براساس برآوردهای به عمل آمده ، هرهکتار از اراضی کشاورزی که ازچرخه تولید خارج شود، تامین غذا برای ۲۰ نفر به مخاطره می افتد
از۱۶۵میلیون هکتار از اراضی کشور تنها ۱۸میلیون هکتار آن قابلیت کشاورزی دارندوازاین میزان تنها ۵میلیون هکتار آن زمین های مرغوب کشاورزی درجه یک ودو هستند که بایدبا مشارکت مردم و با تمام توان از آنها صیانت وحفاظت کرد وجلوی هرگونه تخریب وساخت وسازهای غیر مجاز در اراضی کشاورزی که تامین کننده امنیت زیستی وغذایی در کشور است گرفته شود.
براساس برآوردهای به عمل آمده ، هرهکتار از اراضی کشاورزی که ازچرخه تولید خارج شود تامین غذا برای ۲۰ نفر به مخاطره می افتد. دراین راستا سازمان اموراراضی کشور اقدامات وبرنامه های مختلفی را برای صیانت از اراضی مرغوب کشاورزی کشوردردستور کار قرار داده و دروهله اول به دنبال تثبیت مالکیت اراضی با رویکرد رفع تداخلات ارضی ،سنددارکردن ویکپارچه سازی زمین های کشاورزی است که از این طریق از خرد شدن وتغییر کاربری اراضی جلوگیری کند.
دروهله دوم نیز با رصد وپایش هوشمند اراضی کشاورزی از طریق تصاویر ماهواره ای در ۳۱ استان کشور و فعال کردن سامانه تلفنی شبانه روزی ۱۳۱ گزارشهای مردمی درخصوص تغییر کاربری وزمین خواری را دریافت وبا اعزام گشت های یگان حفاظت اراضی با ساخت وسازهای غیر مجاز دراراضی کشاورزی دراسرع وقت مقابله می کند.
براساس قوانین قبل وبعد از انقلاب اسلامی ، دولت موظف شده است که نسبت به تثبیت مالکیت اراضی ملی و کشاورزی با رفع تداخلات وسنددارکردن زمینهای کشاورزی اقدام کند.
با رفع تداخلات ،اختلافات ارضی بین دولت ومردم وکشاورزان وروستائیان برطرف شده وهرطرف به حق وحقوق قانونی خود رسیده وپرونده های حوزه زمین در محاکم قضایی کاهش می یابد، این اقدام موجب رضایتمندی مردم،هویت دارشدن زمینهای کشاورزی،جلوگیری از خردوپراکنده شدن اراضی وکمک به نظام برنامه ریزی کشاورزی نیز می شود.دراین راستا تاکنون۱۳میلیون و۶۷هزار۳۷۵هکتار معادل (۸۸درصد) اراضی کشاورزی رفع تداخل شده است.همچنین براساس گزارش سازمان ثبت اسناد واملاک کشور تاکنون ۱۱میلیون و۲۴۵هزارهکتار از اراضی کشاورزی معادل (۶/۷۶درصد)اراضی کشاورزی سنددارشده است.
همچنین ،با اجرای قانون اصلاحات اراضی در قبل از انقلاب اسلامی، بسیاری از زمین های کشاورزی خرد واز چرخه تولید خارج شد. خرد شدن اراضی کشاورزی پیامدهایی چون کاهش بهره وری وراندمان در تولید وعدم صرفه اقتصادی برای فعالیت های کشاورزی ودرنهایت زمینه برای تغییرکاربری کشاورزی وتبدیل آن به بناهای مسکونی وویلایی را درپی خواهد داشت که این امر تهدیدی جدی برای تولید محصولات کشاورزی وامنیت زیستی وغذایی خواهد بود.دراین راستا یکی از وظایف اساسی ومهم سازمان امور اراضی کشور ، برنامهریزی برای اجرای طرح تجمیع ویکپارچه سازی اراضی کشاورزی است که از این طریق زمینه جلوگیری از تغییر کاربری اراضی وهمچنین ،افزایش بهره وری و ضریب مکانیزاسیون ،افزایش تولید وصرفه اقتصادی رابرای زارعان وباغداران به همراه آورد. دراین راستاطی چند سال اخیر جهش بالایی در این بخش حاصل شده وتاکنون حدود ۲۶هزار هکتار طرح تجمیع ویکپارچه سازی اراضی کشاورزی انجام شده است.
درکناراین ،یکی از وظایف سازمان اموراراضی کشور واگذاری زمین برای توسعه فعالیت های کشاورزی وتولیدی وصنعتی است، که از این طریق به افزایش تولید،اشتغال ورونق اقتصادی در کشور کمک نماید. در این راستا تاکنون حدود۹۰۰هزار هکتار واگذاری زمین برای طرح های کشاورزی(گلخانه، دامداری ومانند آن) انجام شده است.
به علاوه، با توجه به ناترازی انرژی در کشور ، سازمان امور اراضی کشور، تسهیلات ویژه ای را برای سرمایه گذاران در حوزه انرژیهای تجدیدپذیرواحداث مزارع خورشیدی و بادی در نظرگرفته است.براین اساس ضمن کاهش مدت زمانِ صدور مجوزهایِ ساخت طرح هایِ انرژیِ تجدیدپذیر برای متقاضیان به دوماه ، محدودیتهای اداری در این زمینه به طور کامل حذف شده و استعلام ها از۱۷ فقره به ۲مورد کاهش یافته است ،همچنین سرمایه گذاران انرژیهای تجدیدپذیراز تخفیف ۸۰ درصدی اجاره زمین و تخفیف ۱۰۰درصدی برای مجوزهای تغییرکاربری در اراضی درجه ۳ به بالا برخوردار میشوند.
لزوم جرم انگاری تغییر کاربری اراضی
درهمین حال یکی از وظایف خطیر سازمان امور اراضی، جلوگیری از تغییر کاربری اراضی کشاورزی است که دراین باره لزوم جرم انگاری این امر ضروری به نظر می رسد.
البته رئیس سازمان امور اراضی کشور با ارسال نامهای به رؤسای سازمان جهاد کشاورزی سراسر کشور، خواستار اتخاذ تدابیر ویژه برای جلوگیری از تغییر کاربریهای غیرمجاز اراضی کشاورزی در ایام تعطیلات نوروز شده است اما اقداماتی فراتر از این ضروری است.
رضا افلاطونی در این نامه با اشاره به احتمال افزایش فعالیت افراد سودجو در ایام تعطیلات، بر لزوم تشدید اقدامات پیشگیرانه و اجرای دقیق قوانین و مقررات تاکید کرده است.
وی از مدیران امور اراضی استانها و شهرستانها خواسته ضمن هماهنگی با سایر دستگاههای اجرایی مرتبط از جمله مراجع قضایی، منابع طبیعی و آبخیزداری و محیط زیست، نسبت به راهاندازی گشتهای مشترک و اطلاعرسانی فوری هرگونه تغییر کاربری و ساخت و ساز غیرمجاز به مراجع ذیصلاح اقدام کنند.
در این نامه همچنین بر ضرورت طراحی و اجرای برنامههای حفاظتی نظیر برقراری کشیکهای مراقبت و گشتهای مستمر، اطلاعرسانی و ترویج، فرهنگسازی و استفاده از ظرفیت سایر دستگاههای اجرایی، سازمانهای مردم نهاد و تشکلهای مردمی جهت صیانت از اراضی کشاورزی و جلوگیری از تغییر کاربری غیرمجاز تاکید شده است.
فرمانده یگان حفاظت اراضی کشاورزی هم دراین باره می گوید: تغییر کاربری اراضی کشاورزی باید جرمانگاری شود و مردم باید بدانند که تغییر کاربری اراضی کشاورزی امنیت غذایی جامعه را با تهدید مواجه میکند.
سرهنگ اکبر امینی در آستانه سال نو وبا اشاره به لزوم جلوگیری از ساخت وسازهای غیر مجاز در تعطیلات نوروز ، اظهارمی کند: امنیت غذایی از مولفههای اقتدار کشور است و از طریق حفاظت از اراضی مرغوب کشاورزی تأمین میشود و برای حفاظت از این اراضی باارزش همه مردم و دستگاههای ذیربط نقش مهم و تعیین کنندهای دارند.
وی می افزاید: حدود ۵/۱۸ میلیون هکتار زمین کشاورزی با قابلیت کشت در کشور وجود دارد و اگر این اراضی با تغییر کاربری از چرخه تولید خارج شود، برای تأمین غذای کشور محتاج بیگانگان خواهیم شد.
فرمانده یگان حفاظت اراضی کشاورزی تصریح میکند: در ایام تعطیلات نوروزی هم گشتهای حفاظت از اراضی کشاورزی در سراسر کشور فعال است و با جدیت با تغییر کاربریهای غیرمجاز در اراضی کشاورزی برخورد خواهند کرد.
سرهنگ امینی ادامه می دهد: انتظار داریم مردم تخلفات حوزه ساختوساز غیرمجاز دراراضی کشاورزی را به سازمان امور اراضی گزارش کنند تا اقدامات قانونی درمورد آن انجام شود.
فرمانده یگان حفاظت اراضی کشاورزی خاطرنشان می کند: اولویت این یگان پیشگیری از تغییر کاربری غیرمجاز است، برای اجرای این کار تمام کشور از طریق پایش ماهوارهای رصد و نظارت میشود.
وی اضافه می کند: با توجه به کمبود نیرو و امکانات برای حفاظت از اراضی کشاورزی به کمک همه مردم و دستگاههای متولی نیاز داریم، حفاظت از اراضی کشاورزی نیازمند عزم ملی است.
سرهنگ امینی می گوید: تشکیل یک سانتیمتر خاک حدود ۳۰۰ سال طول میکشد و همه ما باید با تمام توان از اراضی باارزش کشاورزی محافظت کنیم.لذا مردم هم باید از خطرات تغییر کاربری اراضی کشاورزی آگاه باشند و بدانند که خروج اراضی کشاورزی از چرخه تولید به معنای تهدید امنیت غذایی کشور است. سرهنگ امینی ادامه می دهد: هم اکنون تمام استانها تحت پوشش این سامانه رصد وپایش هوشمند اراضی کشاورزی قرار دارند، این سامانه از طریق تصاویر ماهوارهای در بازههای زمانی پنج روزه رصد میشود و هرگونه تغییر کاربری از طریق سامانه به استانها اعلام میشود تا پیگیریهای لازم انجام شود.
فرمانده یگان حفاظت اراضی کشاورزی اضافه میکند: راهاندازی سامانه پنجره واحد مدیریت زمین اتفاق خوبی در کشور بوده است که پایش هوشمند نیز یکی از زیرمجموعههای این سامانه است، این سامانه دارای ۶۴ لایه است که در حوزه منابع طبیعی، محیط زیست، امور اراضی و سایر مجموعههای مرتبط با زمین فعالیت میکند و در صدور مجوزهای گوناگون در حوزه زمین کارایی دارد.
شما چه نظری دارید؟