بهمن آرمان، تحلیلگر اقتصادی در گفت و گو با «اطلاعات آنلاین» با اشاره به ناترازی های موجود در حوزه انرژی اظهار داشت: این واقعیت را باید بپذیریم که ایران به طور جدی وارد بحران اقتصادی شده است و این که چه کسی متهم است و چرا مشکلات رفع نمی شوند؟ ماموریتی است که باید دولتمردان انجام دهند و با آگاهی از علت، راه حلی برای عبور از معلول پیدا کنند. اما به هر حال ذهنیت غالب در جامعه این است که اگر تحریم ها نباشند، اقتصاد شکوفا می شود که این ذهنیت با واقعیت تطابق ندارد. مشکل این است که ما یک دولت بزرگ داریم که در همه امور مداخله می کند و در نتیجه نظام اقتصادی را به هم می ریزد، بخش خصوصی را محدود می کند و حتی در زندگی خصوصی مردم دخالت می کند که باید این فرصتها را از دولت گرفت که لازمه این تغییر مهم، اصلاح قانون اساسی است تا مردم برخلاف همه این سال ها این حق را داشته باشند که بدون اتکا به دولت یا نهادهای دیگر فعالیت های شان را دنبال کنند.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران در ادامه گفت: تا زمانی که قانون اساسی اصلاح نشود و همچنین تا زمانی که آزادی فردی، آزادی اجتماعی و آزادی اقتصادی به طور جدی دنبال نشود، برداشته شدن تحریم ها و عضویت در پیمان های بین المللی به ترمیم فضای اقتصادی کمک زیادی نخواهد کرد. یعنی دولت را کمی راحت تر میکند، اما بهطور حتم برای مردم دستآورد قابل توجهی نخواهد داشت.
او درباره چراغی که این روزها درباره پیوستن به اف ای تی اف روشن شده است، افزود: اینکه جریانی که پیش از این با هر گونه مذاکره و پیوستن به معاهدات بین المللی مخالف بودند، این روزها به این نتیجه رسیده اند که ایران عضوی از اف ای تی اف شود، اگر هم درست باشد، نمی تواند اهمیت چندانی داشته باشد. در واقع مشکل اصلی اقتصاد دعوا با دنیا نیست، قانون باید تغییر کند. یعنی با فرض پذیرش اف ای تی اف ممکن است برای دولت مبادله با اقتصاد جهانی راحت تر باشد. اما باید توجه داشته باشیم که مشکل کشور ما عدم تعامل سازنده با دنیا نیست و ریشه در داخل دارد. به این معنی که قانون اساسی بادید اصلاح شود، دولت باید محدود شود تا بستری مناسب برای فعالیت بخش خصوصی فراهم شود.
آرمان گفت: دولتی که بدون برنامه بزرگ شده است، وقتی نرخ قیمت ها و ارز و مناسبات تجاری را کنترل می کند، عملا اینکه جامعه بتواند از مزایای اقتصادی موجود بر اساس مزیت نسبی نفع ببرد و بخش خصوصی امکان سرمایه گذاری داشته باشد، نشدنی می شود. بنابراین اینکه اف ای تی اف را بپذیریم، فوقش چین یا روسیه می شویم که این کمکی به رشد اقتصادی نمی کند. البته پیوستن به معاهدات بین المللی خوب است، اما علت مشکلات ما در داخل و به طور مشخص در قوانینی است که باید حذف شود تا بنگاه های دولتی خصوصی شوند.