اقتصادنیوز نوشت: نشریه اسپکتاتور با انتشار یادداشتی به خروج اسد از دمشق و پناهندگیاش به روسیه اشاره کرد و مدعی شد: در شرایط کنونی پوتین چه نوع زندگی را برای رهبر پیشین سوریه فراهم خواهد کرد؟ این نشریه در پاسخ به این پرسش ادعایی نوشت: پاسخ روشن است. در غرب مسکو و کمی جلوتر از رود موسکوا و در شهر بارفیکا، محلهای فرعی قرار دارد که از جاده اصلی قابل رویت نیست. در همین محله فرعی خانههای مجلل و عمارتهایی بزرگ به جای کلبههای تابستانی ساخته شده که پشت دیوارهای بلند و میلههای فلزی خودنمایی میکند.
خانه جدید اسد
به ادعای اسپکتاتور، در زمان شوروی، این خانهها و عمارت ها به شخصیتهای حزبی و اعضای منتخب نخبگان فرهنگی وفادار اختصاص داده میشد. اکنون این مکان به محلی برای ساکنان جدید و مجموعه ای از رهبران مخلوع و خانوادههایشان تبدیل شده است. از جمله این خانوادهها می توان به خانواده رئیس جمهور مخلوع صربستان اسلوبودان میلوشویچ اشاره کرد. همزمان چهرههایی چون عسکر آقایف، رئیس جمهوری پیشین قرقیزستان (چهره ای که در جریان «انقلاب لالهها» در سال ۲۰۰۵ برکنار شد)، اصلان آباشیدزه، رهبر پیشین جمهوری خودمختار آجاریه گرجستان و ویکتور یانوکوویچ، رئیس جمهوری پیشین اوکراین (که پس از «انقلاب کرامت» در سال ۲۰۱۴ فرار کرد) در این محله سکونت دارند. از همین رو تصور میشود بشار و اسماء اسد چهرههای تازهای باشند که به ساکنان این محله اضافه شدهاند.
به ادعای این نشریه،ساکنان این محله داراییها عظیمی دارند (طبق گزارشها، یانوکوویچ وقت خود را بین یک عمارت ۵۲ میلیون دلاری (۴۱ میلیون پوند) در بارویخا و مکانی در منطقه روستوف در جنوب صرف میکند). این دهکده رستورانهای مجلل و فروشگاههای خردهفروشی مناسبی را در خود جای داده است، از مرکز خرید دریم هاوس («خانه رویایی») تا دهکده لوکس بارویخا، جایی که میتوانید یک فراری انتخاب کنید.
اسپکتاتور در ادامه مدعی شد، سکونت در چنین محلهای پرهزینه خواهد بود و از همین رو سوال این است؛ آیا اسد قادر است هزینه چنین زندگی را پرداخت کند؟ وزارت امور خارجه ایالات متحده طی ادعایی ثروت خصوصی اسد را تا ۲ میلیارد دلار (۱.۶ میلیارد پوند) تخمین زده است. ارزیابی او براساس پولهای اسد در حسابهای خارج از کشور و شرکتهای پوششی است، اما این که آیا رهبر پیشین سوریه به این داراییها دسترسی دارد یا نه، جای سوال است.
به ادعای این نشریه رهبران پیشین ساکن این محله باید برای املاک و سایر لوازم زندگیشان در تبعید، به ویژه برای محافظان خصوصی و خدمتکارانش، هزینه کنند. تعداد زیادی از این افراد احتمالاً مأموران سرویس امنیت فدرال (FSB) خواهند بود.
به ادعای اسپکتاتور، در شرایط کنونی روسیه به شدت از رویکرد بشار اسد در تحولات اخیر سوریه ناراضی است. رسانههای روسی در تحلیلهای خود سیاستهای آشتی ناپذیر اسد با آنکارا و عدم تمایل رهبر سوریه جهت شنیدن پیشنهادهای کرملین و تهران را عامل سقوط او و تحولات اخیر دمشق قلمداد میکنند.
به ادعای این نشریه، شاید مسکو تلاش کند تا با به چالش کشیدن اسد هزینه زندگیاش در این محله جبران کند. به ادعای این نشریه اگرچه احتمال کمی وجود دارد که اسد - یا پسر ۲۳ سالهاش حافظ - به سوریه بازگردد، اما او همچنان یک چهرهای بالقوه برای معامله پوتین قلمداد میشود. با این همه، بعید است پوتین او را به سوریها تحویل دهد. از بسیاری جهات، دادن پناهندگی به اسد آخرین امتیازی است که پوتین در اختیار متحدش قرار داده است. در مقابل شاید کرملین از اسد بخواهد فعلا ساکت بماند.