی از اهداف اولیه روسیه در جنگ اوکراین بوده و اکنون ترامپ با نحوه رفتار خود با زلنسکی، به تحقق هدف کرملین برای تضعیف جایگاه رئیسجمهور اوکراین کمک کرده است.
۴- ایالات متحده در هفته گذشته همراه با روسیه و ۱۶ کشور دیگر به قطعنامهای در سازمان ملل رأی مخالف داد که «تجاوز» روسیه به اوکراین را محکوم میکرد. دولت «جو بایدن» رئیسجمهور پیشین آمریکا بارها از این رأیگیریها برای منزوی نشان دادن روسیه استفاده کرده بود، اما این بار ایالات متحده همراه با مسکو و در مقابل تقریباً تمام متحدان غربی خود قرار گرفت.
۵- جدیدترین و چشمگیرترین اقدام ترامپ که به گزارش آکسیوس در راستای منافع کرملین بوده، تعلیق ارسال تسلیحات به اوکراین است که ترامپ پیش از این نیز به طور چشمگیری آن را کاهش داده بود. میلیاردها دلار تجهیزات نظامی که بایدن در دوران ریاستجمهوری خود به اوکراین متعهد شده بود، در مراحل مختلف تحویل قرار داشت، اما به گزارش آکسیوس، این روند اکنون دچار وقفه شده است. علاوه بر این، ترامپ و تیمش درباره محدود کردن همکاریهای اطلاعاتی ایالات متحده با اوکراین نیز گفتوگو کردهاند.این در حالی است که رئیسجمهور اوکراین در ماه میلادی گذشته در گفتوگو با شبکه خبری «انبیسی» آمریکا اذعان کرده بود اوکراین بدون حمایت نظامی ایالات متحده شانس چندانی برای بقا ندارد.
با این همه، ترامپ ادعای همسویی سیاست خارجیاش با کرملین را تکذیب و به این واقعیت اشاره کرد که درگیریهای گذشته روسیه با غرب همگی در تاریخهایی اتفاق افتادهاند که شخص ترامپ در قدرت نبوده است؛ از جمله حمله به گرجستان در سال ۲۰۰۸، الحاق کریمه در سال ۲۰۱۴ و جنگ اوکراین در سال ۲۰۲۲. او همچنین در ادامه گفت: «در دوران ریاستجمهوری من، آنها هیچ چیزی به دست نیاوردند، اما در دوران بایدن، سعی کردند همه چیز را تصاحب کنند. اگر من اینجا نبودم، آنها همه چیز را گرفته بودند.»به ادعای آکسیوس، وعده کاهش تحریمها، آتشبس سایبری و ادغام مجدد در جامعه بینالمللی، همگی میتوانند اهرم فشاری باشند که ترامپ علیه پوتین استفاده میکند تا او را به پذیرش صلح وادار کند، اما تا به اینجا، او فقط امتیازاتی به پوتین داده و در مقابل، زلنسکی را تحت فشار قرار داده است.در گزارش آکسیوس آمده است: «این رویکرد منعکسکننده تمایل ترامپ به تعامل قدرتمحور میان ابرقدرتها است، در دنیایی که بر اساس قدرتِ سخت شکل میگیرد.»
شما چه نظری دارید؟