یکشنبه ۲۳ دی ۱۴۰۳ - ۰۵:۰۴
نظرات: ۰
۰
-
این رئیس جمهور اختیارات زیادی ندارد

عون پس از مراسم تحلیف،روی عناوین مهمی از جمله استقلال دستگاه قضائی، عدالت و مبارزه با فساد و پارتی بازی و حفظ حاکمیت لبنان تاکید کرد. اما ریاست جمهوری در لبنان اختیارات زیادی ندارد.

محمد علی مهتدی - روزنامه اطلاعات: سرانجام پس از دوسال و اندی که کرسی ریاست جمهوری در لبنان خالی بود، پنجشنبه گذشته، پارلمان لبنان ژنرال جوزف عون، فرمانده ارتش این کشور را به ریاست جمهوری انتخاب کرد.

توضیحا یادآوری می شود که  جامعه لبنان یک جامعه فرقه گرا متشکل از حدود ۱۲ فرقه مسیحی و مسلمان است که مناصب رسمی بین فرقه های مذهبی تقسیم شده و بر اساس یک عرف نانوشته، ریاست جمهوری به فرقه مسیحی مارونی، نخست وزیری به فرقه مسلمان سنی و ریاست پارلمان به فرقه مسلمان شیعی اختصاص دارد. و از آنجا که هر فرقه مذهبی برای حفظ امتیازات خود در داخل، به یک قدرت خارجی وابسته است، دخالت خارج در لبنان بسیار گسترده است و هیچ تحول مهمی در داخل بدون توافق با خارج صورت نمی گیرد. 

آخرین رئیس جمهوری ژنرال میشل عون ، همپیمان با مقاومت حزب الله بود که دوره ریاستش در ۳۰ اکتبر ۲۰۲۲ پایان یافت و از آن به بعد آمریکا و فرانسه مانع انتخاب رئیس جمهوری جدید شده اند  تا دوگانه شیعی، جنبش امل و حزب الله، با قدرت سیاسی و نظامی برتر، نتوانند نامزد مورد نظر خود یعنی سلیمان فرنجیه، رهبر مارونی های شمال لبنان را بر کرسی ریاست جمهوری بنشانند.اما در شرایط کنونی، پس از ترور سید حسن نصرالله ، دبیرکل حزب الله و شمار زیادی از فرماندهان مقاومت و نیز سقوط دولت بشار اسد در سوریه،  آمریکا و جریان های وابسته بدان در لبنان، با این تصور که مقاومت ضعیف شده و قدرت سابق را ندارد، وتوی خود از انتخاب ریاست جمهوری را برداشتند تا نامزد مورد نظر خود یعنی ژنرال جوزف عون را به ریاست برسانند. هدف نهائی آنها خلع سلاح مقاومت و تضمین امنیت رژیم صهیونیستی
 است. آیا موفق می شوند؟

امل و حزب الله و همپیمانانشان می توانستند با داشتن " ثلث مُعطّل" ( یک سوم به اضافه یک) با ابستراکسیون ( عدم حضور) جلسه پارلمان را از حد نصاب بیاندازند اما به دلایلی تصمیم به ورود در بازی را گرفتند. جلسه با حضور ۱۲۸ نماینده و با حضور سفیران چند کشور از جمله آمریکا، فرانسه، عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران تشکیل شد.

در دور اول رأی گیری، نامزد ریاست جمهوری به دوسوم آراء یعنی ۸۶ رأی از مجموع ۱۲۸ رآی نیاز داشت. در این دور، نمایندگان شیعه برای نشان دادن قدرت خود، رأی سفید دادند در نتیجه ژنرال عون تنها ۷۱ رأی به دست آورد و رأیگیری به دور دوم کشید.

در فاصله زمانی تا دور دوم، حاج محمد رعد، رئیس فراکسیون حزب الله در پارلمان، و حاج علی حسن خلیل، معاون آقای نبیه بری، به دیدار ژنرال عون رفتند و تعهدات لازم را از او گرفتند. آنها همچنین با یزید بن فرحان، فرستاده عربستان سعودی، ملاقات و پیرامون بازسازی ویرانی های جنگ در لبنان با وی توافق کردند. در نتیجه، در دور دوم رأیگیری ژنرال جوزف عون با ۹۹ رای به ریاست جمهوری انتخاب شد. 

عون پس از مراسم تحلیف، نطق بسیار خوبی ایراد کرد و گفت که لبنان وارد عهد جدیدی شده و روی عناوین مهمی از جمله استقلال دستگاه قضائی، عدالت و مبارزه با فساد و پارتی بازی و لزوم شایسته سالاری و حفظ حاکمیت لبنان وانحصار سلاح در دست دولت و تدوین یک استراتژی دفاعی و ایجاد روابط دوستانه با دیگر کشورها بر اساس احترام متقابل تاکید کرد که در همه این موارد با کف زدن های ممتد نمایندگان روبرو شد.

  ژنرال عون در حالی همه این وعده ها را داد که ریاست جمهوری در لبنان اختیارات زیادی ندارد. تا اواخر دهه ۸۰ قرن میلادی گذشته ، نظام سیاسی در لبنان ریاستی( Presidential ( بود و رئیس جمهوری اختیارات گسترده ای داشت، اما در موافقتنامه طائف که در سال ۱۹۸۹ در شهر طائف در عربستان سعودی برای پایان دادن به جنگ های داخلی لبنان،  به امضا رسید قدرت از رئیس جمهوری گرفته و به "شورای وزیران" تفویض شد. لذا موقعیت ریاست جمهوری بیشتر تشریفاتی است تا اجرائی و ژنرال ژوزف عون اختیارات زیادی برای عملی کردن وعده های خود ندارد. 

به همین دلیل، مرحله مهم بعدی در لبنان انتخاب نخست وزیر و شورای وزیران است که از فردا دوشنبه آغاز می شود. دراین مرحله طبق عرف قانونی، فراکسیون های پارلمانی دسته دسته به دیدار رئیس جمهوری در کاخ بعبدا  می روند و اسم نخست وزیر مورد نظر خود از شخصیت های مسلمان سُنی را، به رئیس جمهوری می دهند تا سرانجام وی شخصیتی که بیشترین رأی را دارد مأمور تشکیل کابینه نماید. تشکیل شورای وزیران، تهیه متن "بیانیه وزارتی" و معرفی به پارلمان برای گرفتن رأی اعتماد خود مرحله بسیار پیچیده ای است با کش و قوس های بسیارو زمانبر.

آمریکا و عربستان سعودی خواهند کوشید یک شخصیت سُنی مخالف مقاومت را به نخست وزیری برسانند و دوگانه شیعی و همپیمان هایشان نیز تلاش خواهند کار مانع این امر شوند. لبنان وارد مرحله جدیدی از پیچیدگی ها و دخالت ها و کشمکش های مختلف داخلی و خارجی شده است و نتیجه به عوامل بسیاری، داخلی و خارجی بستگی دارد و ما به خواست خدای بزرگ در یادداشت های آینده توضیحات مربوط به این روند را ادامه خواهیم داد.
 

شما چه نظری دارید؟

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 / 400
captcha

پربازدیدترین

پربحث‌ترین

آخرین مطالب

بازرگانی